Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksäpplet i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Riksäpplet


Information om Riksäpplet

Årtal: 1900
KonstnÀr: OkÀnd
Gjutare: OkÀnd
Material: Plast
Lat: 59.328012  Long: 18.067338

 

Om konstverket

Riksäpplet finns på flera ställen vid och på riksdagshusen. De står där Stallbron kommer in på Helgeandsholmen (version 1), de finns på takfonden mot Riksplan (version 2) och de finns på takfonden mot östra delen av Norrström (version 3). De variera lite i utseende (avseende fundamentet) men är annars i stort sätt identiska med varandra och därför tas de alla upp på denna sida.

Från början tillverkades 20 skulpturer som alla var ritade av Aron Johansson, riksdagshusens arkitekt. De höggs i natursten av från Norrtälje, troligen av Norrtelje Mek. Stenhuggeri åren 1899-1902 under ledning av ingenjör Ingvar Karlsson. Ett antal av dem ersattes senare av plastkopior år 1983 (de som står vid Stallbron och Riksbron är gjorda i granit).

Riksäpplet är ett av de svenska Riksregalierna som är monarkins främst symboler och ses numera i museet Skattkammaren. Riksäpplet är symbolen för att: "Gud håller sin hand över kungen och låter honom härska över riket".

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2966 x 3759 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test