Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Fosterlandets altare i Gamla Stan i Stockholm

 


Information om Fosterlandets altare

Årtal: 1904
Konstnär: Erik Lindberg
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.327804  Long: 18.068712

 

Om konstverket

På det Östra riksdagshusets mittparti mot Riksplan, i portalen övre kant, sitter bronsreliefen föreställande en yngre och en äldre man som räcker varandra handen inför fosterlandets altare.

Med fosterlandets altare menas det altare som svenska folket har offrat sina liv på för att försvara landets oberoende mm. Symboliken i att en äldre och yngre man räcker sina händer är att den äldre generationen lämnar över fosterlandets försvar till den yngre generationen. En uppgift som åligger Sveriges riksdag.

Info om bilden

Vi är tyvärr förhindrade att visa bilden på detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april år 2016. Du kan läsa mer om denna dom här. För att hjälpa dig att ändå kunna se konstverket så kan du klicka på logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst på sidan.

Väljer du att göra det öppnas en ny flik i din webbläsare med Instagram eller Wikipedias innehåll, det är m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och därmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder på Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och därmed inte förhindrade att visas.

 

Om Erik Lindberg

Medaljgravör, son till Adolf Lindberg

Han studerade vid Konstakademien 1893 och i Paris och Rom lärare Chaplain och Roty. Han erhöll en Kunglig medalj för statyn, Varpkastaren 1897 och första pris för en skiss till Sturemonumentet 1899. Gravör vid myntverket sedan 1916, ordinarie sekreterare vid Konstakademien 1922-1949, vice professor där 1930.

Han har på ett lyckligt sätt fortsatt traditionerna från fadern och utfört ett stort antal formfulländade medaljer, över Olympiska spelen 1912, Baltiska utställningen 1914, Georg von Rosen, Gustav Vasa 1921, Hj. Hammarskjöld, prins Eugen, samt Riksdagens 500-årsfest 1935, dessutom årliga minnesmedaljer för Svenska Akademien sedan 1903.

Har modellerat en bronsrelief över Östra riksdagshusets portal, samt en byst över Alfred Nobel.Test