Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karyatider i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Karyatider


Information om Karyatider

Årtal: 1744
KonstnÀr: Charles Guilliame Cousin
Gjutare: OkÀnd
Material: Sandsten
Lat: 59.326551  Long: 18.070804

 

Om konstverket

De 10 hermer som Àr skulpterade pÄ det Kungliga slottets vÀstra fasads 1:a vÄning kallas för "Karyatiderna", namnet kommer frÄn grekiskans "Flickor frÄn Karyai" som Àr en stad i Grekland och avser kvinnoskulpturer som anvÀnds som stöd istÀllet för en kolonn. Slottets s.k. Karyatider Àr inte Àkta sÄdana dÄ de inte utgör ett stöd utan Àr en dekoration pÄ ett stöd, en Herme m.a.o.

År 1706 planerade Tessin hermerna pĂ„ den vĂ€stra slottsfasaden "Thermes de pierre de taille, environ de la hauteur de vingt pieds" för att anvĂ€nda hans egna ord. Han gav uppdraget till konstnĂ€ren Caspar Schröder som pĂ„började det Ă„r 1708, men dog redan Ă„r 1710. Det skulle dröja lĂ€nge förrĂ€n nĂ„gon ny konstnĂ€r tog vid dĂ€r Schröder lĂ€mnade.

År 1739 gavs uppdraget till Charles Guilliaume Cousin som först mĂ„ste avsluta en del andra uppdrag och började först Ă„r 1743 men kunde avsluta redan Ă„r 1745. De 10 hermerna gjordes i en rokokostil med en stor variation pĂ„ ett angivet tema. De Ă€r gjorda i sandsten och Ă€r ca 4,5 x 1,4 x 0,,8 meter. SjĂ€lva stödet de Ă€r skulpterade pĂ„ kallas för en pilaster (utskjutande vĂ€ggpelare).

PÄ bilden Àr de ordnade efter hur de sitter pÄ fasaden, övre vÀnstra sitter lÀngs i öster och nedre högra sitter lÀngst i vÀster.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2007 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, det gÄr Àven att bestÀlla varje enskild skulptur för sig (storlek ca 1350 x 2750 px i 240 dpi). Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 6848 x 5600 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Charles Guilliame Cousin

Charles Guillaume Cousin kom frÄn en familj av skulptörer. Han studerade för den framstÄende skulptören Nicolas Coustou och var vÀn med Jean Baptiste Pigalle.

Cousin kom till Stockholm Är 1737 efter att ha trÀffat den svenska envoyen i Paris, von Giedda, och skrivt kontrakt med anstÀllning för att skapa skulpturer i samband med byggnationen av det nya Kungliga slottet. Han ÄtervÀnde Är 1740 till Frankrike men var tillbaka igen Äret efter, Är 1741.

Det var Är 1741 som han utförde den allegoriska gruppen "Enigheten" för Rikssalen och sannolikt ett antal andra. NÄgra Är senare gjorde han ett antal arbeten i gips för Slottskyrkan.

Det han kanske Ă€r mest kĂ€nd för Ă€r de kolossala karyatiderna i tung barockstil som stĂ„r i slottets vĂ€stra fasad samt kungamedaljongerna ovanför. År 1746 Ă„tervĂ€nda han till Frankrike och kom ej tillbaka. Han dog i sin hemsida Pont-Audemer dĂ€r en gata Ă€n idag bĂ€r hans namn.Test