Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Förnuftet i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Förnuftet

 

Information om Förnuftet

Årtal: 1675
Konstnär: Peter Schultz
Gjutare: Okänd
Material: Betong
Lat: 59.325495  Long: 18.070149

 

Om konstverket

Utanför Storkyrkan vid ingången till Storkyrkans gård från väster står två statyer som kallas för Kärleken och Förnuftet. Dessa representerar de s.k. dygderna och var en gång i tiden totalt 6 st. Ursprungligen stod de parvis vid Porten in till gården (då kyrkogården) från väster och öster samt vid den stora trappan som en gång fanns vid entrén från Storkobrinken (de två statyerna vid trappan är idag försvunna) och endast Kärleken, Förnuftet, Hoppet och Försiktigheten finns kvar (de två sista står numera inne i Storkyrkan bod). Kärleken och Förnuftet gjordes av Peter Schultz år 1675 medan Hoppet och Försiktigheten gjordes av Daniel Kortz år 1702.

Förnuftet står på den södra sidan av ingången till Storkyrkan gård från Trångsund. Dygden Förnuftet representeras av en kvinna iförd en klänning med många veck och håret ganska stramt uppsatt. Originalen var gjort i sandsten med dessa blev med tiden ganska söndervittrade och numera är statyn gjord i betong och göts år 1997. Statyn är ca 2 x 0,7 x 0,5 meter.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2039 x 3644 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Peter Schultz

Peter Schultz var en tysk skulptör verksam i Sverige under andra halvan av 1600-talet. Han arbetade i huvudsak med skulturer, epitafier, gravmonument och har gjort flera kända sådana.

Det stora gravmonumentet över riksrådet och fältmarskalken Åke Tott (1598-1640) i Åbo kyrka, gravvården över biskop Terserus i Linköpings domkyrka, epitafer i både Ösmo kyrka som Storkyrkan i Stockholm. År 1675 gjorde han även de 6 stora skulpturerna (föreställande Dygderna - Kärleken, Förnuftet, Försiktigheten, Hoppet + okända) som stod utanför Storkyrkan, idag finns endast Kärleken och Förnuftet kvar.Test