Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Norrbrolejon i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 4 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

Information om Norrbrolejon

Årtal: 1926
Konstnär: Ragnar Östberg
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.329008  Long: 18.06913

 

Om konstverket

Egyptiska lejon som är kopior av originalen vid Vatikanmuseet i Rom. Originalen skulpterades på 300-talet f.Kr åt Egyptens siste farao, Nektanebo II.

Den romerska kejsaren Augustus tog med sig originalen tillbaka till Rom vid ett besök i Egypten runt tiden för Jesus födelse. Drygt 120 år senare placerade Kejsare Harianus dem utanför portarna till det då nybyggda Pantheon. De försvann senare på 400 talet e.Kr och var borta i mer än 1.000 år, tills Påven Gregorius XIII på 1580 talet hittade dem och ställde upp dom vid fontänen på Piazza di Termini. År 1830 flyttas de egyptiska lejonen till Vatikanmuseet dit arkivarien vid Riksarkivet Lars Magnus Båtth kommer på besök år 1924. Han fattar tycke för lejonen och ser till att kopior görs som ställs upp på Norrbros norra fäste.

Tillverkningen av kopiorna och uppsättningen bekostades av: Josef Johnsson

På lejonen står följande inskriptioner: Östra Lejonet "Guld, levande sol som ger rättvisa, kungen av övre och nedre Egypten, Xeperkara, solens son, Nektanebos av Thopt i Reuhi älskad" och på västra lejonet "Guld, levande sol som ger rättvisa, suveränen över syd och nord, den fullkomlige regenten över två länder, glänsande guld som gör det kärt för gudarna, kungen av övre och nedre Egypten, herren över två länder, Xeperkara, solens son, Nektanebos av Thot i Rehui älskad".

Socklarna är gjorda i svart granit och är ca 1,1 x 2 x 0,9 meter och själva skulpturerna är ca 1 x 1,8 x 0,7 meter

 

Om Ragnar Östberg

Ragnar Östberg föddes i Stockholm år 1866, son till revisorn Carl Östberg och skådespelerskan Erika Kindahl, och växte upp tillsammans med sina 5 syskon.

År 1882 började han arbeta på ett köpmanskontor vid Skeppsbron men fortsatte sina studier år 1884 när han började på Kungliga Tekniska Högskolan som han sedan fortsatte år 1888 med studier på Konstakademiens arkitekturskola. Åren 1896-1899 cyklad han runt Europa och besökte bl.a. England, Frankrike, Italien och Grekland.

Åren 1904-1907 arbetar han i Umeå där han ritar en rad byggnader, bl.a. Acharinska villan. Det stora arbetet är dock Stockholms stadshus som han ritar efter influenser från Dogepalatset i Venedig som han besökte på sin Europatour på cykel. Det invigs år 1923 och blev från början mycket uppskattat av allmänheten. I Gamla Stan har Östberg ritat Riksbron och området runt lejonen på Norrbro vid Gustav Adolfs torg.

Ragnar Östberg fick under sin livstid en rad utmärkelser och han dog år 1945, 79 år gammal.Test