Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Vattenporfyrlek i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Vattenporfyrlek


Information om Vattenporfyrlek

Årtal: 1996
KonstnÀr: Elisabeth Ekstrand
Gjutare: OkÀnd
Material: Blybergsporfyr och marmor
Lat: 59.325993  Long: 18.073272

 

Om konstverket

Konstverket Vattenporfyrlek eller PorfyrfontÀn, det senare namnet anvÀnder konstnÀren sjÀlv, bestÄr av tvÄ delar. BÄda delarna stÄr pÄ gÄrden framför Myntkabinettet, den ena nÀra porten till Slottsbacken och den andra nÀra ingÄngen till museet. De bÄda vita snÀckorna skall associera till de snÀckor som en gÄng i den tidiga historien utgjorde betalningsmedel.

Skulpturdelen (vÀnstra bilden ovan) som stÄr nÀra porten till Slottsbacken Àr den större av de tvÄ avseende bredd och lÀngd. Den övre delen bestÄr av vad som liknar ett lutande stenblock med en slÀt yta dÀr det finns en struktur i porfyr och ett vitt ymnighetshorn i form av en snÀcka gjord i vit marmor.

Skulpturdelen (högra bilden ovan) som stÄr nÀr ingÄngen till museet Àr mindre men högre och har ett stort vitt ymnighetshorn i from av en snÀcka i vit marmor pÄ toppen.

Porfyr Ă€r ett mycket hĂ„rt material som det Ă€r ytterst svĂ„rt att bearbeta, det kallades en gĂ„ng i tiden för "fattigmansdiamant" enligt konstnĂ€ren sjĂ€lv. Just porfyren i konstverket Ă€r s.k. blybergsporfyr och kommer frĂ„n ett stenbrott Älvdalen. KonstnĂ€ren har sjĂ€lv huggit konstverket i stenhuggeriet i MĂ„ngsbodarna, Dalarna. BĂ„de stenbrottet och huggeriet Ă€gdes en gĂ„ng i tiden av kung Karl XIV Johan. Den lilla och stora snĂ€ckan Ă€r gjord av "Carrara normale marmor" frĂ„n stenbrotten runt staden Carrara i norra delen av Toscana, Italien.

SjÀlva konstverket bestÄr inte av en sockel och ovanpÄ det konstverket. Nej, allt som stÄr ovan mark Àr sjÀlva konstverket och utgör en helhet. Det Àr den vita delen som Àr gjord i Carrara marmor och de "röd" delarna som Àr gjorda i porfyr. De vita delarna Àr frÄn början ymnighetshorn som av kompositionella skÀl Àr utformade som snÀckor.

Konstverket bestÀlldes av Statens konstrÄd för Myntkabinettet.

Lite kuriosa avslutningsvis. Carrara Àr ett keltiskt ord och betyder stenbrott. VattenstrÄlen pÄ den delen av konstverket som stÄr nÀrmast ingÄngen till museet Àr avsiktligt utformad ganska liten av konstnÀren, detta för att inte störa personalen i receptionen.

Info om bilden

Bilderna Àr publicerade med tillstÄnd av Elisabeth Ekstrand för StockholmGamlaStan den 2017-03-30.

 

Om Elisabeth Ekstrand

Elisabeth Ekstrand studerade vid Konstfack i Stockholm 1958-1964. Hon började arbeta i sten Är 1973, först i Italien i ca 22 Är men senare Àven Kina i 12 Är mm. Idag Àr hon bosatt i Italien men arbetar med konstverk i sten över hela vÀrlden, under de senare Ären i granit frÄn Afrika och U.S.A.

Ekstrand har Àven arbetat mycket med marmor frÄn Carrara i Italien och hennes konst kÀnnetecknas av enkla organiska former och fragment med referenser till musik och klassisk skulptur. Hon har Àven gjort medaljer och mynt.

Offentlig utsmyckning: Kungliga myntkabinettet, Landstinget i Karlskrona, marmorreliefer i tre trappuppgÄngar för Boverket 1994-1995, Vattenporfylek (PorfyrfontÀn), marmor och porfyr. Slottsbacken vid entren till Myntkabinettet i Stockholm 1996.

Representerad: Har verk pĂ„ en mĂ€ngd landsting i Sverige samt konstverk bestĂ€llda av kommuner och staten. Hon har Ă€ven haft mĂ„nga utstĂ€llningar pĂ„ vĂ€lkĂ€nda gallerier i Sverige samt utomlands. Är representerad pĂ„ ett antal museer i vĂ€rlden. Idag Ă€r hon en av de kunnigaste konstnĂ€rerna i sten i Sverige.Test