Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Olof von Dalin i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Olof von Dalin


Information om Olof von Dalin

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink överdragen med koppar
Lat: 59.326474  Long: 18.072649

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Olof von Dalin

Olof von Dalin föddes i Halland den 29:e augusti Är 1708. Han skulle bli en av de mest betydande svenska skalderna och utvecklarna av det svenska sprÄket. Hans mest kÀnda verk Àr utan tvekan veckoskriften "Then SwÀnska Argus" som handlar om moraliska, religiösa, politiska och ekonomiska frÄgor ofta inlindade i en satir.

Dalin stod Àven nÀra kungafamiljen och anlitades av kung Adolf Fredrik som lÀrare till den dÄ unga Gustav (blivande kung Gustav III). Han blev en mycket omtyckt lÀrare och belönades av Gustav III rikligt i senare Är. Han blev bl.a. kanslirÄd och rikshistoriegraf.

Statyn

Statyn av Dalin gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn Àr gjord i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden.

Dalin Àr iklÀdd en typisk drÀkt frÄn 1700-talet. LÄngrock som under Rokokon blev lite kortare, kallades för manteau, knÀlÄnga byxor och knÀhöga strumpor. Skor med lÄga klackar och ett spÀnne upptill. Skjortan har utsmyckningar, s.k. krÄs. Notera peruken som var vanlig för förnÀmare mÀn vid den hÀr tiden, ofta vitpudrade. I sin vÀnstra hand hÄller han en penna och i den vÀnstra en liten noteringsbok som bÄda framhÀver hans status som skald och prosaskrivare.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1996 och sattes tillbaka igen Är 1998.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test