Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Moder Svea på riksdagshuset i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Moder Svea på riksdagshuset


Information om Moder Svea på riksdagshuset

Årtal: 1903
KonstnÀr: Johan Theodor Lundberg
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327821  Long: 18.068701

 

Om konstverket

Moder Svea, är en kvinnlig person som representerar Sverige. Hon brukar framställas med svärd och sköld och ofta med ett eller två lejon. Historiskt har hon flitigt använts i nationalistisk propaganda. Den första Moder Svea figuren skapades av Anders Lijonstedt år 1672 men det var först på slutet av 1600-talet som hon blev populär tack vare Gunno Dalstierna. Under perioden 1890 - 1960 förekom hon som motiv på ett antal svenska sedlar.

Högst upp i mitten på det Östra riksdagshuset sitter skulpturen "Moder Svea" i form av en kvinna med en spira i den högra handen och en sköld i den vänstra handen. Vid hennes fötter sitter två allegoriska figurer, till vänster en man med ett svärd i sin hand"Vaksamheten" och till höger en kvinna med en pergamentrulle i sin han "Eftertanken".

Konstverket utfördes av Johan Theodor Lundberg i Florens 1902 - 1903 och sattes upp på den östra fasaden av riksdagshuset, detta invigdes år 1905.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2895 x 2562 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden

 

Om Johan Theodor Lundberg

Skulptör.

Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och i Paris för Falguiére samt i Rom.

Blev 1908 ordinarie professor vid Konstakademien och direktör 1911-1920 varefter han bosatte sig i Rom.

Hans konst är genomgående manlig och onumentalt betonad, men kan även bli poetiskt natursymbolisk. Han slog igenom med Fosterbröderna i brons som är placerad utanför Nationalmuseum i Stockholm, samt i Statens Museum för Kunst i Köpenhamn.

Offentlig utsmyckning: Vågen och stranden i marmor 1897, Kungliga slottet i Stockholm och på yttre borggården Kristina Gyllenstierna, Sorg i marmor, Nationalmuseum i Stockholm, Olaus Petri, framför Storkyrkan, Stockholm, Gosse med svan, fontän, Djurgården, Gunnar Wennerberg, Uppsala, flera porträttbyster, Erik Dahlberg Karlskrona, porträttmedaljonger och gravmonument. Hans för Poltava avsedda, Svea och den fallne karolinen, fick 1902 sin plats på Artillerigården i Stockholm. Han ledde även kopieringen i brons av S:t Göran och draken i Storkyrkan nu uppställd i Storkyrkobrinken i Stockholm.Test