Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Rutger von Ascheberg i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Rutger von Ascheberg


Information om Rutger von Ascheberg

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink överdragen med koppar
Lat: 59.326584  Long: 18.072982

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Rutger von Ascheberg

Rutger von Ascheberg föddes i Kurland den 2:a juni Ă„r 1621. Han skulle göra en framstĂ„ende karriĂ€r i armen och blev fĂ€ltmarskalk Ă„r 1678 och Ă„r 1680 generalguvernör över SkĂ„ne, Halland, BohuslĂ€n och Blekinge. År 1681 utsĂ„gs han till kungligt rĂ„d och upphöjdes till greve.

Hans frÀmsta militÀra insatser kom under det skÄnska kriget Ären 1677-1681 dÀr han under ett antal Är Àr högsta militÀr ledare för armen. Han framgÄngar i kriget belönades med bÄda gods och titlar. han blev ocksÄ en nÀra medarbetare till kung Karl XI som kallade honom familjÀrt för "min trogne lÀrofader", "min gode, trogne gubbe" samt "min gamle lÀromÀstare som jag aldrig kan fulltacka".

Statyn

Statyn av Ascheberg gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn Àr gjord i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden.

Ascheberg Àr, precis som Dahlberg, klÀdd i en typisk militÀr rock frÄn 1700-talet och har Àven en Àrmlös lÀdervÀst som skyddar mot enklare skador. Han har höga stövlar och pÄ vÀnster sida hÀnger hans vÀrja som han hÄller den vÀnstra handen pÄ. Notera peruken som var vanlig för förnÀmare mÀn vid den hÀr tiden, ofta vitpudrade.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1996 och sattes tillbaka igen Är 1998.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test