Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Slottslejonen i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Slottslejonen


Information om Slottslejonen

Årtal: 1704
KonstnÀr: Jacques Foucquet d.À.
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.327071  Long: 18.07031

 

Om konstverket

Lejonen i lejonbacken Àr gjorda efter originalet i Villa Medici i Rom av den franska skulptören Bernard Fouquet (1640 - 1703)

Slottslejonen göts i gjuthuset pÄ Norrmalm 1704 för att stÀllas upp pÄ lejonbacken som en kunglig maktsymbol. Bronset till lejonen kommer frÄn en brunn tagen som krigsbyte frÄn Kronoborgs slott under Karl X fÀlttÄg i Danmark. Sockeln Àr gjord i granit och Àr: 1,9 x 2,7 x 1,2 meter och sjÀlva lejonen Àr ca 1,7 x 2,7 x 1 meter

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 4337 x 3308 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Jacques Foucquet d.Ă€.

Jacques Foucquet d.À. föddes i Abbeville i Picardie som ligger i Norra Frankrike. Vi vet mycket lite om hans tidiga Är förutom att han Är 1666 gifter sig med Jeanne Ninet och fÄr minst 2 söner men troligen Àr de flera dÄ det nÀmns att han hade mÄnga barnbarn. Troligen arbetade han under sina yngre Är i Frankrike för skulptören Pierre Mazeline (1632-1708) och Är 1695 arbetade han för skulptören Antoine Coysevox (1640 - 1720) för denna ansÄg att Foucquet d.À. inte hade gjort klart sina Ätaganden och sÄledes inte kunde resa till Sverige. Det ordnar dock upp sig och Är 1695, pÄ hösten, anlÀnder han, 56 Är gammal, tillsammans med sin son, ornamentskulptören Bernard Fouquet, till Stockholm.

Han kom till Sverige pÄ inbjudan av Nicodemus Tessin som övertalades av hans andra son, mÄlaren Jacques Foucquet d.y. som hade anlÀnt Äret före (1694), att anlita fadern. Foucquet d.À. var i första hand en figurskulptör som har gjort en rad skulpturer dÀr de frÀmsta Àr Enleveringsgrupperna och de stora Slottslejonen pÄ Lejonbacken.

År 1706 Ă„tervĂ€nder han till Frankrike p.g.a. att hans syn hade försĂ€mrats men övertalas att Ă€n en gĂ„ng resa till Stockholm vilket han gör i augusti Ă„r 1707, han stannar dock bara till Ă„r 1711 dĂ„ han Ă„tervĂ€nder till Frankrike för gott. Det Ă€r under denna senare vistelse som ha gör Enleveringsgrupperna.

Jacques Foucquet d.À. dör Är 1731 i Frankrike, detta Àr kÀnt dÄ det finns ett brev frÄn hans dotter till som berÀttar att han blev 92 Är gammal.Test