Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Erik Dahlberg i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Erik Dahlberg


Information om Erik Dahlberg

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink överdragen med koppar
Lat: 59.326053  Long: 18.071276

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Erik Dahlberg

Erik Dahlberg föddes i Stockholm den 10.e oktober Är 1625 och blev fortifikationsingenjör i armen men Àr kanske mest kÀnd för sitt berömda planschverk "Suecia antiqua et hodierna" vilket betyder "Det forna och nuvarnade Sverige". I planschverket har han ritat ett stort antal kopparstick över stÀder, slott och viktiga byggnader i Sverige, pÄ mÄnga sÀtt samtiden kanske viktigaste dokument över dessa trots att det inte alltid Ätergav verkligheten helt korrekt.

Han blev adlad för sina insatser Är 1660, han blev utsedd till fÀltmarskalk Är 1693, generalguvernör i Bremen och Vreden Är 1693, generalguvernör i Livland Är 1696-1702 och en av hans mest omskrivna insatser var deltagandet i det svenska tÄget över de danska bÀlten dÀr Danmark tvingades till stora avtrÀdelser i den efterföljande freden.

Statyn

Statyn av Erik Dahlberg gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn Àr gjord i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden.

Dahlberg Àr klÀdd i en typisk militÀr rock frÄn 1700-talet och har Àven en Àrmlös lÀdervÀst som skyddar mot enklare skador. Han har höga stövlar och pÄ vÀnster sida hÀnger hans vÀrja. Notera peruken som var vanlig för förnÀmare mÀn vid den hÀr tiden, ofta vitpudrade. I höger hand hÄller han en karta eller ritning som representerar hans profession som fortifikationsingenjör.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1993 och sattes tillbaka igen Är 1995.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test