Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksbankslejonen i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Riksbankslejonen


Information om Riksbankslejonen

Årtal: 1907
KonstnÀr: Gustaf Ivar Cedervall
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327317  Long: 18.066845

 

Om konstverket

Ovanpå det nuvarande Västra Riksdagshuset, f.d. Riksbankshuset, på Helgeandsholmen västerut står 2 st stora lejonfigurer, de s.k. Riksbankslejonen.

Dessa tillverkades i samband med byggandet av Riksbankshuset i början av 1900-talet. Konstnären var Gustaf Ivar Cedervall, en svensk bildhuggare från Stockholm.

 

Om Gustaf Ivar Cedervall

Gustaf Ivar Cedervall föddes år 1863 i Stockholm där han bodde i hela sitt liv. Han var en svensk bildhuggare.

Förutom de två Riksbankslejonen har han också gjort ritningarna till de stora kandelabrarna utanför Operan på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Skulturen och fontänen "Pojke med snäcka" som står på Saltsjötorget i Södertälje gjordes också sannolikt av Cedervall år 1911. Han är också utställd på Nationalmuseum med 3 mindre skulpturer i zink och brons, bl.a. "Lifskampen".

Han byggde huset vid Falkvägen 5 i Älvsjö, troligen vid sekelskiftet, som år 2011 utsågs till Sveriges vackraste villa av tidningen Vi i villa. Husets utfomning skall enligt uppgift vara en inspiration av Anders Zorns Zorngården i Mora.

Han gifte sig med Gertrud Örling år 1890 och de fick 6 barn, 3 pojkar och 3 flickor. Han dog år 1928 och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test