Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Georg Stiernhielm i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Georg Stiernhielm


Information om Georg Stiernhielm

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink överdragen med koppar
Lat: 59.326245  Long: 18.071834

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Georg Stiernhielm

Georg Stiernhielm föddes i Dalarna den 7:e augusti Är 1598 och blev en av de ledande sprÄkforskarna och skalderna i Sverige. Han har kallats för den svenska skaldekonstens fader. Han mest berömda arbete Àr den första dikten i "Musae Suethizantes" som Àr en dikt pÄ hexameter om Hercules.

Det som kanske Àr mindre kÀnt Àr att han Àven var en framstÄende matematiker och tog hem till Sverige frÄn sina studier utomlands de matematiska vetenskaperna. Bl.a. sÄ anvÀndes dessa för att ordna rikets mÄtt, mÄl och vikter efter vetenskapliga grunder.

Han kanske viktigaste insatser Àr dock som sprÄkkonstnÀr. Det Àr i sina dikter och andra litterÀra verk som han anvÀnder det svenska sprÄket pÄ ett nydanande sÀtt och lÀgger grunden för framtida skalder och sprÄkvetenskapsmÀn.

Statyn

Statyn av Georg Stiernhielm gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn Àr gjord i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden.

Stiernhielm Àr iklÀdd en typisk drÀkt frÄn 1600-talet. LÄngrock som kallades för manteau, knÀlÄnga byxor och knÀhöga strumpor. Skor med lÄga klackar och ett spÀnne upptill. Under lÄngrocken har han en tunika som gÄr hela vÀgen upp till halsen. I sin vÀnstra hand hÄller han en gÄstav och i den högra en bok, poesibok. PÄ huvudet har han en enkel rundad mössa liknande den som bars av prÀster.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1993 och sattes tillbaka igen Är 1995.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test