Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Familjegrupp i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Familjegrupp


Information om Familjegrupp

Årtal: 1972
KonstnĂ€r: Pye Engström
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.323196  Long: 18.06825

 

Om konstverket

Konstverket "Familjegrupp" står på Mälartorget utanför ingången till tunnelbanestationen, det är mamma, pappa och barn i brons. Statyerna kan flyttas inbördes och det är något konstnären, Pye Engström, tycker man skall göra.

Konstverket köptes in av Stockholms stad på initiativ av Stockholms Stadsträdgårdsmästare Blom. Familjegrupp hade sitt ursprung i konstverket "Lek för Vuxna" som tillverkades i 100 exemplar och som alla ställdes ut samtidigt runt om i Sverige under rubriken "Multikonst" och som sändes i TV, året var 1967.

Sockeln är gjord i granit och är: 0,5 x 1,7 x 0,8 meter, storlek: Ca 0,95 x 1,7 x 0,8 meter

Info om bilen

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 4352 x 2364 pixlar i 240 dpi. I den sk.k .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Pye Engström

Pye Engström föddes i Danderyd, norr om Stockholm, år 1928, dotter till agronomen Per Ludvig Nanneson.

Hon studerade vid Konstfack åren 1945-1948 och därefter på Kungliga Konsthögskolan till år 1953 samt i Köpenhamn på Det Kongelige Danske Kunstakademin. Hon är mest känd för sina skulpturer i sten, som t.ex. Familjgrupp på Mälartorget i Gamla Stan, Utsträckta händer (Palmemonumentet) i Visby, Grotttan i Visby o.s.v.

Hennes konstverk är ofta runda och känns mjuka trots det håra materialet, många gånger är motivet det lekande barnet, den gravida kvinnan eller den slutna mansgestalten. Hon har gjort offentlig utsmyckning i form av Draken och Lekskulptur på Lidingö, Finn och Lekskulptur i Stockholm och är representerade på Malmö museum.Test