Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Morgon i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 7 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Den här bilden har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Morgon

Årtal: 1962
Konstnär: Ivar Viktor Johnsson
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.326031  Long: 18.068089

 

Om konstverket

Morgon, som står på Brantingtorget i Gamla Stan, är egentligen tagen ur sitt sammanhang. Konstnären Ivar Johnsson skapade konstverken Morgon och Aftonen som var avsedda att stå tillsammans, vilket de gör på Strömsholmen i Eskilstuna.

Morgon symboliseras av ung kvinna som står på knä och tittar mot den uppgående solen och välkomnar den (en liten detalj är att hon är felvänd i Gamla stan, när hon tittar mot solen är det middagstid och inte morgon).

Konstverket Afton

Afton (som inte finns i Gamla Stan utan i Eskilstuna) symboliseras av en äldre man som tittar mot aftonsolen med lite saknad i blicken (se bilden ovan). Notera gärna att skulpturen i Eskilstuna är gjord i granit medan den i Stockholm är gjord i brons.

Skulpturen Morgon vid Brantingtorget står som den centrala gestalten i fontänen. Faktum är att hela fontänen är en helhet och gjord av Ivar Johnsson under namnet "Arbetets ära och glädje", men Aftonen saknas så statygruppen i Gamla Stan är inte komplett.

En liten detalj för den vetgirige är att under fontänskulpturgruppen finns en bassäng för de riksdagsanställda och fundamentet som skulpturen Morgon står på går rakt genom bassängen.

Själva skulpturen är ca 1,5 x 0,6 x 0,6 meter och sockeln är ca 2,1 x 0,6 x 0,6 meter. Sockeln är gjord i rödgranit.

De 7 skulpturerna som sitter runt bassängen redovisas under "Arbetets ära och glädje" som ett separat konstverk trots att det egentligen är en grupp.

 

Om Ivar Viktor Johnsson

Skulptör, medaljgravör

Han studerade år 1902 på Kulturhistoriska muséets skola i Lund. 1906-1908 Tekniska skolan i Stockholm. 1908-1911 Konstakademin i Stockholm. 1911-1912 studerade han i Paris. 1913-1915 Erhöll han resestipendiat i Italien och Danmark. Han var en av klassicismens främsta representanter under 1920-talet i Sverige. 1918-1920 Lärare vid Konstakademins dekorativa skola.

Han är mest känd som monumentalskulptör, med många offentliga verk, på olika platser i Sverige. Han ritade föremål i järn för Näfveqvarns bruk under 1920-talet. Gjorde även terracottareliefer, De fyra vindarna, utförda vid Höganäs, för både Göteborgsutställningen 1923 och Parisutställningen 1925. Han skapade även skulpturer i fajans för Gävle porslinsfabrik under 1920- och 30-talen.

Offentlig utsmyckning: Flickan med sjötrollen, fontän i Kungsparken Göteborgs centrum, 1919. Den vrede Apollo, 1927, bronsstaty i Stadsbibliotekets fackavdelning, Norrköping. Dansande ungdom, Observatorielunden i Stockholm 1937. David, staty i brons, Helsingborg 1921, för vilken han fick Grand prix i Paris, finns även i Zurich, Afrodite med den döende Adonis, Göteborgs Konstmuseum 1923 och på Malmö Museum, ett par altarskåp, Kungen rider Eriksgata, beställdes till Marabouparken av Marabou, granit 1942-1945. Mor och barn, De fyra vindarna, självporträtt, på Moderna Muséet. Pojke bestiger häst, 1956 i granit, Tyska Stallplan i Stockholm. Den vandaliserades två gånger 1988, men reparerades och återuppsattes. Nordenskiöldsmonumentet vid Riksmuséet, Stockholm. Kvinna vid havet, monument vid Sjöfartsmuséet i Göteborg 1932, även kallad sjömanshustrun. Flicka på delfin 1940, Parken vid Centralstationen Uppsala, samt en på Rotsunda torg i Sollentuna. Vindarna, Nanaskolan Uppsala 1947. Fris, 1950, Stadsteatern Uppsala. Fontänen, Arbetets ära och glädje, Eskilstuna, 1942. Fontän på Kapitelhusets gård i Lund. Georg Karlin, byst i Lund. De fyra elementen, Åtvidabergshuset. Apollon, Jönköpings stadsbibliotek. Livets brunn, Hertig Johans torg i Skövde. Monument över Kockum, Ronneby. Människan och hennes genius, Vasatorget i Linköping, Torgny Segerstedt, 10 m. hög obelisk på Vasaplatsen Göteborg, 1955. Thycho Brahe-statyn på Ven. Fredsmonumentet, som restes 1955 till minne av unionsupplösningsförhandlingarna i Frimurarhuset. Karlstad. Carl XI-monumentet, i Landskrona, samt Äventyret, i Eslövs kommun 1945. Uppståndelsekapellet Skogskyrkogården i Stockholm en gavelgrupp.

Representerad: Nationalmuseum, Uppvaknande Venus bronsstatyett. Göteborgs museum. Fransyska och Parisflicka, samt Kvinnohuvud i ebenholtz 1914. Människans åldrar Muséet i Linköping.

Han tillhörde skånegruppen De tolv och blev ledamot av Konstrådet 1946 och erhöll Sergelpriset 1950.Test