Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksdagshuset Kungamedaljoner i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Riksdagshuset Kungamedaljoner


Information om Riksdagshuset Kungamedaljoner

Årtal: 1904
KonstnÀr: Oskar Berg
Gjutare: Gustaf Fredrik Norling
Material: Granit
Lat: 59.327804  Long: 18.068712

 

Om konstverket

På det Östra riksdagshusets mittparti mot Riksplan sitter 2 medaljoner på var sin sida om den stora granitreliefen föreställande Sveriges Stora riksvapen.

Den vänstra medaljongen (övre på bilden ovan) föreställer kung Gustav Vasa och det är en hyllning för att han år 1572 kallade till den första riksdagen där alla de 4 stånden (adel, präster, borgare och bönder) var representerade. Texten i medaljongen säger "GUD MED OSS HO EMOT OSS".

Den högra medaljongen (nedre på bilden ovan) föreställer kung Gustav II Adolf och det är en hyllning för att han bestämde att riksdagen skulle få större inflytande samt instiftade flera av dagens myndigheter som t.ex. länsstyrelser mm. Texten i medaljongen säger "MED GUD OCH SEGRANDE VAPEN"

Medaljongerna är skapade efter modeller gjorda av konstnären Oskar Berg vid sekelskiftet, de är huggna i granit av bildhuggaren Gustav Fredrik Norling år 1904.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2469 x 3374 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Oskar Berg

Frans Oskar Teodor Berg föddes i Stockholm år 1839, son till handlaren Johan Fredrik Berg och Sarah Sofia Sjögren.

Han studerade vid Konstakademien år 1858 och rest därefter till Rom där han bl.a. utförde det kända konstverket De första stegen. Bosatte sig i London där han utförde en rad arbeten. Återvände till Sverige och Stockholm år 1888 där han bl.a. modellerat fyra relieffigurer i huggen sten för Konstakademiens nybyggnad samt arbetat om Qvarnströms fyra fasadfigurer på den äldre akademibyggnaden till fristående takfigurer

Oscar Berg hade under 1870-talet varit aktiv när det gäller utsmyckningen av Uppsala universitets fasader. På Stockholms utställningen år 1897 hade han en egen paviljong där han visade 15 panoptikonartade scener ut Jesus liv.

Representerad: Nationalmuseum i Stockholm och Göteborgs Konstmuseum.

 

Om Gustaf Fredrik Norling

Gustaf Fredrik Paulus Norling föddes i Stockholm år 1851, han far var jaktuppsyningsmannen Carl Gustaf Norling.

Han arbetade som bildhuggare men det finns inte mycket information om Gustaf. Vi vet att han hade en egen paviljong vid Stockholmsutställningen år 1897 där han bl.a. ställde ut 15 panoptikkonartade scener ur Jesus liv. Han anlitades också för att utföra arbeten i kronprinsparets våning på det Kungliga slottet år 1899 samt vid uppförandet av Sundvallsbankens stockholsmkontor på Fredsgatan åren 1900-1902. Han har också huggit den stora granitreliefen och de 2 stora kungsmedaljongerna som sitter på det Östra riksdagshuset fasad mot Riksplan.Test