Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Slottsreliefer i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Slottsreliefer


Information om Slottsreliefer

Årtal: 1700
KonstnĂ€r: Réne Chauveau
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.326354  Long: 18,072284

 

Om konstverket

De 16 bronsrelieferna var egentligen avsedda att sitta i trapphusen i slottet. Tessin tyckte dock att de s.k. blindytorna på slottets södra fasad behövde någon form av utsmyckning och valde att placera relieferna där. De ursprungliga gipsrelieferna som är förlagan till relieferna på slottet södra sida är 108 x 115 cm och är signerade R.C. Några av dessa gipsreliefer går att se på Orangerimuseet på Ulriksdals slott.

Relieferna återspeglar motiv från Ovidius Metaforer. Ovidius (43 f.Kr. - 18 e.Kr.) var en romersk skald.

Réne Chauveau gjorde de 16 relieferna åren 1699-1700, inspirerad av Ovidius Metamorphoses. Motiven på relieferna är följande (uppifrån från vänster till höger):

1: Persus och Andromeda version a
2: Odysseus röjer den förlädde Akilles
3: Syndafloden med Deukalion, Pyrrha och Hellen
4: Persus och medusa
5: Juno förvandlar Inos följeslagarinnor
6: Polyxene offrad på Akilles grav
7: Juno och Echo
8: Stridsscen
9: Paris dödande Akilles
10: Apolloo och Daphne
11: Apollo dödande draken Python
12: Jupiter och Semele
13: Ajax och Odysseus disputerande om Akilles rustning
14: Jupiter krossande giganterna
15:Persus och Andromeda version b
16: Penteus slagen av modern

 

Om Réne Chauveau

Rene Chauveau föddes i Paris den 1:a april år 1663, han var yngre bror till Edvard Chauveau och son till gravören Francois Chauveau. Han gick i lära hos sin far i sina yngre år men fortsatte senare som lärling hos den napolitanske ornamentbildhuggaren Philippe Caffieri men även hos den store skulptören Francois Girardon.

Rene anställdes av Nicodemus Tessin för att arbeta med utsmyckningen av slottet Tre Kronor och anlände till Stockholm år 1693. Han var skulptör och blev huvudman för hela den franska skulptörkolonin i Stockholm vid den tiden.

Hans huvudsakliga uppgift blev att utföra arbeten i det Stora galleriet men även plafonder i Tessins eget palats vars arbeten påbörjades år 1694. Efter den stora slottsbranden år 1697 stannade han kvar och gjorde en rad arbeten som kom att uppföras på det nya slottet. Några av hans främsta verk är bronsrelieferna som sitter på den södra längan av slottet mot Slottsbacken. Han återvände till Paris år 1700 och dog där år 1722.

>


Test