Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Moder Svea på riksdagshuset i Gamla Stan i Stockholm

Bilden ovan finns i 2 varianter. För att se alla drar du bara med musen eller fingret till vänster eller höger på bilden.

OBS: Vill du ha bilden i lågupplöst format utan kostnad hör du av dig via vår kontaktsida så skickar vi gärna bilden du ser (utan Copyright texterna). Vi vill dock att du anger www.stockholmgamlastan.se som källa när du publicerar den på Internet. Alla bilderna finns även i högupplöst format (TIF) att köpa för en billig peng, hör av dig via vår kontaktsida så berättar vi mer.

 

Information om Moder Svea på riksdagshuset

Årtal: 1905
Konstnär: Johan Theodor Lundberg
Gjutare: Okänd
Material: Granit
Lat: 59.327821  Long: 18.068701

 

Om konstverket

Moder Svea, är en kvinnlig person som representerar Sverige. Hon brukar framställas med svärd och sköld och ofta med ett eller två lejon. Historiskt har hon flitigt använts i nationalistisk propaganda. Den första Moder Svea figuren skapades av Anders Leijonstedt år 1672 men det var först på slutet av 1600-talet som hon blev populär tack vare Gunno Dalstierna. Under perioden 1890 (5 kronors sedeln) - 1973 (1000 kronors sedeln, giltig till 31:a december år 1987) förekom hon som motiv på ett antal svenska sedlar.

Högst upp i mitten på det Östra riksdagshuset sitter skulpturen Moder Svea i form av en kvinna med en spira i den högra handen och en sköld i den vänstra handen samt en krans runt huvudet. Vid hennes fötter sitter två allegoriska figurer.

Till vänster en man med ett svärd i sin hand, det är Vaksamheten. Figuren symboliserar att Riksdagen skall vaka över Sverige och skydda det mot yttre och inre fiender.

Till höger en kvinna med en pergamentrulle i sin hand, det är Eftertanken. Figuren symboliserar att Riksdagen skall ha eftertanke före de tar beslut så att dessa blir så bra och kloka som möjligt för Sverige.

Konstverket utfördes av Johan Theodor Lundberg i Florens 1902 - 1903 i gipsmodell för att sedan skickas till Stockholm där stenhuggeriet Andersson & Kjellströms i Värtahamnen högg den i granit. Det är ett mycket stort konstverk, 10 meter bred och 8 meter hög, något som man inte alltid uppfattar från gatunivån. Konstverket sattes upp på den östra fasaden på Riksdagshuset år 1905 då detta invigdes.

 

Om Johan Theodor Lundberg

Skulptör.

Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och i Paris för Falguiére samt i Rom.

Blev 1908 ordinarie professor vid Konstakademien och direktör 1911-1920 varefter han bosatte sig i Rom.

Hans konst är genomgående manlig och onumentalt betonad, men kan även bli poetiskt natursymbolisk. Han slog igenom med Fosterbröderna i brons som är placerad utanför Nationalmuseum i Stockholm, samt i Statens Museum för Kunst i Köpenhamn.

Offentlig utsmyckning: Vågen och stranden i marmor 1897, Kungliga slottet i Stockholm och på yttre borggården Kristina Gyllenstierna, Sorg i marmor, Nationalmuseum i Stockholm, Olaus Petri, framför Storkyrkan, Stockholm, Gosse med svan, fontän, Djurgården, Gunnar Wennerberg, Uppsala, flera porträttbyster, Erik Dahlberg Karlskrona, porträttmedaljonger och gravmonument. Hans för Poltava avsedda, Svea och den fallne karolinen, fick 1902 sin plats på Artillerigården i Stockholm. Han ledde även kopieringen i brons av S:t Göran och draken i Storkyrkan nu uppställd i Storkyrkobrinken i Stockholm.Test