Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Lejonmasker i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Lejonmasker

 

Information om Lejonmasker

Årtal: 1710
Konstnär: Caspar Schröder
Gjutare: Okänd
Material: Sandsten
Lat: 59.326808  Long: 18.07163

 

Om konstverket

Det sitter 20 stycken gårdsfasader på den inre borggården, det sitter 9 st i arkaderna på den västra respektive den östra fasaden samt vardera ett över norra och södra valvet.

Storlek: Ca 0,75 meter

 

Om Caspar Schröder

Caspar Schröder föddes i Furuby år 1652. Han far var borgmästaren i Karlshamn Christopher Schröder och hans mamma hette Karin.

Han går troligen först i lära hos bildsnidaren Åke Truedsson i Karlshamn och senare hos amiralitetsbildhuggaren Niclas Schutz i Stockholm år 1672. Åren 1672-1684 reste han till Frankrike och Italien för att studera bildhuggeri under olika mästare. Sannolikt arbetade han under den senare tiden av utlandsvistelsen för när han kommer hem är han fullfjädrad bildhuggare.

År 1684 får han uppdrag av drottning Hedvig Eleonora på Drottningholms och Ullrikdals slott. De mest betydande arbetena denna tid var altaruppsatsen för Mariefreds kyrkan och marmorbysten av kung Karl XI år 1695.

Den 24:e november år 1686 blir ha utsedd till stadsbildhuggare i Stockholm med egen atelje och år 1696 får han borgerskap (burskap) i Stockholm. Det är också nu de större beställningarna kommer från Storkyrkan, kyrkorna i Rättvik, Hammarby i Uppland mm. Schröder fick dock alltid stå tillbaka för de franska slottsbildhuggarna när det gällde de stora arbetena på slottet Tre Kronor och efter år 1697 det nya slottet.

Precis i slutet av sin karriär får han dock uppdrag att göra lejonmaskerna som sitter runt fasaderna på den Inre borggården, i arkaderna och över två av valven.

Han gifte sig år 1687 med Margareta Persdotter Korne och han dör år 1710 i Stockholm.Test