Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Slottslejonen i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Slottslejonen


Information om Slottslejonen

Årtal: 1704
KonstnĂ€r: Jacques Foucquet d.ä.
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.327071  Long: 18.07031

 

Om konstverket

Lejonen i lejonbacken är gjorda efter originalet i Villa Medici i Rom av den franska skulptören Bernard Fouquet (1640 - 1703)

Slottslejonen göts i gjuthuset på Norrmalm 1704 för att ställas upp på lejonbacken som en kunglig maktsymbol. Bronset till lejonen kommer från en brunn tagen som krigsbyte från Kronoborgs slott under Karl X fälttåg i Danmark. Sockeln är gjord i granit och är: 1,9 x 2,7 x 1,2 meter och själva lejonen är ca 1,7 x 2,7 x 1 meter

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 4337 x 3308 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Jacques Foucquet d.ä.

Jacques Foucquet d.ä. föddes i Abbeville i Picardie som ligger i Norra Frankrike. Vi vet mycket lite om hans tidiga år förutom att han år 1666 gifter sig med Jeanne Ninet och får minst 2 söner men troligen är de flera då det nämns att han hade många barnbarn. Troligen arbetade han under sina yngre år i Frankrike för skulptören Pierre Mazeline (1632-1708) och år 1695 arbetade han för skulptören Antoine Coysevox (1640 - 1720) för denna ansåg att Foucquet d.ä. inte hade gjort klart sina åtaganden och således inte kunde resa till Sverige. Det ordnar dock upp sig och år 1695, på hösten, anländer han, 56 år gammal, tillsammans med sin son, ornamentskulptören Bernard Fouquet, till Stockholm.

Han kom till Sverige på inbjudan av Nicodemus Tessin som övertalades av hans andra son, målaren Jacques Foucquet d.y. som hade anlänt året före (1694), att anlita fadern. Foucquet d.ä. var i första hand en figurskulptör som har gjort en rad skulpturer där de främsta är Enleveringsgrupperna och de stora Slottslejonen på Lejonbacken.

År 1706 återvänder han till Frankrike p.g.a. att hans syn hade försämrats men övertalas att än en gång resa till Stockholm vilket han gör i augusti år 1707, han stannar dock bara till år 1711 då han återvänder till Frankrike för gott. Det är under denna senare vistelse som ha gör Enleveringsgrupperna.

Jacques Foucquet d.ä. dör år 1731 i Frankrike, detta är känt då det finns ett brev från hans dotter till som berättar att han blev 92 år gammal.Test