Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Slottsreliefer i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Slottsreliefer


Information om Slottsreliefer

Årtal: 1700
KonstnÀr: Réne Chauveau
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.326354  Long: 18,072284

 

Om konstverket

De 16 bronsrelieferna var egentligen avsedda att sitta i trapphusen i slottet. Tessin tyckte dock att de s.k. blindytorna pÄ slottets södra fasad behövde nÄgon form av utsmyckning och valde att placera relieferna dÀr. De ursprungliga gipsrelieferna som Àr förlagan till relieferna pÄ slottet södra sida Àr 108 x 115 cm och Àr signerade R.C. NÄgra av dessa gipsreliefer gÄr att se pÄ Orangerimuseet pÄ Ulriksdals slott.

Relieferna Äterspeglar motiv frÄn Ovidius Metaforer. Ovidius (43 f.Kr. - 18 e.Kr.) var en romersk skald.

Réne Chauveau gjorde de 16 relieferna Ären 1699-1700, inspirerad av Ovidius Metamorphoses. Motiven pÄ relieferna Àr följande (uppifrÄn frÄn vÀnster till höger):

1: Persus och Andromeda version a
2: Odysseus röjer den förlÀdde Akilles
3: Syndafloden med Deukalion, Pyrrha och Hellen
4: Persus och medusa
5: Juno förvandlar Inos följeslagarinnor
6: Polyxene offrad pÄ Akilles grav
7: Juno och Echo
8: Stridsscen
9: Paris dödande Akilles
10: Apolloo och Daphne
11: Apollo dödande draken Python
12: Jupiter och Semele
13: Ajax och Odysseus disputerande om Akilles rustning
14: Jupiter krossande giganterna
15:Persus och Andromeda version b
16: Penteus slagen av modern

 

Om RĂ©ne Chauveau

Rene Chauveau föddes i Paris den 1:a april Är 1663, han var yngre bror till Edvard Chauveau och son till gravören Francois Chauveau. Han gick i lÀra hos sin far i sina yngre Är men fortsatte senare som lÀrling hos den napolitanske ornamentbildhuggaren Philippe Caffieri men Àven hos den store skulptören Francois Girardon.

Rene anstÀlldes av Nicodemus Tessin för att arbeta med utsmyckningen av slottet Tre Kronor och anlÀnde till Stockholm Är 1693. Han var skulptör och blev huvudman för hela den franska skulptörkolonin i Stockholm vid den tiden.

Hans huvudsakliga uppgift blev att utföra arbeten i det Stora galleriet men Àven plafonder i Tessins eget palats vars arbeten pÄbörjades Är 1694. Efter den stora slottsbranden Är 1697 stannade han kvar och gjorde en rad arbeten som kom att uppföras pÄ det nya slottet. NÄgra av hans frÀmsta verk Àr bronsrelieferna som sitter pÄ den södra lÀngan av slottet mot Slottsbacken. Han ÄtervÀnde till Paris Är 1700 och dog dÀr Är 1722.

>


Test