Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksbankslejonen i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 3 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Vill du ha bilden i lågupplöst format utan kostnad hör du av dig via vår kontaktsida så skickar vi gärna bilden du ser (utan Copyright texterna). Vi vill dock att du anger www.stockholmgamlastan.se som källa när du publicerar den på Internet. Alla bilderna finns även i högupplöst format (TIF) att köpa för en billig peng, hör av dig via vår kontaktsida så berättar vi mer.

Information om Riksbankslejonen

Årtal: 1907
Konstnär: Gustaf Fredrik Norling
Gjutare: Okänd
Material: Granit
Lat: 59.327317  Long: 18.066845

 

Om konstverket

På vardera sidan av den utskjutande huskroppen i sten mot väster på det Västra riksdagshuset står de två stora Riksbankslejonen.

Lejonskulpturer i gips

De båda Riksbankslejonen gjorde först som fullskalemodeller i gips av konstnären Gustaf Fredrik Norling, ibland uppges det felaktigt att det är Gustaf Ivar Cedervall som gjord lejonen men så är inte fallet enligt det kontrakt som upprättades den 18:e juli år 1905 mellan riksdagshuskommittén och stenhuggerifirman Ericsson & Kjellström där det tydligt står att det är Norling som skall göra modellerna i gips.

I kontraktet står att Ericsson & Kjellström skall hugga lejonen i granit, att fogar skall cementeras eller stenkittas i samma färg som graniten samt att det skall anbringas s.k. laxningar eller stenlås för största styrka mellan granitblocken. För att kunna fästa skulpturerna på Riksbanksbyggnadens tak skall kramlor och fästen göra i skulpturen.

I kontraktet står det vidare att lejonen skall vara klara och uppsatta senast den 15 december år 1905 och att ett vite om 50 kronor per dag skall utgå om så inte är fallet. Den totala ersättningen till Ericsson & Kjellström skall uppgå till 15 500 kronor för båda skulpturerna.

De placerades ursprungligen högst upp på taket på det dåvarande Riksbankshuset. När sedan Riksdagen tog över byggnaden och genomförde den stora ombyggnaden åren 1978-1983 då bl.a. den nuvarande Plenisalen kom till på toppen av Riksbankshuset placerads lejonskulpturerna om till sin nuvarande plats.

En liten detalj för den som vill veta allt är att för att få plats på den nya placeringen fick några centimeter av svansen på varje lejon tas bort p.g.a. att det inte finns något utrymme mellan plattformen som resp. lejon står på och den nya plenisalens yttervägg, ursprungligen stack svansen ned lite nedanför plattformen.

 

Om Gustaf Fredrik Norling

Gustaf Fredrik Paulus Norling föddes i Stockholm år 1851, han far var jaktuppsyningsmannen Carl Gustaf Norling.

Han arbetade som bildhuggare men det finns inte mycket information om Gustaf. Vi vet att han hade en egen paviljong vid Stockholmsutställningen år 1897 där han bl.a. ställde ut 15 panoptikkonartade scener ur Jesus liv. Han anlitades också för att utföra arbeten i kronprinsparets våning på det Kungliga slottet år 1899 samt vid uppförandet av Sundvallsbankens stockholsmkontor på Fredsgatan åren 1900-1902. Han har också huggit den stora granitreliefen och de 2 stora kungsmedaljongerna som sitter på det Östra riksdagshuset fasad mot Riksplan.Test