√Ėppna st√§ng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Morgon i Gamla Stan i Stockholm

 


Information om Morgon

√Örtal: 1962
Konstnär: Ivar Viktor Johnsson
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.326031  Long: 18.068089

 

Om konstverket

Morgon, som står på Brantingtorget i Gamla Stan, är egentligen tagen ur sitt sammanhang. Konstnären Ivar Johnsson skapade konstverken Morgon och Aftonen som var avsedda att stå tillsammans, vilket de gör på Strömsholmen i Eskilstuna.

Morgon symbolieras av ung kvinna som står på knä och tittar mot den uppgående solen och välkomnar den. Afton (som inte finns i Gamla Stan) symboliseras av en äldre man som tittar mot aftonsolen med lite saknad i blicken.

Skulpturen Morgon vid Brantingtorget står som den centrala gestalten i fontänen. Faktum är att hela fontänen är en helhet och gjord av Ivar Johnsson under namnet "Arbetets ära och glädje", men Aftonen saknas så statygruppen i Gamla Stan är inte komplett.

En liten detalj för den vetgirige är att under fontänskulpturgruppen finns en bassäng för de riksdagsanställda och fundamentet som skulpturen Morgon står på går rakt genom bassängen.

Själva skulpturen är ca 1,5 x 0,6 x 0,6 meter och sockeln är ca 2,1 x 0,6 x 0,6 meter. Sockeln är gjord i rödgranit.

De 7 skulpturerna som sitter runt bassängen redovisas under "Arbetets ära och glädje" som ett separat konstverk trots att det egentligen är en grupp.

Info om bilden

Vi är tyvärr förhindrade att visa bilden på detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april år 2016. Du kan läsa mer om denna dom här. För att hjälpa dig att ändå kunna se konstverket så kan du klicka på logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst på sidan.

Väljer du att göra det öppnas en ny flik i din webbläsare med Instagram eller Wikipedias innehåll, det är m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och därmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder på Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och därmed inte förhindrade att visas.

 

Om Ivar Viktor Johnsson

Skulptör, medaljgravör

Han studerade år 1902 på Kulturhistoriska muséets skola i Lund. 1906-1908 Tekniska skolan i Stockholm. 1908-1911 Konstakademin i Stockholm. 1911-1912 studerade han i Paris. 1913-1915 Erhöll han resestipendiat i Italien och Danmark. Han var en av klassicismens främsta representanter under 1920-talet i Sverige. 1918-1920 Lärare vid Konstakademins dekorativa skola.

Han är mest känd som monumentalskulptör, med många offentliga verk, på olika platser i Sverige. Han ritade föremål i järn för Näfveqvarns bruk under 1920-talet. Gjorde även terracottareliefer, De fyra vindarna, utförda vid Höganäs, för både Göteborgsutställningen 1923 och Parisutställningen 1925. Han skapade även skulpturer i fajans för Gävle porslinsfabrik under 1920- och 30-talen.

Offentlig utsmyckning: Flickan med sj√∂trollen, font√§n i Kungsparken G√∂teborgs centrum, 1919. Den vrede Apollo, 1927, bronsstaty i Stadsbibliotekets fackavdelning, Norrk√∂ping. Dansande ungdom, Observatorielunden i Stockholm 1937. David, staty i brons, Helsingborg 1921, f√∂r vilken han fick Grand prix i Paris, finns √§ven i Zurich, Afrodite med den d√∂ende Adonis, G√∂teborgs Konstmuseum 1923 och p√• Malm√∂ Museum, ett par altarsk√•p, Kungen rider Eriksgata, best√§lldes till Marabouparken av Marabou, granit 1942-1945. Mor och barn, De fyra vindarna, sj√§lvportr√§tt, p√• Moderna Mus√©et. Pojke bestiger h√§st, 1956 i granit, Tyska Stallplan i Stockholm. Den vandaliserades tv√• g√•nger 1988, men reparerades och √•teruppsattes. Nordenski√∂ldsmonumentet vid Riksmus√©et, Stockholm. Kvinna vid havet, monument vid Sj√∂fartsmus√©et i G√∂teborg 1932, √§ven kallad sj√∂manshustrun. Flicka p√• delfin 1940, Parken vid Centralstationen Uppsala, samt en p√• Rotsunda torg i Sollentuna. Vindarna, Nanaskolan Uppsala 1947. Fris, 1950, Stadsteatern Uppsala. Font√§nen, Arbetets √§ra och gl√§dje, Eskilstuna, 1942. Font√§n p√• Kapitelhusets g√•rd i Lund. Georg Karlin, byst i Lund. De fyra elementen, √Ötvidabergshuset. Apollon, J√∂nk√∂pings stadsbibliotek. Livets brunn, Hertig Johans torg i Sk√∂vde. Monument √∂ver Kockum, Ronneby. M√§nniskan och hennes genius, Vasatorget i Link√∂ping, Torgny Segerstedt, 10 m. h√∂g obelisk p√• Vasaplatsen G√∂teborg, 1955. Thycho Brahe-statyn p√• Ven. Fredsmonumentet, som restes 1955 till minne av unionsuppl√∂sningsf√∂rhandlingarna i Frimurarhuset. Karlstad. Carl XI-monumentet, i Landskrona, samt √Ąventyret, i Esl√∂vs kommun 1945. Uppst√•ndelsekapellet Skogskyrkog√•rden i Stockholm en gavelgrupp.

Representerad: Nationalmuseum, Uppvaknande Venus bronsstatyett. Göteborgs museum. Fransyska och Parisflicka, samt Kvinnohuvud i ebenholtz 1914. Människans åldrar Muséet i Linköping.

Han tillhörde skånegruppen De tolv och blev ledamot av Konstrådet 1946 och erhöll Sergelpriset 1950.Test