√Ėppna st√§ng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Järnpojken i Gamla Stan i Stockholm

 


Information om Järnpojken

√Örtal: 1959
Konstnär: Liss Eriksson
Gjutare: Ragnar Myrsmeden
Material: Järnsmide
Lat: 59.325533  Long: 18.07237

 

Om konstverket

Järnpojken, eller Pojken som tittar på månen, som den också kallas, är Sveriges minsta offentliga skulptur. Verket föreställer till viss del konstnären själv när han inte kunde sova och satt uppkrupen i sin mammas kök i en fönsternisch. Konstverket har sitt ursprung i skulpturgruppen "Huset" från 1961 som visades i Kobjer som ligger utanför Lund.

Vi visar på bilden ovan pojken med och utan kläder, i detta fall en stickad mössa från en välvillig person. Många gånger är det så, främst under vinterhalvåret, att personer stickar kläder till pojken, både mössor och tröjor, så att han inte skall frysa när han sitter där i den kalla natten.

Storleken är 0,5 x 0,9 x 1 meter inkl. fundament och skulptur.

Info om bilden

Vi är tyvärr förhindrade att visa bilden på detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april år 2016. Du kan läsa mer om denna dom här. För att hjälpa dig att ändå kunna se konstverket så kan du klicka på logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst på sidan.

Väljer du att göra det öppnas en ny flik i din webbläsare med Instagram eller Wikipedias innehåll, det är m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och därmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder på Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och därmed inte förhindrade att visas.

 

Om Liss Eriksson

Skulptör, tecknare, född 1919 i Stockholm, död 2000.

Han växte upp på Maria Prästgårdsgata på Söder. Där fadern hade sin ateljé. Denna ateljé skulle så småningom bli Liss' egen. Fadern, bildhuggaren Christian Eriksson, 1858-1935, kom från Taserud i Arvika och hit reste sonen Liss många gånger genom åren. Sin konstnärliga utbildning fick han på Konsthögskolan 1939-1944 där han studerade för Nils Sjögren och Eric Grate. Tillsammans med hustrun Britta Reich-Eriksson tillbringade han åren 1947-1952 i Paris och deltog 1947 på den uppmärksammade utställningen, Ung konst, på Färg och form i Stockholm.

Offentlig utsmyckning: Paret och La Mano i Stockholm, Huset i Lund och F√•gelmannen i Arvika. Granitrelief f√∂r Marinskolan, Berga. Dopfunt till kyrka i Bor√•s. Krucifixet p√• altaret, med motivet Korsgestalt, √§r utf√∂rt i brons i S:t Lukaskyrkan. Bronsstatyett till Sv.D:s Stockholmspris samt, tillsammans med Kaisa Melanton en altarupps√§ttning f√∂r Katarina kyrka. Gjort flertal arbeten i terrakotta och brons. Utf√∂rt portr√§ttmedaljong av f.d. statsministern Ingvar Carlsson i √Ėstra riksdagshuset. Sista tiden arbetade han med en altarupps√§ttning f√∂r Katarina kyrka i Stockholm. Han st√§llde ut teckningar p√• Ystads museum 1997.

Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Nasjonalgalleriet i Oslo, H.M.K. Karlstad, Eskilstuna, Borås, Norrköpings och Nyköpings muséer.

 

Om Ragnar Myrsmeden

Ragnar Myrsmeden föddes i Arvika år 1889, son till konstsmeden Petter Anderson på Myra

Han började i sin fars smedja som lärling och studerade senare vid Slöjdföreningens skola i Göteborg.

Han studerade även utomlands i Tyskland, Italien och Danmark och blev känd för sina hanverksutföranden i koppar

Han har gjort en rad konstverk √•t Ragnar √Ėstberg, bl.a. figurgrupper vid Stockholms stadshus.

Han gifte sig år 1921 med Thora Nystedt och fick sonen Åke Myrsmeden, även han konstnärTest