Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Solbåten i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Solbåten


Information om Solbåten

Årtal: 1966
KonstnÀr: Christian Berg
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.324652  Long: 18.061663

 

Om konstverket

Solbåten är abstrakt skulptur av en idé konstnären fick från en snäcka vid en vandring på stranden i den grekiska övärlden, men också från hans intresse av båtar och segel.

Så här beskriver han själv skulpturen: "Det är en pärlemorskimrande snäckform jag arbetar med, förvandlar till något jag kallar en solbåt, som i sin vindfyllda segelform reflekterar solen och ljuset ovan, och som trots sin statiska form vill ge en vision av framåtskridande. En Nike segrande över materien".

Sockeln är gjord i granit och är: 2,3 x 1,2 x 0,7 meter, själva skulpturen är ca 3 x 2,1 x 0,8 meter

 

Om Christian Berg

Sten Sture Christian Berg föddes i Förslöv, norr om Ängelholm, i Skåne år 1893.

Han kom till Stockholm år 1911 för att studera på Tekniska högskolan och fortsatte därefter på Althins målarskola 1914. Åren 1914-1917 var han intagen på Konstakademien i Stockholm och var inspirerad av Bruno Liljefors i sitt måleri av djur.

Åren 1921-1925 reste han till Tyskland och Egypten för att studera konsthantverk och år 1925 bosatta han sig i Paris. År 1930 ställde han ut på Stockholmsutställningen men fick mycket negativ kritik för sina abstrakta verk "Monomentafigur" föreställande en kvinnotorso. Den står idag framför kommunhuset i Höganäs.

Åren 1965-1966 skapade han på uppdrag av Stockholms stad skulpturen Solbåten som skulle smycka kajområdet på västra Riddarholmen (idag Evert Taubes terrass). Skulpturens stenblock kom från Idefjorden och vägde till en början 16 ton. Om Solbåten sade Berg: "Det är en pärlemorskimrande snäckform jag arbetar med, förvandlar till något jag kallar en solbåt, som i sin vindfyllda segelform reflekterar solen och ljuset ovan, och som trots sin statiska form vill ge en vision av framåtskridande. En Nike segrande över materien".

Han har ett flertal figurer i Stockholm, Solbåten, Monumentalfigur mm.

Han var gift med Anna Lindahl. Christian Berg dog år 1976 och ligger begrav i KlippanTest