Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Hammurabi i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

Information om Hammurabi

Årtal: 1999
Konstnär: Hertha Hillfon
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.326026  Long: 18.073754

 

Om konstverket

Tuppen är gjord av Herta Hillfon på egen initiativ.

Den är utformad efter en levande tupp som hette Hammurabi.

 

Om Hertha Hillfon

Herta Maria Lilli-mor Hillfon (hon ändrade senare förnamnen till Hertha resp. Lillemor, vi vet dock ej varför) föddes i Säbro utanför Härnösand år 1921, hennes far var skräddarmästaren Filip Forsberg och hennes mor var Märta Sedvall. När hon är 12 år gammal flyttar familjen till Stockholm (1932) där Herta går i skola och växer upp tillsammans med sina 13 syskon.

När hon är 18 år gammal börjar hon på Edvin Ollers målarskola för att fortsätta på Edward Berggrens målarskola år 1941. Året efter gifter hon sig med konstnären Gösta Hillfon (1918-1995). År 1943 föds sonen Curt och de flyttar till Göstas föräldrars villa på Mälarhöjden där hon kommer att bo fram till sin död år 2013. År 1945 föds dottern Maria och Hertha låter bygga om den gamla sommarstugan som stod kvar på villatomten till sin ateljé. Hennes konstnärliga verksamhet under resten av 1940-talet är främst hennes utställningar på "Unga tecknare" på Nationalmuseum.

Större delen av 1940-talet ägnar hon dock åt familjen men i början av 1950-talet gör hon några studieresor, bl.a. till Italien där hon upptäcker den etruskiska konsten som påverkar henne starkt och som hon kom att känna stor samhörighet med. År 1953 börjar hon på Konstfack, nu 32 år gammal, och år 1957 går hon ut med både stipendium och Svenska slöjdföreningens medalj.

År 1958 debuterar hon på Svenska slöjdföreningen och hennes genombrott kommer år 1959 på Artek i Stockholm där hon har sin egen utställning. Här presenterar hon sin abstrakta och skulpturala konst (keramik) som inte alltid passade in i den tidens normer och traditioner, hon väcker stor uppmärksamhet. Utställningen år 1959 kommer att följas av ett stort antal där hon ställer ut både i Sverige och utomlands. När hon fyller 87 år 2008 gör hon sin sista utställning, på Waldermarsudde.

Den gamla sommarstugan på villatomten byggs ytterligare om år 1968 efter ritningar av Gösta och dessutom byggs nu en ny stor ateljé med förbindelsegång till galleriet/verkstaden. I ateljén bygger man ugnar och traverser mm som gav henne den där kreativa miljön som behövs. Hon tillbringade nog mer tid i ateljén än i villan. Här kommer nu en rad olika konstverk till, av de offentliga är kanske de mest kända "Astrid Lindgren" år 1996 vid Filmstaden, framför Astrid Lindgrens barnsjukhus samt vid Junibacken i Stockholm, "Sökaren" år 1976 i Hällefors och det stora teaterpriset "Guldmasken" år 1987. Hennes ansiktsmasker är kanske det som flest människor kommer att associera med henne. I Gamla Stan i Stockholm står tuppen "Hammurabi" av henne.

År 1971 blir hon invald i den Kungliga akademien för de fria konsterna och fick professors namn år 1993.

Bästa sättet att beskriva Hertha Hillfon och hennes konst är kanske att citera föreningen Hertha Hillfons vänner som säger: "Att arbeta med lera var för Hertha Hillfon att andas. Att dreja en skål var meditation. Hon ville alltid ha modell för sina föreställande skulpterade verk. Mötet var det viktiga, inte det exakta avbildandet. Hon fick den hårda leran att upplevas som den mjuka strukturen i en barnkofta eller en kjol. Hon experimenterade, undersökte och tänjde lerans möjligheter, utforskade glasyrer".

År 1995 dör hennes man, Gösta, men Herta Hillfon bor kvar i huset på Mälarhöjden fram till sin död hösten år 2013. Många ville att huset senare skulle bli en kulturmötesplats i hennes minne, så blev det inte. Istället så kunde den ideella föreningen Hertha Hillfons vänner, som grundades år 2014, få godkänt att det gamla badhuset på Skeppsholmen i Stockholm kunde öppnas år 2017 som denna kulturmötesplats. Vi rekommenderar starkt ett besök för konstintresserade.Test