Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Lars Johan Hierta i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Lars Johan Hierta


Information om Lars Johan Hierta

Årtal: 1927
KonstnÀr: Christian Eriksson
Gjutare: Herman Bergman
Material: Brons
Lat: 59.325905  Long: 18.06722

 

Om konstverket

Statyn föreställande Lars Johan Hierta 1801-1872, står på den östra delen av Riddarhustorget. Den restes år 1927 av Publicistklubens stipendiverksamhet som ett tack för Hiertas insatser under hans livstid. Den s.k. Hiertanämnden inom Publicisklubben delar numera årligen ut ett stipendium i samband med hiertas födelsedag den 23:e januari.

År 1830 grundade Hierta Aftonbladet, tidningen hade sitt första tryckeri på Lilla Nygatan 7. Myndigheterna (kung Carl XIV Johan) försökte i början att stoppa tidningen men den återuppstod gång på gång under nya namn: "Det andra Aftonbladet, det tredje Aftonbladet" osv. Efter ett tag gav kungen upp det blev så småningom grunden till den tyckfrihet vi har i Sverige idag.

Statyn stod ursprungligen vid Klara kyrkogård och tidningskvarteren där. Då dessa revs flyttades slutligen 1960 till denna plats, nära Lilla Nygatan 7 där Aftonbladet en gång trycktes. På framsidan av statyns sockel finns inskriptionen: "Lars Johan Hierta 1801 - 1872. Banbrytare för en fri press och ett folkligt samhällsskick". På baksidan finns inskriptionen: "Publicistklubben reste stoden 1927".

Sockeln är gjord i granit och är ca 2,7 x 1,1 x 1 meter, statyn är ca 2,9 x 1 x 1 meter.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2272 x 4000 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Christian Eriksson

Skulptör.

Han studerade först vid Tekniska skolan i Stockholm, var sedan anställd som möbelarkitekt och modellör i Hamburg och kom därpå till Paris, där Falguiére var hans lärare. Han utbildades till ornamentbildhuggare i Stockholm, Hamburg och slutligen Paris. För att utbilda sig till skulptör gick Christian fyra år på Ecole des Beaux-Art.

Ett av hans första arbeten var Martyren, 1888, för vilken han fick medalj och stipendium. Året därpå utförde han bronsvasen Tjusning, Nationalmuseum i Stockholm. Offentlig utsmyckning: 1890 vasen Blindbock, Göteborgs Konstmuseum. Linné kolossalrelief i Nationalmuseum i Stockholm, Konstforskningen för portal till Nationalmuseum i Stockholm, L. J. Jierta Stockholm, Jenny Lind, marmor i Operan, Stockholm, Johan Tuuri. Idyll Stockholm, Diana, Hälsingborg, S:t Göran och draken, samt Engelbrektsmonumentet, båda i Stadshuset i Stockholm, postament till flaggstänger i Saltsjöbaden, Bågspännaren Stockholm, den graciösa Dansa på tå samt, lapp Göteborgs Konstmuseum, de båda sista i trä. Offentlig utsmyckning: av Kiruna kyrka. En hel del av förlagorna till detta arbete finns i hans hus Oppstuhage.

 

Om Herman Bergman

Herman Bergman konstgjuteri startades av Per Herman Bergman år 1895. Det var då hans atelje slogs samman med Förenade konstgjuteriet och det blev Herman Bergmans konstgjuteri.

Gjuteriet finns kvar idag och är Skandinaviens äldsta och största konstgjuteri och har sina lokaler i Enskede.Test