Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Moder Svea pÄ riksdagshuset i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Moder Svea pÄ riksdagshuset


Information om Moder Svea pÄ riksdagshuset

Årtal: 1903
KonstnÀr: Johan Theodor Lundberg
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327821  Long: 18.068701

 

Om konstverket

Moder Svea, Àr en kvinnlig person som representerar Sverige. Hon brukar framstÀllas med svÀrd och sköld och ofta med ett eller tvÄ lejon. Historiskt har hon flitigt anvÀnts i nationalistisk propaganda. Den första Moder Svea figuren skapades av Anders Lijonstedt Är 1672 men det var först pÄ slutet av 1600-talet som hon blev populÀr tack vare Gunno Dalstierna. Under perioden 1890 - 1960 förekom hon som motiv pÄ ett antal svenska sedlar.

Högst upp i mitten pĂ„ det Östra riksdagshuset sitter skulpturen "Moder Svea" i form av en kvinna med en spira i den högra handen och en sköld i den vĂ€nstra handen. Vid hennes fötter sitter tvĂ„ allegoriska figurer, till vĂ€nster en man med ett svĂ€rd i sin hand"Vaksamheten" och till höger en kvinna med en pergamentrulle i sin han "Eftertanken".

Konstverket utfördes av Johan Theodor Lundberg i Florens 1902 - 1903 och sattes upp pÄ den östra fasaden av riksdagshuset, detta invigdes Är 1905.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2895 x 2562 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden

 

Om Johan Theodor Lundberg

Skulptör.

Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och i Paris för Falguiére samt i Rom.

Blev 1908 ordinarie professor vid Konstakademien och direktör 1911-1920 varefter han bosatte sig i Rom.

Hans konst Àr genomgÄende manlig och onumentalt betonad, men kan Àven bli poetiskt natursymbolisk. Han slog igenom med Fosterbröderna i brons som Àr placerad utanför Nationalmuseum i Stockholm, samt i Statens Museum för Kunst i Köpenhamn.

Offentlig utsmyckning: VÄgen och stranden i marmor 1897, Kungliga slottet i Stockholm och pÄ yttre borggÄrden Kristina Gyllenstierna, Sorg i marmor, Nationalmuseum i Stockholm, Olaus Petri, framför Storkyrkan, Stockholm, Gosse med svan, fontÀn, DjurgÄrden, Gunnar Wennerberg, Uppsala, flera portrÀttbyster, Erik Dahlberg Karlskrona, portrÀttmedaljonger och gravmonument. Hans för Poltava avsedda, Svea och den fallne karolinen, fick 1902 sin plats pÄ ArtillerigÄrden i Stockholm. Han ledde Àven kopieringen i brons av S:t Göran och draken i Storkyrkan nu uppstÀlld i Storkyrkobrinken i Stockholm.Test