Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kungamedaljonerna i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Kungamedaljonerna


Information om Kungamedaljonerna

Årtal: 1745
KonstnÀr: Charles Guilliame Cousin
Gjutare: OkÀnd
Material: Bly
Lat: 59.326551  Long: 18.070804

 

Om konstverket

Medaljongerna föreställer uppifrån vänster, Gustav I (Vasa), Erik XIV, Johan III, Sigesmund I, Karl IX, Gustav II Adolf, Kristina I, Karl X Gustav och Karl XI Gustav. Det var kung Karl XII som bestämde att dessa kungar och drottning skulle sitta på slottets västra fasad, själv sitter han på den södra fasaden. Han räknade sig som kung i rakt nedstigande led från Gustav Vasa, tidigare monarker (Unionsmonarkerna) hade han inte mycket till övers för.

Medaljongern gjordes troligen av konstnären Charles Guillaume Cousin på uppdrag av Tessin åren 17443-1745. Medaljongerna är nästan kopior av Johan Carl Hedlingers (1691 - 1771) berömda medaljonger av den svenska kungalängden som han gjorde år 1726. Medaljongernas storlek är ca 1,5 meter i diameter.

 

Om Charles Guilliame Cousin

Charles Guillaume Cousin kom från en familj av skulptörer. Han studerade för den framstående skulptören Nicolas Coustou och var vän med Jean Baptiste Pigalle.

Cousin kom till Stockholm år 1737 efter att ha träffat den svenska envoyen i Paris, von Giedda, och skrivt kontrakt med anställning för att skapa skulpturer i samband med byggnationen av det nya Kungliga slottet. Han återvände år 1740 till Frankrike men var tillbaka igen året efter, år 1741.

Det var år 1741 som han utförde den allegoriska gruppen "Enigheten" för Rikssalen och sannolikt ett antal andra. Några år senare gjorde han ett antal arbeten i gips för Slottskyrkan.

Det han kanske är mest känd för är de kolossala karyatiderna i tung barockstil som står i slottets västra fasad samt kungamedaljongerna ovanför. År 1746 återvända han till Frankrike och kom ej tillbaka. Han dog i sin hemsida Pont-Audemer där en gata än idag bär hans namn.Test