Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Haquin Spegel i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Haquin Spegel


Information om Haquin Spegel

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink överdragen med koppar
Lat: 59.326535  Long: 18.072853

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Haquin Spegel

Haquin Spegel (HÄkan Spegel ursprungligen) föddes i Ronneby den 14:e juni Är 1645. Han skulle bli en diktare, historiker och sprÄkvetare. Han första val var dock prÀstbanan och han utsÄgs till Àrkebiskop Är 1711.

Bland hans mest kÀnda litterÀra verk Äterfinns "Then swenska kyrkohistorien" och "Glossarium sveogothicum". Den senare var ett stort steg framÄt för den svenska lexikografen.

Statyn

Statyn av Haquin Spegel gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn Àr gjord i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden.

Spegel Àr klÀdd i en typisk prÀstdrÀkt frÄn 1600-talet som bars av framstÄende prÀster utanför kyrkan. Den hellÄnga rocken som gÄr till fötterna och under den tunika som gÄr Ànda upp till halsen och visar ingen skjorta. Den som inte syns Àr de knÀlÄnga byxorna och strumpor som gÄr upp till knÀna. Sin högra hand hÄller han som av eftertÀnksamhet medan den vÀnstra hÄller bibeln. Det som kanske skiljer honom frÄn andra framstÄende personer pÄ 1600-talet Àr avsaknaden av en vitpudrad peruk.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1996 och sattes tillbaka igen Är 1998.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test