Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Moder Svea i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Moder Svea


Information om Moder Svea

Årtal: 1894
KonstnÀr: Rolf Adlersparre
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink
Lat: 59.323431  Long: 18.070396

 

Om konstverket

Moder Svea, Àr en kvinnlig person som representerar Sverige. Hon brukar framstÀllas med svÀrd och sköld och ofta med ett eller tvÄ lejon. Historiskt har hon flitigt anvÀnts i nationalistisk propaganda.

Den första Moder Svea figuren skapades av Anders Lijonstedt Är 1672 men det var först pÄ slutet av 1600-talet som hon blev populÀr tack vare Gunno Dalstierna. Under perioden 1890 - 1960 förekom hon som motiv pÄ ett antal svenska sedlar. Det Àr under denna period som Rolf Adlersparre skapar statyn av henne pÄ uppdrag av Stockholms Enskilda Bank. Ett passande motiv för en bank dÄ det ocksÄ finns pÄ landets betalningsmedel.

Hon bestÀlldes av dÄvarande Stockholms Enskilda Bank som hade sitt huvudkontor frÄn Är 1860, adressen till banken var Lilla Nygatan 23 men bankhuset tog upp hela kvarteret Pan och strÀckte sig dÀrmed Àven till Stora Nygatan och det var, som sagt, dÀr som statyn förestÀllande Moder Svea placerade. Den Àr gjuten av Otto Meyer i zink.

Storlek: Ca 2,2 x 1,4 x 0,5 meter

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2328 x 3553 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Rolf Adlersparre

Rolf Adlersparre föddes i Karlskrona Àr 1859, son till riksdagsmannen Axel Adlersparre (1812-1879) och Heliodora AnckarsvÀrd. Han vÀxte upp med 4 syskon, Sofie (1850-?, författare), Karin (1851-?, författare), Georg (1856-?, slussinspektör) och Karl (1863-?, sjukgymnast).

Han studerade vid den Kungliga Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) i Stockholm Ären 1883-1887.

Han Àr mest kÀnd för sina skulpturer pÄ DjurgÄrdsbron i Stockholm, Frigg, Heimdal, Freja och Tor men han har ocksÄ gjort figuren Moder Svea pÄ Stockholms Enskilda Banks gamla huvudkontor vid VÀsterlÄnggatan i Gamla Stan.

Adlersparre gifte sig aldrig och dog Ă„r 1943, ligger begravd i Helsingborg.Test