Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Moder Svea i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Moder Svea

 

Information om Moder Svea

Årtal: 1894
Konstnär: Rolf Adlersparre
Gjutare: Okänd
Material: Zink
Lat: 59.323431  Long: 18.070396

 

Om konstverket

Moder Svea, är en kvinnlig person som representerar Sverige. Hon brukar framställas med svärd och sköld och ofta med ett eller två lejon. Historiskt har hon flitigt använts i nationalistisk propaganda.

Den första Moder Svea figuren skapades av Anders Lijonstedt år 1672 men det var först på slutet av 1600-talet som hon blev populär tack vare Gunno Dalstierna. Under perioden 1890 - 1960 förekom hon som motiv på ett antal svenska sedlar. Det är under denna period som Rolf Adlersparre skapar statyn av henne på uppdrag av Stockholms Enskilda Bank. Ett passande motiv för en bank då det också finns på landets betalningsmedel.

Hon beställdes av dåvarande Stockholms Enskilda Bank som hade sitt huvudkontor från år 1860, adressen till banken var Lilla Nygatan 23 men bankhuset tog upp hela kvarteret Pan och sträckte sig därmed även till Stora Nygatan och det var, som sagt, där som statyn föreställande Moder Svea placerade. Den är gjuten av Otto Meyer i zink.

Storlek: Ca 2,2 x 1,4 x 0,5 meter

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2328 x 3553 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Rolf Adlersparre

Rolf Adlersparre föddes i Karlskrona är 1859, son till riksdagsmannen Axel Adlersparre (1812-1879) och Heliodora Anckarsvärd. Han växte upp med 4 syskon, Sofie (1850-?, författare), Karin (1851-?, författare), Georg (1856-?, slussinspektör) och Karl (1863-?, sjukgymnast).

Han studerade vid den Kungliga Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) i Stockholm åren 1883-1887.

Han är mest känd för sina skulpturer på Djurgårdsbron i Stockholm, Frigg, Heimdal, Freja och Tor men han har också gjort figuren Moder Svea på Stockholms Enskilda Banks gamla huvudkontor vid Västerlånggatan i Gamla Stan.

Adlersparre gifte sig aldrig och dog år 1943, ligger begravd i Helsingborg.Test