Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Nicodemus Tessin d.y i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Nicodemus Tessin d.y


Information om Nicodemus Tessin d.y

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.326277  Long: 18.071984

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Nicodemus Tessin d.y.

Nicodemus Tessin d.y. föddes i Nyköping den 23:e maj Är 1654. Han skulle bli en av de mest kÀnda barock arkitekterna i Sveriges historia och framförallt den som ritade det Kungliga slottet i Stockholm.

Han blev tidigt en favorit bland högre adelsmÀn och kungafamiljen och fick mÄnga uppdrag. Han har förutom det Kungliga slottet Àven ritat Södra stadshuset i Stockholm, det första Riksbankshuset, Drottningholms slotts inredning, Steningen slott, Fredrikskyrkan i Karlskrona, Tessinska palatset, Gottorps slott i Slesvig m.fl.

Hans mest kÀnda skapelse Àr dock det Kungliga slottet som han inte han slutföra, han dog redan Är 1728 och slottet stod klart först Är 1754. Han stÄr dock för i princip allt det yttre och utformningen av det inre avseende vÄningsplan, rumsfördelning, trappor, valv mm. Hans eftertrÀdare har dock satt sin prÀgel pÄ stora delar av inredningen som dÄ ofta Àr i Rokoko till skillnad frÄn Tessins Barockstil.

Statyn

Statyn av Tessin gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn gjordes ursprungligen i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden. Av alla de 8 statyerna pÄ slottets södra fasad har dock denna gjutits om Är 1913 och dÄ i brons, originalet i zink finns bevarad i ett förrÄd inne i slottet.

Tessin Àr iklÀdd en typisk drÀkt frÄn 1700-talet. LÄngrock som under Rokokon blev lite kortare, kallades för manteau, knÀlÄnga byxor och knÀhöga strumpor. Skor med lÄga klackar och ett spÀnne upptill. Skjortan har utsmyckningar, s.k. krÄs. Notera peruken som var vanlig för förnÀmare mÀn vid den hÀr tiden, ofta vitpudrade. I sin vÀnstra hand hÄller han en skiss eller ritning för att visa sin status som arkitekt medan i sin högra hand hÄller en stav.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1993 och sattes tillbaka igen Är 1995.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test