Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Familjegrupp i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Familjegrupp

Årtal: 1972
Konstnär: Pye Engström
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.323196  Long: 18.06825

 

Om konstverket

Konstverket "Familjegrupp" står på Mälartorget utanför ingången till tunnelbanestationen, det är mamma, pappa och barn i brons. Statyerna kan flyttas inbördes och det är något konstnären, Pye Engström, tycker man skall göra.

Sannolikt var konstnären Pye Engström inspirerad av Henry Moores konstverk med samma namn från år 1947 som också avbildar en man och en kvinna med två barn mellan sig. Moores konstverk är med abstrakt där inga individuella drag kan ses. Motivet med en familj bestående av en man, en kvinna och mellan dem ett barn har dock djupa rötter ända tillbaka till kristendomens tidiga år då Josef, Maria och Jesusbarnet avbildades på detta sätt.

Konstverket köptes in av Stockholms stad på initiativ av Stockholms Stadsträdgårdsmästare Blom år 1972. Familjegrupp hade sitt ursprung i konstverket "Lek för Vuxna" som tillverkades i 100 exemplar och som alla ställdes ut samtidigt runt om i Sverige under rubriken "Multikonst" och som sändes i TV, året var 1967.

Sockeln är gjord i granit och är: 0,5 x 1,7 x 0,8 meter

 

Om Pye Engström

Pye Engström föddes i Danderyd, norr om Stockholm, år 1928, dotter till agronomen Per Ludvig Nanneson.

Hon studerade vid Konstfack åren 1945-1948 och därefter på Kungliga Konsthögskolan till år 1953 samt i Köpenhamn på Det Kongelige Danske Kunstakademin. Hon är mest känd för sina skulpturer i sten, som t.ex. Familjgrupp på Mälartorget i Gamla Stan, Utsträckta händer (Palmemonumentet) i Visby, Grotttan i Visby o.s.v.

Hennes konstverk är ofta runda och känns mjuka trots det håra materialet, många gånger är motivet det lekande barnet, den gravida kvinnan eller den slutna mansgestalten. Hon har gjort offentlig utsmyckning i form av Draken och Lekskulptur på Lidingö, Finn och Lekskulptur i Stockholm och är representerade på Malmö museum.Test