Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Lars Johan Hierta i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Lars Johan Hierta


Information om Lars Johan Hierta

Årtal: 1927
KonstnÀr: Christian Eriksson
Gjutare: Herman Bergman
Material: Brons
Lat: 59.325905  Long: 18.06722

 

Om konstverket

Statyn förestÀllande Lars Johan Hierta 1801-1872, stÄr pÄ den östra delen av Riddarhustorget. Den restes Är 1927 av Publicistklubens stipendiverksamhet som ett tack för Hiertas insatser under hans livstid. Den s.k. HiertanÀmnden inom Publicisklubben delar numera Ärligen ut ett stipendium i samband med hiertas födelsedag den 23:e januari.

År 1830 grundade Hierta Aftonbladet, tidningen hade sitt första tryckeri pĂ„ Lilla Nygatan 7. Myndigheterna (kung Carl XIV Johan) försökte i början att stoppa tidningen men den Ă„teruppstod gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng under nya namn: "Det andra Aftonbladet, det tredje Aftonbladet" osv. Efter ett tag gav kungen upp det blev sĂ„ smĂ„ningom grunden till den tyckfrihet vi har i Sverige idag.

Statyn stod ursprungligen vid Klara kyrkogÄrd och tidningskvarteren dÀr. DÄ dessa revs flyttades slutligen 1960 till denna plats, nÀra Lilla Nygatan 7 dÀr Aftonbladet en gÄng trycktes. PÄ framsidan av statyns sockel finns inskriptionen: "Lars Johan Hierta 1801 - 1872. Banbrytare för en fri press och ett folkligt samhÀllsskick". PÄ baksidan finns inskriptionen: "Publicistklubben reste stoden 1927".

Sockeln Àr gjord i granit och Àr ca 2,7 x 1,1 x 1 meter, statyn Àr ca 2,9 x 1 x 1 meter.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2272 x 4000 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Christian Eriksson

Skulptör.

Han studerade först vid Tekniska skolan i Stockholm, var sedan anstÀlld som möbelarkitekt och modellör i Hamburg och kom dÀrpÄ till Paris, dÀr Falguiére var hans lÀrare. Han utbildades till ornamentbildhuggare i Stockholm, Hamburg och slutligen Paris. För att utbilda sig till skulptör gick Christian fyra Är pÄ Ecole des Beaux-Art.

Ett av hans första arbeten var Martyren, 1888, för vilken han fick medalj och stipendium. Året dĂ€rpĂ„ utförde han bronsvasen Tjusning, Nationalmuseum i Stockholm. Offentlig utsmyckning: 1890 vasen Blindbock, Göteborgs Konstmuseum. LinnĂ© kolossalrelief i Nationalmuseum i Stockholm, Konstforskningen för portal till Nationalmuseum i Stockholm, L. J. Jierta Stockholm, Jenny Lind, marmor i Operan, Stockholm, Johan Tuuri. Idyll Stockholm, Diana, HĂ€lsingborg, S:t Göran och draken, samt Engelbrektsmonumentet, bĂ„da i Stadshuset i Stockholm, postament till flaggstĂ€nger i Saltsjöbaden, BĂ„gspĂ€nnaren Stockholm, den graciösa Dansa pĂ„ tĂ„ samt, lapp Göteborgs Konstmuseum, de bĂ„da sista i trĂ€. Offentlig utsmyckning: av Kiruna kyrka. En hel del av förlagorna till detta arbete finns i hans hus Oppstuhage.

 

Om Herman Bergman

Herman Bergman konstgjuteri startades av Per Herman Bergman Är 1895. Det var dÄ hans atelje slogs samman med Förenade konstgjuteriet och det blev Herman Bergmans konstgjuteri.

Gjuteriet finns kvar idag och Àr Skandinaviens Àldsta och största konstgjuteri och har sina lokaler i Enskede.Test