Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Obelisken i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Obelisken


Information om Obelisken

Årtal: 1800
KonstnÀr: Louis Jean Desprez
Gjutare: Johan Lidströmer
Material: Granit
Lat: 59.325911  Long: 18.07148

 

Om konstverket

Obelisken som står högst upp på Slottsbacken är 22 meter hög inklusive sockeln om 5 meter. Den ritades av arkitekten Louis Jean Desprez på uppdrag av Kung Gustav III efter det Svenska kriget mot Ryssland åren 1788-1790. Kungen ville visa sin tacksamhet till Stockholms borgerskap för deras stöd mm under kriget.

Kung Gustav III dog redan år 1792 så den han aldrig uppföras under hans livstid utan det var hans son, Kung Gustav IV Adolf, som beställde den av byggmästaren Jonas Lidström (1755-1808) som uppförde den åren 1798-1800. Den invigdes den 3:e oktober år 1800 och kungen blev så nöjd med resultatet att han adlade Jonas Lidström som tog sig namnet Lidströmer.

Obelisken är inte en "äkta" obelisk (s.k. monolit) , då skulle den vara gjord i ett enda stycke vilken den inte är. Den är sammansatt av flera släthuggna block av granit, alla koniska för att få en formen av en obelisk. Det översta blocket är en s.k. pyramidon där spetsen har en 60 graders sluttning.

På sockeln finns två stycken inskriptioner, en på sidan mot väster och en på sidan mot öster. På den västra sidan står det på latin "GUSTAVUS III, CIVIUM STOCKHOLMENSIUM, FIDEM, FLAGRANTE BELLO, PROBATAM, POSTERIS TRADI VALUIT, RESTUTUTA PACE, MDCCXC, GUSTAVUS IV ADOLPHUS, TRADIDITM, MDCCXCIX". Samma text men på svenska står på den östra sidan "Gustaf III beslöt efter återvunnen fred MDCCXC Gustav IV Adolf uppreste MDCCXCIX Detta minne av Stockholm Borgerskaps Trohet och nit under kriget". Årtalen på latin är MDCCXC = 1790 resp. MDCCXCIX = 1799.

Inskriptionen på sockeln är unik så till vida att det är en av de ytterst få gånger som Kung Gustav IV nämns på en offentlig plats. Hans namn har annars suddats ut från nästa alla platser, konstverk, inskriptioner på order av främst Kung Karl XIII som kanske också var den som låg bakom statskuppen mot honom (han avsattes den 10:e maj år 1809 efter kriget mot Ryssland där Sverige bl.a. förlorade Finland).

År 2017 var man tvungna att riva Obelisken då den var i sådant dåligt skick att den inge gick att renovera. Under våren 2017 byggdes den nya Obelisken upp med mestadels nya stenar i släthuggen granit men där även några få originalstenar fanns kvar. Den nya obelisken är inte invigd vid tiden på denna skrivelse.

 

Om Louis Jean Desprez

Louis Jean Desprez föddes år 1743 i Auxerre, Frankrike.

Han studerade till arkitekt och målare och vann år 1770 det stora priset i Academie d’architecture i Paris som professor för L’ecole a l’ecole royal militaire. År 1777 kom han till Rom på ett konststipendiat men fortsatte snart till Neapel och Sicilien för att studera måleri.

När kung Gustav III besöker Rom år 1773 träffar han Desprez och blir imponerad av dennes förmåga som dekorationsmålare. År 1784 anländer han till Stockholm för att arbeta med bl.a. kungens stora projekt "Haga slott" som aldrig blev av p.g.a. kung Gustav III:s död år 1792. Efter kung Gustav III:s död blev det mindre uppdrag för Desprez även om han fortfarande var eftersökt som arkitekt. Han dog år 1804, enligt ett rykte blev han förgiftad av det portugisiska sändebudet Correa d.y. som var skyldigt honom pengar.

Han är mest känd för den stora Obelisken högst upp på Slottsbacken som han ritade år 1797 på uppdrag av kung Gustav IV Adolf.

 

Om Johan Lidströmer

Johan Lidströmer föddes i Karlskrona år 1755.

Han studerade i Uppsala år 1771 och år 1780 på Bergskollegium. Han arbetade under Henrik af Chapman i Karlskrona och år 1782 uppfann han slipmaskinen.

Han har bl.a. anlagt Nya Varvet i Göteborg, utvidgat hamnarna i Halmstad och Helsingborg. Han var ledamot av Vetenskapsakademien.Test