Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Guillaume Taraval i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Guillaume Taraval


Information om Guillaume Taraval

Årtal: 1902
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.32694  Long: 18.073701

 

Om konstverket

Bysten av Guillaume Thomas Taraval (1701-1750) sitter pÄ den sydöstra slottsflygeln mot Skeppsbron bredvid bysten av slottsarkitekten Carl Gustaf Tessin.

Guillaume Thomas Taraval var en fransk mÄlare som arbetade med utsmyckningen av det Kungliga slottet Ären 1732-xxxx och gjorde bl.a. plafonderna "Moder Svea och Dygderna" samt "Juno och Vindarna". Han gjorde en rad portrÀtt och stilleben samt mÄlningarna pÄ altartavlan i Slottskyrkan. Han var med och grundade Kungliga ritarakademien Är 1735 genom de lektioner han höll för elever i ett rum i slottet med levande modeller. Studiet av mÀnniskokroppen var av högsta mode vid denna tid och modellteckningar av denna var bland det första han satsade pÄ.

Han sÀtt att mÄla har beskrivits som "Hans konst Àger alla de utmÀrkande egenskaperna hos rokokon, klar och livlig fÀrg, lekande kompositioner men ej sÀllan brist pÄ djup och kÀnsla samt ibland ett framtrÀdande saknaden av teckningens riktighet och Àdelhet". Han arbetade mest med rumsdekorationer varför andra verk av honom Àr relativt ovanliga.

Bysten kom pÄ plats Är 1902 i samband med den stora renoveringen av slottet under Ären 1899-1904 och gjordes av bildhuggaren Johan Axel Wennergren i brons. Det Àr okÀnt var den gjöts. Storleken Àr ca 0,75 meter x 0,6 meter x 0,4 meter. Notera att pÄ kortsidan av resp. slottsflygel finns 2 byster, en arkitekt och en skulptör.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test