Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Sjöguden i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 2 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Sjöguden

Årtal: 1930
Konstnär: Carl Milles
Gjutare: Okänd
Material: Röd granit
Lat: 59.322867  Long: 18.075911

 

Om konstverket

Sjöguden är vad Carl Milles kallade en "pollardskulptur" och med det avsåg han en pollare för båtar att förtöja sin rep vid när de låg vid kajen. Han ville placera ut 10 längs Skeppsbron men det blev bara en, Sjöguden. Den föreställer ett havsmonster som trycker en blyg sjöjungfru intill sig.

Sjöguden är en av de sista skulpturer som Carl Milles gör med släta nekla ytor, det som man kallar hans tyskinfluerade stil. Samtidigt så var det början på en era där Milles skulle skulptera en rad varelser från vattenvärlden som t.ex. Poseidon i Göteborg.

Sjöguden gjordes av Milles redan år 1913 men det skulle ta 17 år före den placerades ut, år 1930, på Skeppsbron. Sockeln är gjord i svart granti och är ca 0,5 x 1,3 x 1,3 meter medan själva statyn är gjord i röd granit och är ca 1,8 x 1,1 x 1,1 meter.

 

Om Carl Milles

Carl Milles föddes i år 1875 i Lagga socken utanför Knivsta, han hette ursprungligen Carl Emil Wilhelm Andersson och hans far var löjtnanten Emil "Mille" Andersson och hans mor Walbrog Tisell. Hans mor avled bara 4 år senare och han far gifte om sig villket gjorde att Carl växte upp med 5 syskon.

År 1892 började Carl läsa kvällskurser på Tekniska högskolan för att börja på heltid år 1895. Han fick ett stipendium efter examen vilket gjorde att han kunde resa till Paris där han stannade i flera år och bl.a. arbetade som ornamentssnidare. Han studerade även på Ecole des Beaux-Arts och blev influerad av den franska skulptören Auguste Rodin. Han ställde ut på Parissalongen år 1899. Det var i Paris han ändrade sitt efternamn till faderns smeknamn "Milles" vilket var mer praktiskt i Frankrike.

Det stora genombrottet som skulptör kom år 1902 när han skapade Sten Sturemonumentet i Uppsala (invigt år 1925). År 1905 gifter han sig med Olga Granner men äktenskapet blev barnlöst.

Carl Milles uttryckte under 1920-30-talen sin beundran för Nazityskland och Facistitalien vilket är en stor last på hans annars så uppskattade karriär och vilket gör att han till denna dag är kontroversiell och inte alltid omtyckt. Det är endast genom sin mycket stora talang som han ungått att fördömmas av efterkrigstidens människor.

Han räknas som en av Sveriges absolut mest inflytelserika bildhuggare med en lång rad stora konstverk, några av dem är: Gustaf Vasa, Nordiska Muséet, Bågskytt vid Liljevalchs konsthall, Stockholm, Schéele i Köping, fontänen Europa och tjuren 1926 i Halmstad, Sjöfartsmonument i Helsingborg, Franzén i Härnösand, Folke Filbyter Linköping, Poseidonfontänen 1927 & 1930 Göteborg, Orfeusfontänen Stockholm, Industrimonumentet Tekniska högskolan, Flygarmonumentet Karlaplan, Stockholm, Solsångaren Stockholm 1926, Pegasus Malmö, Venus och snäckan, 1917, Millesgården, Systrarna i Simrishamn, Skridskoåkande änglar Malmö, Delawaremonumentet Wilmington, U S A. 1950-talet, Pegasus i Des Moines, Iowa, Trons källa i Washington, War memorial i Worchester, Massachuset.

Han var professor vid Konstakademien åren 1920-1931 och han viktigaste testamente är kanske Millesgården på Lidingö.Test