Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksbanksvapnet i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

Information om Riksbanksvapnet

Årtal: 1905
Konstnär: Okänd
Gjutare: Okänd
Material: Granit
Lat: 59.327498  Long: 18.067693

 

Om konstverket

Riksbanksvapnet, ja det är vårt arbetsnamn på konstverket för vi faktiskt inte vad det heter. Vi kommer under december/januari 2017/2018 att forska i det här konstverket för att få fram uppgifter om namn, vem som ritade det, vem som modellerade det och vem som högg det i granit. Det vi vet är följande:

Riksbanksvapnet sitter på det västra Riksdagshuset ovanför huvudingången vid Riksgatan 1. Det är gjort i en röd granit, troligen samma som graniten på husfasaden och då kommer den från Vätö i Roslagen.

Konstverket är kanske ritat av riksdagsarkitekten Aron Johansson själv och kanske är det modellerat av bildhuggaren Gustaf Fredrik Norling som bl.a. gjort ett stort antal av maskaronerna som sitter på riksdagshusens fasader samt den stora reliefen "Stora riksvapnet" som sitter på det östra Riksdagshusets östra fasad. Sannolikt är det då hugget i granit av Norrtelje Mekaniska Stenhuggeri som gjort de flesta andra stenarbeten på riksdagshusens fasader.

Själv skulpturen består av en sköld med de tre kronorna på i centrum. Runt skölden ligger en mantel draperad och längst upp syns en krona. Från kronan på var sin sida löper ornament i form av eklöv som mynnar ut vid skulpturens bas och ur dessa kommer mynt. Symboliken är tämligen självklar med mynten, kronan och vapenskölden med tre kronor på som symbol för den svenska Riksbanken. Det var nämligen så att denna byggnad var Riksbankshuset från färdigställandet år 1906 fram till år 1976 då den flyttade till Brunkebergstorg och byggnaden togs över av Riksdagen.Test