Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kungamedaljonerna i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Kungamedaljonerna


Information om Kungamedaljonerna

Årtal: 1745
KonstnÀr: Charles Guilliame Cousin
Gjutare: OkÀnd
Material: Bly
Lat: 59.326551  Long: 18.070804

 

Om konstverket

Medaljongerna förestÀller uppifrÄn vÀnster, Gustav I (Vasa), Erik XIV, Johan III, Sigesmund I, Karl IX, Gustav II Adolf, Kristina I, Karl X Gustav och Karl XI Gustav. Det var kung Karl XII som bestÀmde att dessa kungar och drottning skulle sitta pÄ slottets vÀstra fasad, sjÀlv sitter han pÄ den södra fasaden. Han rÀknade sig som kung i rakt nedstigande led frÄn Gustav Vasa, tidigare monarker (Unionsmonarkerna) hade han inte mycket till övers för.

Medaljongern gjordes troligen av konstnÀren Charles Guillaume Cousin pÄ uppdrag av Tessin Ären 17443-1745. Medaljongerna Àr nÀstan kopior av Johan Carl Hedlingers (1691 - 1771) berömda medaljonger av den svenska kungalÀngden som han gjorde Är 1726. Medaljongernas storlek Àr ca 1,5 meter i diameter.

 

Om Charles Guilliame Cousin

Charles Guillaume Cousin kom frÄn en familj av skulptörer. Han studerade för den framstÄende skulptören Nicolas Coustou och var vÀn med Jean Baptiste Pigalle.

Cousin kom till Stockholm Är 1737 efter att ha trÀffat den svenska envoyen i Paris, von Giedda, och skrivt kontrakt med anstÀllning för att skapa skulpturer i samband med byggnationen av det nya Kungliga slottet. Han ÄtervÀnde Är 1740 till Frankrike men var tillbaka igen Äret efter, Är 1741.

Det var Är 1741 som han utförde den allegoriska gruppen "Enigheten" för Rikssalen och sannolikt ett antal andra. NÄgra Är senare gjorde han ett antal arbeten i gips för Slottskyrkan.

Det han kanske Ă€r mest kĂ€nd för Ă€r de kolossala karyatiderna i tung barockstil som stĂ„r i slottets vĂ€stra fasad samt kungamedaljongerna ovanför. År 1746 Ă„tervĂ€nda han till Frankrike och kom ej tillbaka. Han dog i sin hemsida Pont-Audemer dĂ€r en gata Ă€n idag bĂ€r hans namn.Test