Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riddarholmsbroarna i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 2 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Riddarholmsbroarna

Årtal: 1981
Konstnär: Bengt Inge Lundquist,
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.324739  Long: 18.066931

 

Om konstverket

Detta är minnesmärket över alla de broar som byggts över det vi idag kallar Riddarholmskanalen genom tiderna. Konstverket skapades av Bengt Inget Lundqvist år 1981 i brons. Det står placerat på Munkbron som traditionellt varit där de olika broarna förbundit Riddarholmen med Stadsholmen. Tittar vi närmar på konstverket så ser vi:

Från söder

På den vänstra sidan ser vi en relief av de två träbroarna som gick över kanalen under perioden 1735-1784, för dessa är arkitekten okänd. I mitten ser vi en relief av den s.k. Palmstedtska bron som anses som den vackraste av dem alla och var byggd i sten, arkitekten var Erik Palmstedt och bron gick över kanalen åren 1789-1867. Till höger ser vi reliefen på gjutjärnsviadukten som ersatte den Palmstedtska bron år 1867 vilket var ett måste för att järnvägen skulle kunna dras fram. Arkitekten var ingenjör Erik Unge, bron revs år 1952.

Från norr

På den vänstra sidan ser vi en relief av dagens Riddarholmsbro som ritades år 1956 av arkitekten Erik Vretblad och är gjuten i armerad betong. Till höger ser vi en relief som berättar lite om de olika broarna och dessutom beskriver att år 1956 när dagens bro byggdes så förvandlades kanalen till en vik, vattenflödet stoppades och fordonsflödet vreds på.

Sockeln är gjord i granit och gatsten och är ca 0,2 x 2,7 x 1,1 meter, själva konstverket är ca 2,3 x 3,3 x 0,5 meter

 

Om Bengt Inge Lundquist,

Bengt Inge Lundkvist var en svensk konstnär och skulptör som föddes i Karlstad år 1913. Han far var ingenjören Inge Lundkvist, mamma var Ragnhild Berglund.

Han flyttade år 1934 till Stockholm och kom in på Kungliga Konsthögskolan där han tog examen år 1940. Under studietiden gjorde han ett antal resor utomlands, bl.a. till Danmark, Tyskland, Frankrike, Österrike och Finland. Efter ett uppehåll p.g.a. andra världskriget besökta han även Italien, England m.fl. länder.

Redan när han började studera vid konsthögskolan så ställde han ut några tidiga konstverk på olika utställningar. Under slutet av sin studietid så deltog han i bl.a. Värmlands konstförenings salong i Uppsala år 1947, Liljevalchs konsthall år 1948, Konstakademien i Stockholm år 1953 mm.

Efter andra världskriget blev han år 1945 lärare vid Konstfack i Stockholm. Några av hans mest kända verk är statyn av G.W. Dahl i Eskilstuna år 1955, Järnräcke vid Mosebacke i Stockholm år 1955, Riddarholmsbroarna i Stockholm år 1970, Tärningskast i Göteborg år 1980.

Bengt Inge Lundkvist gift sig med Gunvor Svensson år 1943 och fick tillsammans 2 barn. Han dog den 15:e december år 1991 i Stockholm.Test