Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Evert Taube Taubeterrassen i Gamla Stan i Stockholm

 


Information om Evert Taube Taubeterrassen

Årtal: 1990
KonstnÀr: Wulf Willy Gordon
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.32527  Long: 18.061341

 

Om konstverket

Evert Taube sittande på sin terrass bärande sombrero och poncho håller sin luta med ena handen. Med den andra handen visar han stadens skönhet.

Skulpturen är en gåva från Sällskapet Evert Taubes vänner. Sockeln av granit kommer från ön Vinga där Evert Taube föddes och är: 0,2 x 0,95 x 0,8 meter, konstverket är ca 2,1 x 2,2 x 1,3 meter

Info om bilden

Vi är tyvärr förhindrade att visa bilden på detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april år 2016. Du kan läsa mer om denna dom här. För att hjälpa dig att ändå kunna se konstverket så kan du klicka på logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst på sidan.

Väljer du att göra det öppnas en ny flik i din webbläsare med Instagram eller Wikipedias innehåll, det är m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och därmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder på Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och därmed inte förhindrade att visas.

 

Om Wulf Willy Gordon

Willy Wulf Gordon föddes i Renge i Lettland (dåvarande Kurland) år 1918 men kom redan år 1925 till Malmö med sin familj på flykt undan den ryska terrorn.

Han studerade på Konsthögskolan i Stockholm åren 1940-1945 och därefter reste han till Paris för att studera för den kända ryska konstnären i exil, Ossip Zadkine.

Han har modellerat porträttbyster, och smärre figurer. Många av hans verk är starkt präglade av personliga upplevelser under 2:a världskriget.Offentlig utsmyckning: Flykten med Toran vid synagogan i Stockholm, Evert Taube vid Riddarholmskajen, Wallenbergsmonumentet vid Lidingö centrum 1999 och Selma Lagerlöf i Farsta. Under 60-talet skapade han flertal skulpturer till torg i Stockholm och Malmö. Av de mer abstrakta konstverken står ett framför LKAB:s forna huvudkontor och ett i Karolinska Sjukhusets entré, På Dramaten sattes så sent som år 2006 upp ett porträtthuvud i brons av Erland Josephson, ursprungligen i terracotta och från 1976.

Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Malmö Museum, samt muséer i Karlstad, Jerusalem och Haifa

Här är kanske mest känd för sina konstverk "Möte" på Östermalmstorg och "Evert Taube" på Taubeterrassen, båda i Stockholm.

Han var gift med konstnären Mona Gordon och han dog år 2003 i Stockholm.Test