Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Obelisken i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Obelisken


Information om Obelisken

Årtal: 1800
KonstnÀr: Louis Jean Desprez
Gjutare: Johan Lidströmer
Material: Granit
Lat: 59.325911  Long: 18.07148

 

Om konstverket

Obelisken kallas den stora stoden i granit som stÄr nÀstan högst upp pÄ Slottsbacken, dÀr har den stÄtt sedan invigningen av den 3:e oktober Är 1800. Det Àr det i sÀrklass högsta, tyngsta och största konstverket i Gamla Stan.

Bakgrund

Det hela började med ett krig som kung Gustav III förklarade mot Ryssland, numera kallas det Svensk-Ryska kriget 1788-1790 och bakgrunden var att Gustav III ville ha tillbaka det som förlorades i Stora Nordiska kriget Ă„ren 1700-1721. Det gick inte sĂ„ bra. I stort sĂ€tt sĂ„ förlorade Sverige alla slag utom det sista, slaget vid Svensksund. Fast det var Ă„ andra sidan det största sjöslaget nĂ„gonsin i Östersjön och Ryssland förlorade stort.

Freden gick bÀttre (freden i VÀrÀlÀ i nuvarande Finland). Ryssland som ocksÄ lÄg i krig mot Turkiet (Rysk-Turkiska kriget 1787-1791) var i behov av fred mot Sverige och gick med pÄ att inga grÀnsjusteringar skulle göras, Sverige skulle fÄ föra ut spannmÄl för 50 000 rubel ur ryska hamnar utan att betala tull samt att Ryssland förlorade rÀtten att lÀgga sig i svensk politik som de hade haft sedan Freden i Nystad Är 1721 som avslutade det Stora Nordiska kriget mot Ryssland.

Gustav III seglar hem till Sverige och Stockholm med sitt fartyg Amphibion. NÀr han anlÀnde till Stockholm gick han i land vid nuvarande LogÄrdstrappan och dÀr lÄter han uppföra en staty av sig sjÀlv dÀr han bl.a. rÀcker ut en lagerkvist. LÀs mer om den statyn hÀr. Men han nöjer sig inte med det.

PÄ riksdagen i GÀvle i januari Är 1792 informerar han ledamöterna om sitt beslut att uppföra en obelisk gjord pÄ svenska stenarter huggen i Sverige för att hedra Stockholms borgerskap för deras insatser under kriget. Eller kanske mer för att förhÀrliga sig sjÀlv med ett enastÄende monument (en av hans mÄng svagheter), vem vet.

KonstnÀren

Obelisken ritades av Louis Jean Desprez som var verksam i Sverige under kung Gustav III:s tid, han blev nÄgot av kungens favoritarkitekt och konstnÀr. Hans karriÀr tog dock slut i.o.m. kungens död Är 1792 och hans sista större konstverk blev obelisken pÄ Slottsbacken. Han var dock i sÄ stor onÄd hos bl.a. höga ÀmbetsmÀn m.fl. att han inte blev inbjuden till avtÀckelsen och inte heller förrÀn Är 1800 gavs ett erkÀnnande att han var konstnÀren.

Platsen

Platsen dÀr obelisken stÄr idag var inte helt given Är 1800, markförhÄllanden pÄ platsen var inte goda dÄ detta Àr en rullstensÄs och saknar bra fast mark. Det var sÄ sent som Är 1792 som platsen framför Storkyrkans östra gavel hade blivit stenlagd och det gamla Stora Bollhuset rivits och dÀrmed skapat dagens breda Slottsbacke. Att sedan Àven det gamla Indebethouska huset hade rivits och marken grÀvts ur (den anvÀndes som fyllnadsmassa för bl.a. Lejonbacken) och en ny starkare grund lagts för dagens stora hus hjÀlpte till att ge en stadigare grund för obelisken att stÄ pÄ.

En fullskalemodell i trÀ byggdes bakom koppartÀlten i Hagaparken av Gustaf Mauritz Armfelt som han sedan flyttade till sin villa vid Brunnsviken, idag ÄterstÄr endast ett fundament av grÄsten. Denna fullskalemodell gav dock mÄtten för de granitblock som skulle huggas.

Obelisken

Nej, det Àr ingen Àkta obelisk, eller monolit som Àr det mer formella namnet. En Àkta obelisk Àr gjord i ett enda stycke och det Àr inte obelisken pÄ Slottsbacken, den Àr gjord av mÄnga olika stenblock och pÄ ett vÀldigt speciellt sÀtt. LÄt oss berÀtta hur.

Obelisken Àr sammansatt av ett stort antal slÀthuggna block av granit som kommer frÄn olika delar av Sverige för att den skulle representera hela landet (granitstenarna som representerar Stockholm kommer enligt Statens Fastighetsverk frÄn Ulfsunda). Alla blocken Àr koniska för att fÄ formen av en obelisk som Àr smalast upptill. Det översta blocket Àr en s.k. pyramidon dÀr spetsen har en 60-graders lutning.

PÄ obelisken finns det tvÄ stora inskriptioner, pÄ bÄda stÄr namnet Gustav IV Adolf och detta Àr en av de fÄ inskriptioner med kungens namn som finns kvar dÄ de flesta utplÄnades av hans farbror kung Karl XIII som kanske var den som beordrade kung Gustav III:s mord pÄ operan och statskuppen mot han son kung Gustav IV Adolf. Inte heller har slÀkten Bernadotte bidragit till att hedra kung Gustav IV Adolf pÄ det sÀttet som sig bör utan istÀllet varit mycket avogt instÀllda till bÄde kungen och hans barn.

PÄ piedestalens sida som Àr vÀnd mot Storkyrkan stÄr det: "GUSTAVUS III, CIVIUM STOCKHOLMENSIUM, FIDEM, FLAGRANTE BELLO, PROBATAM, POSTERIS TRADI VALUIT, RESTUTUTA PACE, MDCCXC, GUSTAVUS IV ADOLPHUS, TRADIDITM, MDCCXCIX"

PÄ piedestalens sida som Àr vÀnd mot Stockholms ström stÄr det: "Gustaf III beslöt efter Ätervunnen fred MDCCXC Gustav IV Adolf uppreste MDCCXCIX Detta minne av Stockholm Borgerskaps Trohet och nit under krige"

Årtalen pĂ„ latin Ă€r MDCCXC = 1790 resp. MDCCXCIX = 1799. Obelisken Ă€r hela 27,9 meter hög varav sockeln och piedestalen Ă€r ca 5 meter.

AvtÀckelsen

Obelisken avtÀcktes den 3:e oktober Är 1800 under nÀrvaro av kung Gustav IV. 2 bataljoner, en frÄn Göta livgarde och en frÄn Svea livgarde bildade fyrkant kring obelisken, klÀdda i paraduniformer. Innanför fyrkanten stod en rad förnÀma personer frÄn Stockholms stad, regeringen, serafimerriddare, högre ÀmbetsmÀn, överstÄthÄllaren, magistraten m.fl.

Kung Gustav IV anlÀnde i kunglig kortege ledda av en skvadron av kungens lÀtta livdragoner och bakom kungen kom en rad personer ur det kungliga hovet. Kungen red fram till obelisken och gick upp pÄ tredje trappsteget dÀr han sa: "DÄ det genom min högstsalige herr faders olyckliga och för tidiga bortgÄng fallit pÄ min lott att uppresa denna minnesvÄrd, vilken han under sin regering beslutat Är Stockholms borgerskap för dess bevista trohet och tillgivenhet under sista kriget, Àr det mig i dag en tillfredsstÀllelse att kunna uppfylla en död faders vilja och Ä dess vÀgnar förklara den kungliga nÄd och vÀlvilja, han hyste för Stockholms borgeskap i avseende pÄ de mÄnga prov han erfor av dess ovsikliga trohet och tillgivenhet, i synnerhet under den tidpunkt av hans regeringstid, dÄ bekymmer och motgÄngar gÄvo sÄdana tÀnkesÀtt ett Àn större vÀrde".

Stockholms borgerskaps tack för gÄvan framfördes av överstÄthÄllare Samuel af Ugglas. ByggmÀstare Jonas Lidström som var ansvarig för tillverkningen av obelisken blev adlad (tog namnet Lidströmer) för sina insatser

Renovering

En motion (Är 2016, Motion 2016:5) av borgarrÄdet Joakim Larsson om renovering av obelisken pÄ Slottsbacken har bifallits och renoveringen pÄbörjades den 15:e maj 2017 med att stora byggstÀllningar restes runt obelisken hela vÀgen upp till toppen, sedan började man plocka ner den sten för sten. Obelisken berÀknas vara pÄ plats igen efter renoveringen under 2018. Det ÄterstÄr att se om man ersÀtter skadade stenar med nya frÄn samma orter runt om i Sverige som de ursprungligen kom ifrÄn eller om man tÀnker "fuska" och ta alla frÄn samma stÀlle.

 

Om Louis Jean Desprez

Louis Jean Desprez föddes Är 1743 i Auxerre, Frankrike.

Han studerade till arkitekt och mĂ„lare och vann Ă„r 1770 det stora priset i Academie d’architecture i Paris som professor för L’ecole a l’ecole royal militaire. År 1777 kom han till Rom pĂ„ ett konststipendiat men fortsatte snart till Neapel och Sicilien för att studera mĂ„leri.

NĂ€r kung Gustav III besöker Rom Ă„r 1773 trĂ€ffar han Desprez och blir imponerad av dennes förmĂ„ga som dekorationsmĂ„lare. År 1784 anlĂ€nder han till Stockholm för att arbeta med bl.a. kungens stora projekt "Haga slott" som aldrig blev av p.g.a. kung Gustav III:s död Ă„r 1792. Efter kung Gustav III:s död blev det mindre uppdrag för Desprez Ă€ven om han fortfarande var eftersökt som arkitekt. Han dog Ă„r 1804, enligt ett rykte blev han förgiftad av det portugisiska sĂ€ndebudet Correa d.y. som var skyldigt honom pengar.

Han Àr mest kÀnd för den stora Obelisken högst upp pÄ Slottsbacken som han ritade Är 1797 pÄ uppdrag av kung Gustav IV Adolf.

 

Om Johan Lidströmer

Johan Lidströmer föddes i Karlskrona Är 1755.

Han studerade i Uppsala Är 1771 och Är 1780 pÄ Bergskollegium. Han arbetade under Henrik af Chapman i Karlskrona och Är 1782 uppfann han slipmaskinen.

Han har bl.a. anlagt Nya Varvet i Göteborg, utvidgat hamnarna i Halmstad och Helsingborg. Han var ledamot av Vetenskapsakademien.Test