Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Järnpojken i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Järnpojken


Information om Järnpojken

Årtal: 1959
KonstnÀr: Liss Eriksson
Gjutare: Ragnar Myrsmeden
Material: Järnsmide
Lat: 59.325533  Long: 18.07237

 

Om konstverket

Järnpojken, eller Pojken som tittar på månen, som den också kallas, är Sveriges minsta offentliga skulptur. Verket föreställer till viss del konstnären själv när han inte kunde sova och satt uppkrupen i sin mammas kök i en fönsternisch. Konstverket har sitt ursprung i skulpturgruppen "Huset" från 1961 som visades i Kobjer som ligger utanför Lund.

Vi visar på bilden ovan pojken med och utan kläder, i detta fall en stickad mössa från en välvillig person. Många gånger är det så, främst under vinterhalvåret, att personer stickar kläder till pojken, både mössor och tröjor, så att han inte skall frysa när han sitter där i den kalla natten.

Storleken är 0,5 x 0,9 x 1 meter inkl. fundament och skulptur.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilderna för pojken, både med och utan mössa, är bevarad i det högupplösta formatet 5616 x 3744 pixlar i 240 dpi. Bilderna går att få i både Canons .cr2 format eller Photoshops .psd format i nämnda upplösning.

 

Om Liss Eriksson

Skulptör, tecknare, född 1919 i Stockholm, död 2000.

Han växte upp på Maria Prästgårdsgata på Söder. Där fadern hade sin ateljé. Denna ateljé skulle så småningom bli Liss' egen. Fadern, bildhuggaren Christian Eriksson, 1858-1935, kom från Taserud i Arvika och hit reste sonen Liss många gånger genom åren. Sin konstnärliga utbildning fick han på Konsthögskolan 1939-1944 där han studerade för Nils Sjögren och Eric Grate. Tillsammans med hustrun Britta Reich-Eriksson tillbringade han åren 1947-1952 i Paris och deltog 1947 på den uppmärksammade utställningen, Ung konst, på Färg och form i Stockholm.

Offentlig utsmyckning: Paret och La Mano i Stockholm, Huset i Lund och Fågelmannen i Arvika. Granitrelief för Marinskolan, Berga. Dopfunt till kyrka i Borås. Krucifixet på altaret, med motivet Korsgestalt, är utfört i brons i S:t Lukaskyrkan. Bronsstatyett till Sv.D:s Stockholmspris samt, tillsammans med Kaisa Melanton en altaruppsättning för Katarina kyrka. Gjort flertal arbeten i terrakotta och brons. Utfört porträttmedaljong av f.d. statsministern Ingvar Carlsson i Östra riksdagshuset. Sista tiden arbetade han med en altaruppsättning för Katarina kyrka i Stockholm. Han ställde ut teckningar på Ystads museum 1997.

Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Nasjonalgalleriet i Oslo, H.M.K. Karlstad, Eskilstuna, Borås, Norrköpings och Nyköpings muséer.

 

Om Ragnar Myrsmeden

Ragnar Myrsmeden föddes i Arvika år 1889, son till konstsmeden Petter Anderson på Myra

Han började i sin fars smedja som lärling och studerade senare vid Slöjdföreningens skola i Göteborg.

Han studerade även utomlands i Tyskland, Italien och Danmark och blev känd för sina hanverksutföranden i koppar

Han har gjort en rad konstverk åt Ragnar Östberg, bl.a. figurgrupper vid Stockholms stadshus.

Han gifte sig år 1921 med Thora Nystedt och fick sonen Åke Myrsmeden, även han konstnärTest