Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Solsångaren i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Solsångaren


Information om Solsångaren

Årtal: 1926
KonstnÀr: Carl Milles
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.328385  Long: 18.070815

 

Om konstverket

Statyn Solsångaren står längst i öster på Strömparterren och är gjord av Carl Milles år 1926. Den är ett minne av skalden och biskopen Esaias Tegner och en hyllning till hans dikt Sång till solen "Dig jag sjunger en sång, du högt strålande sol", i dikten förvandlas Tegner till en vacker yngling som sträcker sina händer till skyn för att fånga solen.

När statyn invigdes den 21:a oktober år 1926 läste skådespelaren Anders de Wahl upp följande ord "Dig jag sjunger en sång, du högt strålande sol. Kring din konungastol, djupt i blånade natt har du världarna satt som vasaller. Du ser på de bedjande ner, men i ljus är din gång.

Runt själva sockeln finns en rad reliefer och längre ner på fundamentet finns en byst av Carl Milles. Inskriptionen på sockel säger: Åt Esaias Tegnér, MCMXXVI. På 1930-talet kompletterades konstverket med en spegeldam som även återspeglar de kanaler som tidigare gick genom ön Helgeandsholmen.

Sockeln är gjord i granit och är ca 3,8 x 1,4 x 1,4 meter och själva statyn är ca 3,9 x 2,4 x 1 meter

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 1950 x 2890 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Carl Milles

Carl Milles föddes i år 1875 i Lagga socken utanför Knivsta, han hette ursprungligen Carl Emil Wilhelm Andersson och hans far var löjtnanten Emil "Mille" Andersson och hans mor Walbrog Tisell. Hans mor avled bara 4 år senare och han far gifte om sig villket gjorde att Carl växte upp med 5 syskon.

År 1892 började Carl läsa kvällskurser på Tekniska högskolan för att börja på heltid år 1895. Han fick ett stipendium efter examen vilket gjorde att han kunde resa till Paris där han stannade i flera år och bl.a. arbetade som ornamentssnidare. Han studerade även på Ecole des Beaux-Arts och blev influerad av den franska skulptören Auguste Rodin. Han ställde ut på Parissalongen år 1899. Det var i Paris han ändrade sitt efternamn till faderns smeknamn "Milles" vilket var mer praktiskt i Frankrike.

Det stora genombrottet som skulptör kom år 1902 när han skapade Sten Sturemonumentet i Uppsala (invigt år 1925). År 1905 gifter han sig med Olga Granner men äktenskapet blev barnlöst.

Carl Milles uttryckte under 1920-30-talen sin beundran för Nazityskland och Facistitalien vilket är en stor last på hans annars så uppskattade karriär och vilket gör att han till denna dag är kontroversiell och inte alltid omtyckt. Det är endast genom sin mycket stora talang som han ungått att fördömmas av efterkrigstidens människor.

Han räknas som en av Sveriges absolut mest inflytelserika bildhuggare med en lång rad stora konstverk, några av dem är: Gustaf Vasa, Nordiska Muséet, Bågskytt vid Liljevalchs konsthall, Stockholm, Schéele i Köping, fontänen Europa och tjuren 1926 i Halmstad, Sjöfartsmonument i Helsingborg, Franzén i Härnösand, Folke Filbyter Linköping, Poseidonfontänen 1927 & 1930 Göteborg, Orfeusfontänen Stockholm, Industrimonumentet Tekniska högskolan, Flygarmonumentet Karlaplan, Stockholm, Solsångaren Stockholm 1926, Pegasus Malmö, Venus och snäckan, 1917, Millesgården, Systrarna i Simrishamn, Skridskoåkande änglar Malmö, Delawaremonumentet Wilmington, U S A. 1950-talet, Pegasus i Des Moines, Iowa, Trons källa i Washington, War memorial i Worchester, Massachuset.

Han var professor vid Konstakademien åren 1920-1931 och han viktigaste testamente är kanske Millesgården på Lidingö.Test