Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Enleveringsgrupperna i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Enleveringsgrupperna


Information om Enleveringsgrupperna

Årtal: 1897
KonstnÀr: Jacques Foucquet d.À.
Gjutare: Otto Meyer
Material: Brons
Lat: 59.326365  Long: 18.072263

 

Om konstverket

Enlevering betyder bortförande av kvinna i uppsÄt att förmÄ henne till giftemÄl eller otukt.

Grupperna som Àr totalt 4 st tillkom pÄ Kung Oskar II:s initiativ för att fylla de tidigare tomma nischerna i den s.k. triumfbÄgen pÄ den södra fasaden av slottet. Konstverken Àr utförda av Jacques Foucquet d.À. (ibland felaktigt kallad för Bernard Foucquet) i början av 1700-talet men blev uppsatta först Är 1897. Originalen i gips hade dÄ restaurerats av Sven Scholander vilket anvÀndes för gjutning i brons av Otto Meyer.

Namnen pÄ grupperna Àr:
- Romulus och Hersilia (kalls ocksÄ för Sabinskornas bortrövande), bild 4.
- Paris och Helena, bild 2.
- Boreas och Oritya, bild 3.
- Pluto och Prosperpina, bild 1.

FrÄn början var det planerat att nischerna skulle rymt 4 st grupper med herkuliska stordÄd, ocksÄ gjorda av Foucquet. Dessa blev aldrig av dÄ krigslyckan under det Stora Nordiska kriget var dÄlig och tömde statskassan pÄ pengar.

Storlek: Höjd Ca 2,5 meter

 

Om Jacques Foucquet d.Ă€.

Jacques Foucquet d.À. föddes i Abbeville i Picardie som ligger i Norra Frankrike. Vi vet mycket lite om hans tidiga Är förutom att han Är 1666 gifter sig med Jeanne Ninet och fÄr minst 2 söner men troligen Àr de flera dÄ det nÀmns att han hade mÄnga barnbarn. Troligen arbetade han under sina yngre Är i Frankrike för skulptören Pierre Mazeline (1632-1708) och Är 1695 arbetade han för skulptören Antoine Coysevox (1640 - 1720) för denna ansÄg att Foucquet d.À. inte hade gjort klart sina Ätaganden och sÄledes inte kunde resa till Sverige. Det ordnar dock upp sig och Är 1695, pÄ hösten, anlÀnder han, 56 Är gammal, tillsammans med sin son, ornamentskulptören Bernard Fouquet, till Stockholm.

Han kom till Sverige pÄ inbjudan av Nicodemus Tessin som övertalades av hans andra son, mÄlaren Jacques Foucquet d.y. som hade anlÀnt Äret före (1694), att anlita fadern. Foucquet d.À. var i första hand en figurskulptör som har gjort en rad skulpturer dÀr de frÀmsta Àr Enleveringsgrupperna och de stora Slottslejonen pÄ Lejonbacken.

År 1706 Ă„tervĂ€nder han till Frankrike p.g.a. att hans syn hade försĂ€mrats men övertalas att Ă€n en gĂ„ng resa till Stockholm vilket han gör i augusti Ă„r 1707, han stannar dock bara till Ă„r 1711 dĂ„ han Ă„tervĂ€nder till Frankrike för gott. Det Ă€r under denna senare vistelse som ha gör Enleveringsgrupperna.

Jacques Foucquet d.À. dör Är 1731 i Frankrike, detta Àr kÀnt dÄ det finns ett brev frÄn hans dotter till som berÀttar att han blev 92 Är gammal.

 


Fatal error: Call to undefined function utf8_encodes() in /home/sgs/domains/stockholmgamlastan.se/public_html/utforska/utomhuskonst.php on line 251