Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

SolbÄten i Gamla Stan i Stockholm

 


Information om SolbÄten

Årtal: 1966
KonstnÀr: Christian Berg
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.324652  Long: 18.061663

 

Om konstverket

SolbÄten Àr abstrakt skulptur av en idé konstnÀren fick frÄn en snÀcka vid en vandring pÄ stranden i den grekiska övÀrlden, men ocksÄ frÄn hans intresse av bÄtar och segel.

SÄ hÀr beskriver han sjÀlv skulpturen: "Det Àr en pÀrlemorskimrande snÀckform jag arbetar med, förvandlar till nÄgot jag kallar en solbÄt, som i sin vindfyllda segelform reflekterar solen och ljuset ovan, och som trots sin statiska form vill ge en vision av framÄtskridande. En Nike segrande över materien".

Sockeln Àr gjord i granit och Àr: 2,3 x 1,2 x 0,7 meter, sjÀlva skulpturen Àr ca 3 x 2,1 x 0,8 meter

Info om bilden

Vi Àr tyvÀrr förhindrade att visa bilden pÄ detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april Är 2016. Du kan lÀsa mer om denna dom hÀr. För att hjÀlpa dig att ÀndÄ kunna se konstverket sÄ kan du klicka pÄ logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst pÄ sidan.

VÀljer du att göra det öppnas en ny flik i din webblÀsare med Instagram eller Wikipedias innehÄll, det Àr m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och dÀrmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder pÄ Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och dÀrmed inte förhindrade att visas.

 

Om Christian Berg

Sten Sture Christian Berg föddes i Förslöv, norr om Ängelholm, i SkĂ„ne Ă„r 1893.

Han kom till Stockholm Ă„r 1911 för att studera pĂ„ Tekniska högskolan och fortsatte dĂ€refter pĂ„ Althins mĂ„larskola 1914. Åren 1914-1917 var han intagen pĂ„ Konstakademien i Stockholm och var inspirerad av Bruno Liljefors i sitt mĂ„leri av djur.

Åren 1921-1925 reste han till Tyskland och Egypten för att studera konsthantverk och Ă„r 1925 bosatta han sig i Paris. År 1930 stĂ€llde han ut pĂ„ StockholmsutstĂ€llningen men fick mycket negativ kritik för sina abstrakta verk "Monomentafigur" förestĂ€llande en kvinnotorso. Den stĂ„r idag framför kommunhuset i HöganĂ€s.

Åren 1965-1966 skapade han pĂ„ uppdrag av Stockholms stad skulpturen SolbĂ„ten som skulle smycka kajomrĂ„det pĂ„ vĂ€stra Riddarholmen (idag Evert Taubes terrass). Skulpturens stenblock kom frĂ„n Idefjorden och vĂ€gde till en början 16 ton. Om SolbĂ„ten sade Berg: "Det Ă€r en pĂ€rlemorskimrande snĂ€ckform jag arbetar med, förvandlar till nĂ„got jag kallar en solbĂ„t, som i sin vindfyllda segelform reflekterar solen och ljuset ovan, och som trots sin statiska form vill ge en vision av framĂ„tskridande. En Nike segrande över materien".

Han har ett flertal figurer i Stockholm, SolbÄten, Monumentalfigur mm.

Han var gift med Anna Lindahl. Christian Berg dog Ă„r 1976 och ligger begrav i KlippanTest