Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Stora riksvapnet i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Stora riksvapnet


Information om Stora riksvapnet

Årtal: 1904
KonstnÀr: Gustaf Fredrik Norling
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327804  Long: 18.068712

 

Om konstverket

På det Östra riksdagshusets mittparti mot Riksplan, ovanför portalen, sitter granitreliefen föreställande det Stora Riksvapnet.

Det stora riksvapnet, även kallat Svea rikes vapen, består av en sköld med 4 fält. Det första och fjärde fältet utgörs av tre kronor som är en gammal svensk symbol. Det andra fältet och tredje fältet utgörs av Folkungaättens lejon. I mitten av skölden finns den s.k. hjärtskölden som är indelad i två fält, det vänstra föreställer "Vasen" som är Vasaättens symbol medan det högra föreställer Ponte Corvos stadsvapen vilket är symbolen för den nuvarande Bernadottska ätten.

På vänster och höger sida om skölden står två lejon vilket är en symbol för styrka och runt själva skölden hänger lagerblad. Ovanför skölden finns kronan som visar att Sverige är ett konungarike och strax under kronan sitter två keruber med trumpeter som symboliserar att himlen vakar över kungariket Sverige.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3031 x 3370 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Gustaf Fredrik Norling

Gustaf Fredrik Paulus Norling föddes i Stockholm år 1851, han far var jaktuppsyningsmannen Carl Gustaf Norling.

Han arbetade som bildhuggare men det finns inte mycket information om Gustaf. Vi vet att han hade en egen paviljong vid Stockholmsutställningen år 1897 där han bl.a. ställde ut 15 panoptikkonartade scener ur Jesus liv. Han anlitades också för att utföra arbeten i kronprinsparets våning på det Kungliga slottet år 1899 samt vid uppförandet av Sundvallsbankens stockholsmkontor på Fredsgatan åren 1900-1902. Han har också huggit den stora granitreliefen och de 2 stora kungsmedaljongerna som sitter på det Östra riksdagshuset fasad mot Riksplan.Test