Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Mor och Barn i Gamla Stan i StockholmInformation om Mor och Barn

Årtal: 1956
KonstnÀr: Bror Marklund
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.326463  Long: 18.067006

 

Om konstverket

Konstverket "Mor och barn" rÀknas som ett av Bror Marklunds mest betydelsefulla konstverk. Det invigdes 1956 efter ett antal Ärs förarbete med placeringen, det var dock klart redan 1947 som det segrande förslaget i Statens KonstrÄds tÀvling.

FrÄn början var konstverket titel "Hon kommer frÄn Möller" som var en anspelning pÄ socialminster Gustav Möllers kamp för att fÄ barnbidrag infört i Sverige. SÄ blev det av olika skÀl inte.

Sockeln Àr gjord i granit och Àr: 0,2 x 1,4 x 1,3 meter
Storlek: Ca 2,6 x 1,6 x 1,6 meter

Det Àr oftast mycket svÄrt att fÄ se detta konstverk p.g.a. de sÀkerhetsbestÀmmelser som gör att gÄrden Àr stÀngd för allmÀnheten de flesta dagar pÄ Äret.

Info om bilden

Vi Àr tyvÀrr förhindrade att visa bilden pÄ detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april Är 2016. Du kan lÀsa mer om denna dom hÀr. För att hjÀlpa dig att ÀndÄ kunna se konstverket sÄ kan du klicka pÄ logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst pÄ sidan.

VÀljer du att göra det öppnas en ny flik i din webblÀsare med Instagram eller Wikipedias innehÄll, det Àr m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och dÀrmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder pÄ Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och dÀrmed inte förhindrade att visas.

 

Om Bror Marklund

Skulptör, scenograf

Han fick utbildning till snickare i UmeÄ. 1926 blev han ornamentbildhuggare i Stockholm, och 1928 studerade han vid Konstakademien för Carl Milles och Nils Sjöberg, samt 1934-1936 i Frankrike vid Maison Watteau och Académie Colarossi, i Italien och Tyskland. Hans konst har beskrivits som eroticistisk primitivism, rÄ hednisk stil blandad med medeltida drag, och med brutalitet, urÄldrighet och det monumentala som genomgÄende tema. Han har mest modellerat figurer i rörelse och vila. Hans första ateljé var vid Tungelsta, och den andra var kyrksalen ovanför Ungkarlshotellet Glasbruket pÄ Söder i Stockholm som pÄ 1700-talet varit ett hem för fallna kvinnor. Han hade Àven en ateljé i FunÀsdalen i HÀrjedalen, dÀr han trivdes bÀst.

Offentlig utsmyckning: Benno, Sittande yngling, fontÀnen Badande ungdom, torget i Varberg, bronsportar till Statens historiska museum, prisbelönt grupp till Malmö museum, den robusta statyn Thalia, i Malmö Stadsteater, relief till krematoriet i Malmö, Moder med barn, i Stockholm, skulptur pÄ Kanslihusets gÄrd i Stockholm, monument över Gustaf Dalén. Historiska museet utlyste i juli 1938 en tÀvling om bronsportar till dess byggnad. Bror Marklund vann denna tÀvling över 42 konkurrenter, och dÀrmed blev han en av sin samtids mest berömda konstnÀrer. Portarna har mottot, FÀdernas arv, och Àr inspirerade av Jan FridegÄrds roman TrÀgudars land 1940, Picassos Guernica, indisk konst och Fröstatyetten frÄn 1000-talet. NÄgra av portarnas huvudmotiv Àr en havande kvinna, Oden, och Ansgar.

Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Skissernas museum i Lund. 1972 gjorde han scenografin till August Strindbergs MÀster Olof, uppförd i Alf Sjöbergs regi pÄ Dramatiska teatern i Stockholm. 1959 eftertrÀdde han Bror Hjorth, som professor i teckning vid Konsthögskolan, och blev ledamot i Konstakademien 1953. Han erhöll flera priser.Test