Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karyatider i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Karyatider


Information om Karyatider

Årtal: 1744
KonstnÀr: Charles Guilliame Cousin
Gjutare: OkÀnd
Material: Sandsten
Lat: 59.326551  Long: 18.070804

 

Om konstverket

De 10 hermer som är skulpterade på det Kungliga slottets västra fasads 1:a våning kallas för "Karyatiderna", namnet kommer från grekiskans "Flickor från Karyai" som är en stad i Grekland och avser kvinnoskulpturer som används som stöd istället för en kolonn. Slottets s.k. Karyatider är inte äkta sådana då de inte utgör ett stöd utan är en dekoration på ett stöd, en Herme m.a.o.

År 1706 planerade Tessin hermerna på den västra slottsfasaden "Thermes de pierre de taille, environ de la hauteur de vingt pieds" för att använda hans egna ord. Han gav uppdraget till konstnären Caspar Schröder som påbörjade det år 1708, men dog redan år 1710. Det skulle dröja länge förrän någon ny konstnär tog vid där Schröder lämnade.

År 1739 gavs uppdraget till Charles Guilliaume Cousin som först måste avsluta en del andra uppdrag och började först år 1743 men kunde avsluta redan år 1745. De 10 hermerna gjordes i en rokokostil med en stor variation på ett angivet tema. De är gjorda i sandsten och är ca 4,5 x 1,4 x 0,,8 meter. Själva stödet de är skulpterade på kallas för en pilaster (utskjutande väggpelare).

På bilden är de ordnade efter hur de sitter på fasaden, övre vänstra sitter längs i öster och nedre högra sitter längst i väster.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2007 och går att beställa i högupplöst format, det går även att beställa varje enskild skulptur för sig (storlek ca 1350 x 2750 px i 240 dpi). Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 6848 x 5600 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Charles Guilliame Cousin

Charles Guillaume Cousin kom från en familj av skulptörer. Han studerade för den framstående skulptören Nicolas Coustou och var vän med Jean Baptiste Pigalle.

Cousin kom till Stockholm år 1737 efter att ha träffat den svenska envoyen i Paris, von Giedda, och skrivt kontrakt med anställning för att skapa skulpturer i samband med byggnationen av det nya Kungliga slottet. Han återvände år 1740 till Frankrike men var tillbaka igen året efter, år 1741.

Det var år 1741 som han utförde den allegoriska gruppen "Enigheten" för Rikssalen och sannolikt ett antal andra. Några år senare gjorde han ett antal arbeten i gips för Slottskyrkan.

Det han kanske är mest känd för är de kolossala karyatiderna i tung barockstil som står i slottets västra fasad samt kungamedaljongerna ovanför. År 1746 återvända han till Frankrike och kom ej tillbaka. Han dog i sin hemsida Pont-Audemer där en gata än idag bär hans namn.Test