Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

RiksÀpplet i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ RiksÀpplet


Information om RiksÀpplet

Årtal: 1900
KonstnÀr: OkÀnd
Gjutare: OkÀnd
Material: Plast
Lat: 59.328012  Long: 18.067338

 

Om konstverket

RiksÀpplet finns pÄ flera stÀllen vid och pÄ riksdagshusen. De stÄr dÀr Stallbron kommer in pÄ Helgeandsholmen (version 1), de finns pÄ takfonden mot Riksplan (version 2) och de finns pÄ takfonden mot östra delen av Norrström (version 3). De variera lite i utseende (avseende fundamentet) men Àr annars i stort sÀtt identiska med varandra och dÀrför tas de alla upp pÄ denna sida.

FrÄn början tillverkades 20 skulpturer som alla var ritade av Aron Johansson, riksdagshusens arkitekt. De höggs i natursten av frÄn NorrtÀlje, troligen av Norrtelje Mek. Stenhuggeri Ären 1899-1902 under ledning av ingenjör Ingvar Karlsson. Ett antal av dem ersattes senare av plastkopior Är 1983 (de som stÄr vid Stallbron och Riksbron Àr gjorda i granit).

RiksÀpplet Àr ett av de svenska Riksregalierna som Àr monarkins frÀmst symboler och ses numera i museet Skattkammaren. RiksÀpplet Àr symbolen för att: "Gud hÄller sin hand över kungen och lÄter honom hÀrska över riket".

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2966 x 3759 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test