Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Mor och Barn i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Mor och Barn


Information om Mor och Barn

Årtal: 1956
KonstnÀr: Bror Marklund
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.326463  Long: 18.067006

 

Om konstverket

Konstverket "Mor och barn" räknas som ett av Bror Marklunds mest betydelsefulla konstverk. Det invigdes 1956 efter ett antal års förarbete med placeringen, det var dock klart redan 1947 som det segrande förslaget i Statens Konstråds tävling.

Från början var konstverket titel "Hon kommer från Möller" som var en anspelning på socialminster Gustav Möllers kamp för att få barnbidrag infört i Sverige. Så blev det av olika skäl inte.

Sockeln är gjord i granit och är: 0,2 x 1,4 x 1,3 meter
Storlek: Ca 2,6 x 1,6 x 1,6 meter

Det är oftast mycket svårt att få se detta konstverk p.g.a. de säkerhetsbestämmelser som gör att gården är stängd för allmänheten de flesta dagar på året.

 

Om Bror Marklund

Skulptör, scenograf

Han fick utbildning till snickare i Umeå. 1926 blev han ornamentbildhuggare i Stockholm, och 1928 studerade han vid Konstakademien för Carl Milles och Nils Sjöberg, samt 1934-1936 i Frankrike vid Maison Watteau och Académie Colarossi, i Italien och Tyskland. Hans konst har beskrivits som eroticistisk primitivism, rå hednisk stil blandad med medeltida drag, och med brutalitet, uråldrighet och det monumentala som genomgående tema. Han har mest modellerat figurer i rörelse och vila. Hans första ateljé var vid Tungelsta, och den andra var kyrksalen ovanför Ungkarlshotellet Glasbruket på Söder i Stockholm som på 1700-talet varit ett hem för fallna kvinnor. Han hade även en ateljé i Funäsdalen i Härjedalen, där han trivdes bäst.

Offentlig utsmyckning: Benno, Sittande yngling, fontänen Badande ungdom, torget i Varberg, bronsportar till Statens historiska museum, prisbelönt grupp till Malmö museum, den robusta statyn Thalia, i Malmö Stadsteater, relief till krematoriet i Malmö, Moder med barn, i Stockholm, skulptur på Kanslihusets gård i Stockholm, monument över Gustaf Dalén. Historiska museet utlyste i juli 1938 en tävling om bronsportar till dess byggnad. Bror Marklund vann denna tävling över 42 konkurrenter, och därmed blev han en av sin samtids mest berömda konstnärer. Portarna har mottot, Fädernas arv, och är inspirerade av Jan Fridegårds roman Trägudars land 1940, Picassos Guernica, indisk konst och Fröstatyetten från 1000-talet. Några av portarnas huvudmotiv är en havande kvinna, Oden, och Ansgar.

Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Skissernas museum i Lund. 1972 gjorde han scenografin till August Strindbergs Mäster Olof, uppförd i Alf Sjöbergs regi på Dramatiska teatern i Stockholm. 1959 efterträdde han Bror Hjorth, som professor i teckning vid Konsthögskolan, och blev ledamot i Konstakademien 1953. Han erhöll flera priser.Test