Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Grundlagen i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

Information om Grundlagen

Årtal: 1904
Konstnär: Okänd
Gjutare: Okänd
Material: Granit
Lat: 59.327558  Long: 18.067832

 

Om konstverket

Grundlagen, ja det är vårt arbetsnamn på konstverket för vi faktiskt inte vad det heter. Vi kommer under våren 2018 att forska i det här konstverket för att få fram uppgifter om namn, vem som ritade det, vem som modellerade det och vem som högg det i granit. Det vi vet är följande:

Grundlagen sitter på det östra Riksdagshuset, högst upp på fasaden mot Riksgatan. Det är gjort i en röd granit, troligen samma som graniten på husfasaden och då kommer den från Vätö i Roslagen. Det är också ett av de mest otillgängliga och minst kända av alla konstverken i Gamla Stan.

Konstverket är kanske ritat av riksdagsarkitekten Aron Johansson själv och kanske är det modellerat av bildhuggaren Gustaf Fredrik Norling som bl.a. gjort ett stort antal av maskaronerna som sitter på riksdagshusens fasader samt den stora reliefen "Stora riksvapnet" som sitter på det östra Riksdagshusets östra fasad. Sannolikt är det då hugget i granit av Norrtelje Mekaniska Stenhuggeri som gjort de flesta andra stenarbeten på riksdagshusens fasader.

Själv skulpturen består av en stor uppslagen bok omgiven av en omvänd sköld. På sidorna om skölden hänger draperingar och utanför dessa syns ett antal flaggor. Ovanför boken syns en lagerkrans och ut från den går ornamenteringar i form av eklöv mm. Vi har tolkat boken som att det är Sveriges grundlag och därför är vårt arbetsnamn på konstverket "Grundlagen". Det kan ju självfallet också vara lagboken men oavsett vilket är det högst troligt att boken symboliserar riksdagens lagstiftande roll i samhället.Test