Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Förnuftet i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Förnuftet


Information om Förnuftet

Årtal: 1675
KonstnÀr: Peter Schultz
Gjutare: OkÀnd
Material: Betong
Lat: 59.325495  Long: 18.070149

 

Om konstverket

Utanför Storkyrkan vid ingÄngen till Storkyrkans gÄrd frÄn vÀster stÄr tvÄ statyer som kallas för KÀrleken och Förnuftet. Dessa representerar de s.k. dygderna och var en gÄng i tiden totalt 6 st. Ursprungligen stod de parvis vid Porten in till gÄrden (dÄ kyrkogÄrden) frÄn vÀster och öster samt vid den stora trappan som en gÄng fanns vid entrén frÄn Storkobrinken (de tvÄ statyerna vid trappan Àr idag försvunna) och endast KÀrleken, Förnuftet, Hoppet och Försiktigheten finns kvar (de tvÄ sista stÄr numera inne i Storkyrkan bod). KÀrleken och Förnuftet gjordes av Peter Schultz Är 1675 medan Hoppet och Försiktigheten gjordes av Daniel Kortz Är 1702.

Förnuftet stÄr pÄ den södra sidan av ingÄngen till Storkyrkan gÄrd frÄn TrÄngsund. Dygden Förnuftet representeras av en kvinna iförd en klÀnning med mÄnga veck och hÄret ganska stramt uppsatt. Originalen var gjort i sandsten med dessa blev med tiden ganska söndervittrade och numera Àr statyn gjord i betong och göts Är 1997. Statyn Àr ca 2 x 0,7 x 0,5 meter.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2039 x 3644 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Peter Schultz

Peter Schultz var en tysk skulptör verksam i Sverige under andra halvan av 1600-talet. Han arbetade i huvudsak med skulturer, epitafier, gravmonument och har gjort flera kÀnda sÄdana.

Det stora gravmonumentet över riksrĂ„det och fĂ€ltmarskalken Åke Tott (1598-1640) i Åbo kyrka, gravvĂ„rden över biskop Terserus i Linköpings domkyrka, epitafer i bĂ„de Ösmo kyrka som Storkyrkan i Stockholm. År 1675 gjorde han Ă€ven de 6 stora skulpturerna (förestĂ€llande Dygderna - KĂ€rleken, Förnuftet, Försiktigheten, Hoppet + okĂ€nda) som stod utanför Storkyrkan, idag finns endast KĂ€rleken och Förnuftet kvar.Test