Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Guillaume Taraval i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Guillaume Taraval


Information om Guillaume Taraval

Årtal: 1902
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.32694  Long: 18.073701

 

Om konstverket

Bysten av Guillaume Thomas Taraval (1701-1750) sitter på den sydöstra slottsflygeln mot Skeppsbron bredvid bysten av slottsarkitekten Carl Gustaf Tessin.

Guillaume Thomas Taraval var en fransk målare som arbetade med utsmyckningen av det Kungliga slottet åren 1732-xxxx och gjorde bl.a. plafonderna "Moder Svea och Dygderna" samt "Juno och Vindarna". Han gjorde en rad porträtt och stilleben samt målningarna på altartavlan i Slottskyrkan. Han var med och grundade Kungliga ritarakademien år 1735 genom de lektioner han höll för elever i ett rum i slottet med levande modeller. Studiet av människokroppen var av högsta mode vid denna tid och modellteckningar av denna var bland det första han satsade på.

Han sätt att måla har beskrivits som "Hans konst äger alla de utmärkande egenskaperna hos rokokon, klar och livlig färg, lekande kompositioner men ej sällan brist på djup och känsla samt ibland ett framträdande saknaden av teckningens riktighet och ädelhet". Han arbetade mest med rumsdekorationer varför andra verk av honom är relativt ovanliga.

Bysten kom på plats år 1902 i samband med den stora renoveringen av slottet under åren 1899-1904 och gjordes av bildhuggaren Johan Axel Wennergren i brons. Det är okänt var den gjöts. Storleken är ca 0,75 meter x 0,6 meter x 0,4 meter. Notera att på kortsidan av resp. slottsflygel finns 2 byster, en arkitekt och en skulptör.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i Västergötland den 15:e januari år 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han växte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA år 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen från Habo till Karstorp där Johan Axel började i skolan.

Han läste senare på Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde även en längre resa till Tyskland, Frankrike och Italien åren 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska män längs den södra längan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna på slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna på balustraden mot Strömmen. De senare är arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det är okänt om de fick några barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november år 1927 på Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test