Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Trofégrupper i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Trofégrupper


Information om Trofégrupper

Årtal: 1735
KonstnÀr: Antoine Bellette
Gjutare: Gerhard Meyer d.y.
Material: Brons
Lat: 59.326349  Long: 18.072252

 

Om konstverket

Skulpturerna "Trofégrupperna" står högst upp, i fasaden vid attikavåningen, ovanför det Södra valvet på det Kungliga slottet. Skulpturerna symboliserar krigstroféer till kungens ära.

Ursprungligen så var det tänkt att konstnären Jacques Foucquet skulle gjort dessa konstverk, han gjorde 6 modeller i vax som finns bevarade. De liknar de skulpturer som står där idag men ansågs inte tillräckligt rokokomässiga och blev därför aldrig gjutna i full skala.

Det blev istället konstnären Antoine Bellete som fick uppdraget som gjorde modellerna åren 1732-1738. Skulpturerna som är gjorda i brons och består av rustningar, vapen, fanor, hjälmar som är samlade runt ett stående spjut. De symboliserar rustningar mm som erövrade efter ett fältslag, krigstroféer. Storleken på skulpturerna är ca 3,1 meter höga och 1,5 meter breda.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2007 och går att beställa i högupplöst format, det går även att beställa varje enskild skulptur för sig (storlek ca 1300 x 2400 px i 240 dpi). Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 8273 x 2380 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Antoine Bellette

Antoine Bellette föddes i Frankrike. Han var en bildhuggare och figurskulptör.

Han kom till Stockholm år 1732 på inbjudan av Carl Hårleman för att arbeta med utsmyckningen av det Kungliga slottet.

Han har bl.a. gjort Trofegruppena ovanför det Södra valvet vid Slottsbacken, drakarna och de bevingade lejonen på Logårds- och borggårdsfasadernas fönstergavlar, lejonmasker längs hela den södra fasadens taklist mm.

Han lämnade Sverige år 1738 och reste tillbaka till Frankrike.

 

Om Gerhard Meyer d.y.

Gerhard Meyer d.y. föddes i Stockholm den 1:a augusti år 1704 son till styckgjutaren Gerhard Meyer d.ä. och Catharina Kammecker. Hans far ägde och drev Meyerska styckgjuteriet.

Meyerska styckgjuteriet (ett klockgjuteri) grundades år 1641 när Gerhard Meyers farfarsfar, Gerdt Meyer, fick fullmakt som styckgjutare. Gerdt Meyer hade kommit till Stockholm redan på 1630-talet för att arbeta som styckgjutare efter inbjudan av Svenska kronan. Han grundade det Meyerska styckgjuteriet vid Beridarebanan vid nuvarande Hötorget och gjöt där klockor till många Svenska kyrkor. Senare skulle en huvudverksamhet bli att gjuta kanoner till krigsmakten.

År 1724 tog Gerhard Meyer d.y. över styckgjuteriet och som under honom kom att få sin mest framgångsrika period. Det var nu man kom att gjuta en rad kända konstverk i Sverige. Några av de mest kända är kanske statyn av Gustav Vasa på Riddarhustorget, Trofegrupperna vid det Kungliga slottet, ryttarstatyn av Gustav II Adolf på Gustav Adolfs torg m.fl.

Gerhard Meyer d.y. ägde det Sparreska palatset på Fredsgatan i Stockholm och skänkte det till Konstakademien år 1775.Test