Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksbankslejonen i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 3 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Vill du ha bilden i lågupplöst format utan kostnad hör du av dig via vår kontaktsida så skickar vi gärna bilden du ser (utan Copyright texterna). Vi vill dock att du anger www.stockholmgamlastan.se som källa när du publicerar den på Internet. Alla bilderna finns även i högupplöst format (TIF) att köpa för en billig peng, hör av dig via vår kontaktsida så berättar vi mer.

 

Information om Riksbankslejonen

Årtal: 1907
Konstnär: Gustaf Ivar Cedervall
Gjutare: Okänd
Material: Granit
Lat: 59.327317  Long: 18.066845

 

Om konstverket

På vardera sidan av den utskjutande huskroppen i sten mot väster på det Västra riksdagshuset står de två stora Riksbankslejonen.

Lejonskulpturer i gips

De är huggna av skulptören och bildhuggaren Gustaf Ivar Cedervall som gjorde dem i granit från Vätö. Först gjorde han en gipsmodell av lejonen (se bilden ovan från Stockholmskällans arkiv) och den gjordes ca 1905, därefter påbörjades arbetet med själva huggningen av lejonen i granit.

De placerades ursprungligen högst upp på taket på det dåvarande Riksbankshuset år 1906. När sedan Riksdagen tog över byggnaden och genomförde den stora ombyggnaden åren 1978-1983 då bl.a. den nuvarande Plenisalen kom till på toppen av Riksbankshuset placerads lejonskulpturerna om till sin nuvarande plats.

En liten detalj för den som vill veta allt är att för att få plats på den nya placeringen fick några centimeter av svansen på varje lejon tas bort p.g.a. att det inte finns något utrymme mellan plattformen som resp. lejon står på och den nya plenisalens yttervägg, ursprungligen stack svansen ned lite nedanför plattformen.

 

Om Gustaf Ivar Cedervall

Gustaf Ivar Cedervall föddes år 1863 i Stockholm (Hedvig Eleonora) där han bodde i hela sitt liv. Hans far var snickarmästaren Johan Eric Cedervall och hans mor var Johanna Charlotta Wallin.

Han var en svensk bildhuggare som förutom de två Riksbankslejonen har han också gjort ritningarna till de stora kandelabrarna utanför Operan på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Skulpturen och fontänen "Pojke med snäcka" som står på Saltsjötorget i Södertälje gjordes också sannolikt av Cedervall år 1911. Han är också utställd på Nationalmuseum med 3 mindre skulpturer i zink och brons, bl.a. "Lifskampen".

Förutom de båda stora Riksbankslejonen är kanske det mest synliga utsmyckningarna som han gjorde inne i Konserthuset i Stockholm. Här kan man se de stora stuckarbetena i Grünewaldssalen (tak och väggar) samt de förgyllda kaptiälen i Stora Salen.

Han byggde huset vid Falkvägen 5 i Älvsjö år 1912 som år 2011 utsågs till Sveriges vackraste villa av tidningen Vi i villa. Husets utformning skall enligt uppgift vara en inspiration av Anders Zorns Zorngården i Mora och där hade han, i takvåningen, sin atelje.

Han gifte sig med Gertrud Örling (1875-1928) år 1890 och de fick 6 barn, 3 pojkar (Johan, Sven och Bror) och 3 flickor (Svea, Signe och Gertrud). Han dog år 1928 (i Brännkyrka) och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Bilden på Cedervall är den relief som finns på hans gravsten.Test