Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Trofégrupper i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Trofégrupper


Information om Trofégrupper

Årtal: 1735
KonstnÀr: Antoine Bellette
Gjutare: Gerhard Meyer d.y.
Material: Brons
Lat: 59.326349  Long: 18.072252

 

Om konstverket

Skulpturerna "Trofégrupperna" stÄr högst upp, i fasaden vid attikavÄningen, ovanför det Södra valvet pÄ det Kungliga slottet. Skulpturerna symboliserar krigstroféer till kungens Àra.

Ursprungligen sÄ var det tÀnkt att konstnÀren Jacques Foucquet skulle gjort dessa konstverk, han gjorde 6 modeller i vax som finns bevarade. De liknar de skulpturer som stÄr dÀr idag men ansÄgs inte tillrÀckligt rokokomÀssiga och blev dÀrför aldrig gjutna i full skala.

Det blev istÀllet konstnÀren Antoine Bellete som fick uppdraget som gjorde modellerna Ären 1732-1738. Skulpturerna som Àr gjorda i brons och bestÄr av rustningar, vapen, fanor, hjÀlmar som Àr samlade runt ett stÄende spjut. De symboliserar rustningar mm som erövrade efter ett fÀltslag, krigstroféer. Storleken pÄ skulpturerna Àr ca 3,1 meter höga och 1,5 meter breda.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2007 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, det gÄr Àven att bestÀlla varje enskild skulptur för sig (storlek ca 1300 x 2400 px i 240 dpi). Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 8273 x 2380 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Antoine Bellette

Antoine Bellette föddes i Frankrike. Han var en bildhuggare och figurskulptör.

Han kom till Stockholm Är 1732 pÄ inbjudan av Carl HÄrleman för att arbeta med utsmyckningen av det Kungliga slottet.

Han har bl.a. gjort Trofegruppena ovanför det Södra valvet vid Slottsbacken, drakarna och de bevingade lejonen pÄ LogÄrds- och borggÄrdsfasadernas fönstergavlar, lejonmasker lÀngs hela den södra fasadens taklist mm.

Han lÀmnade Sverige Är 1738 och reste tillbaka till Frankrike.

 

Om Gerhard Meyer d.y.

Gerhard Meyer d.y. föddes i Stockholm den 1:a augusti Är 1704 son till styckgjutaren Gerhard Meyer d.À. och Catharina Kammecker. Hans far Àgde och drev Meyerska styckgjuteriet.

Meyerska styckgjuteriet (ett klockgjuteri) grundades Är 1641 nÀr Gerhard Meyers farfarsfar, Gerdt Meyer, fick fullmakt som styckgjutare. Gerdt Meyer hade kommit till Stockholm redan pÄ 1630-talet för att arbeta som styckgjutare efter inbjudan av Svenska kronan. Han grundade det Meyerska styckgjuteriet vid Beridarebanan vid nuvarande Hötorget och gjöt dÀr klockor till mÄnga Svenska kyrkor. Senare skulle en huvudverksamhet bli att gjuta kanoner till krigsmakten.

År 1724 tog Gerhard Meyer d.y. över styckgjuteriet och som under honom kom att fĂ„ sin mest framgĂ„ngsrika period. Det var nu man kom att gjuta en rad kĂ€nda konstverk i Sverige. NĂ„gra av de mest kĂ€nda Ă€r kanske statyn av Gustav Vasa pĂ„ Riddarhustorget, Trofegrupperna vid det Kungliga slottet, ryttarstatyn av Gustav II Adolf pĂ„ Gustav Adolfs torg m.fl.

Gerhard Meyer d.y. Àgde det Sparreska palatset pÄ Fredsgatan i Stockholm och skÀnkte det till Konstakademien Är 1775.Test