Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Lejonmasker i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Lejonmasker


Information om Lejonmasker

Årtal: 1710
KonstnÀr: Caspar Schröder
Gjutare: OkÀnd
Material: Sandsten
Lat: 59.326808  Long: 18.07163

 

Om konstverket

Det sitter 20 stycken gÄrdsfasader pÄ den inre borggÄrden, det sitter 9 st i arkaderna pÄ den vÀstra respektive den östra fasaden samt vardera ett över norra och södra valvet.

Storlek: Ca 0,75 meter

 

Om Caspar Schröder

Caspar Schröder föddes i Furuby Är 1652. Han far var borgmÀstaren i Karlshamn Christopher Schröder och hans mamma hette Karin.

Han gĂ„r troligen först i lĂ€ra hos bildsnidaren Åke Truedsson i Karlshamn och senare hos amiralitetsbildhuggaren Niclas Schutz i Stockholm Ă„r 1672. Åren 1672-1684 reste han till Frankrike och Italien för att studera bildhuggeri under olika mĂ€stare. Sannolikt arbetade han under den senare tiden av utlandsvistelsen för nĂ€r han kommer hem Ă€r han fullfjĂ€drad bildhuggare.

År 1684 fĂ„r han uppdrag av drottning Hedvig Eleonora pĂ„ Drottningholms och Ullrikdals slott. De mest betydande arbetena denna tid var altaruppsatsen för Mariefreds kyrkan och marmorbysten av kung Karl XI Ă„r 1695.

Den 24:e november Är 1686 blir ha utsedd till stadsbildhuggare i Stockholm med egen atelje och Är 1696 fÄr han borgerskap (burskap) i Stockholm. Det Àr ocksÄ nu de större bestÀllningarna kommer frÄn Storkyrkan, kyrkorna i RÀttvik, Hammarby i Uppland mm. Schröder fick dock alltid stÄ tillbaka för de franska slottsbildhuggarna nÀr det gÀllde de stora arbetena pÄ slottet Tre Kronor och efter Är 1697 det nya slottet.

Precis i slutet av sin karriÀr fÄr han dock uppdrag att göra lejonmaskerna som sitter runt fasaderna pÄ den Inre borggÄrden, i arkaderna och över tvÄ av valven.

Han gifte sig Är 1687 med Margareta Persdotter Korne och han dör Är 1710 i Stockholm.Test