Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Stora riksvapnet i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Stora riksvapnet


Information om Stora riksvapnet

Årtal: 1904
KonstnÀr: Gustaf Fredrik Norling
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327804  Long: 18.068712

 

Om konstverket

PĂ„ det Östra riksdagshusets mittparti mot Riksplan, ovanför portalen, sitter granitreliefen förestĂ€llande det Stora Riksvapnet.

Det stora riksvapnet, Àven kallat Svea rikes vapen, bestÄr av en sköld med 4 fÀlt. Det första och fjÀrde fÀltet utgörs av tre kronor som Àr en gammal svensk symbol. Det andra fÀltet och tredje fÀltet utgörs av FolkungaÀttens lejon. I mitten av skölden finns den s.k. hjÀrtskölden som Àr indelad i tvÄ fÀlt, det vÀnstra förestÀller "Vasen" som Àr VasaÀttens symbol medan det högra förestÀller Ponte Corvos stadsvapen vilket Àr symbolen för den nuvarande Bernadottska Àtten.

PÄ vÀnster och höger sida om skölden stÄr tvÄ lejon vilket Àr en symbol för styrka och runt sjÀlva skölden hÀnger lagerblad. Ovanför skölden finns kronan som visar att Sverige Àr ett konungarike och strax under kronan sitter tvÄ keruber med trumpeter som symboliserar att himlen vakar över kungariket Sverige.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3031 x 3370 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Gustaf Fredrik Norling

Gustaf Fredrik Paulus Norling föddes i Stockholm Är 1851, han far var jaktuppsyningsmannen Carl Gustaf Norling.

Han arbetade som bildhuggare men det finns inte mycket information om Gustaf. Vi vet att han hade en egen paviljong vid StockholmsutstĂ€llningen Ă„r 1897 dĂ€r han bl.a. stĂ€llde ut 15 panoptikkonartade scener ur Jesus liv. Han anlitades ocksĂ„ för att utföra arbeten i kronprinsparets vĂ„ning pĂ„ det Kungliga slottet Ă„r 1899 samt vid uppförandet av Sundvallsbankens stockholsmkontor pĂ„ Fredsgatan Ă„ren 1900-1902. Han har ocksĂ„ huggit den stora granitreliefen och de 2 stora kungsmedaljongerna som sitter pĂ„ det Östra riksdagshuset fasad mot Riksplan.Test