Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksäpplet i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Riksäpplet

Årtal: 1900
Konstnär: Okänd
Gjutare: Okänd
Material: Granit och Plast
Lat: 59.328012  Long: 18.067338

 

Om konstverket

Riksäpplet finns på flera ställen vid och på riksdagshusen. De står där Stallbron kommer in på Helgeandsholmen (version 1), de finns på takfonden mot Riksplan (version 2) och de finns på takfonden mot östra delen av Norrström (version 3). De variera lite i utseende (avseende fundamentet) men är annars i stort sätt identiska med varandra och därför tas de alla upp på denna sida.

Från början tillverkades 20 skulpturer som alla var ritade av Aron Johansson, riksdagshusens arkitekt. De höggs i natursten av från Norrtälje, troligen av Norrtelje Mek. Stenhuggeri åren 1899-1902 under ledning av ingenjör Ingvar Karlsson. Ett antal av dem ersattes senare av plastkopior år 1983 (de som står vid Stallbron och Riksbron är gjorda i granit).

Riksäpplet är ett av de svenska Riksregalierna som är monarkins främst symboler och ses numera i museet Skattkammaren. Riksäpplet är symbolen för att: "Gud håller sin hand över kungen och låter honom härska över rikett".Test