Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Dimman i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Dimman


Information om Dimman

Årtal: 1910
KonstnÀr: Gusten Lindberg
Gjutare: Otto Meyer
Material: Brons
Lat: 59.328029  Long: 18.070943

 

Om konstverket

Statyn Dimman stÄr i den södra delen av Strömparterren och gjordes av Gusten Lindberg Är 1910, men det var inte den första. Redan pÄ 1880-talet nÀr han var i Paris gjorde han en gipsversion av konstverket som blev mycket uppskattat och Är 1904 högg han en version i marmor som idag Àgs av Nationalmuseum.

Statyn som stÄr i Strömparterren gjorde han troligen Är 1905-1906 Ät Àgaren, Jacob Fredrik Hagström, av tidningen FÀderneslandet som pÄ 1800-talet var en av Sveriges mest kÀnda tidningar. Hagström gav Är 1910 statyn till Stockholms stad som placerade den dÀr den stÄr idag pÄ Strömparterren.

Dimman Àr en symbolisk tolkning av ett naturmotiv i form av en kvinnofigur och Àr gjord i brons. Sockeln som statyn stÄr pÄ Àr gjord i granit och Àr ca 0,9 x 0,6 x 0,5 meter.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2388 x 5308 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Gusten Lindberg

Skulptör.

Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och i Paris, dÀr han pÄverkades av modern, fransk skulptur.

Hans arbeten utmÀrks av graciösa, mjuka former. Han tillhörde Opponenterna tillsammans med Ernst Josephson, Carl Larsson, Eugéne Jansson och Richard Bergh.

Offentlig utsmyckning: FontĂ€n, Hallwylska palatset. Skulptur vid Strömparterren och pĂ„ Dramaten, Stockholm. Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Östersund och Karlstad museum, samt Göteborgs Konstmuseum. Skulpturen Dimman, skapades ursprungligen i gips, i Paris 1885. Fyra Ă„r senare fick han guldmedalj pĂ„ vĂ€rldsutstĂ€llningen i Paris för den. Verket finns i flera versioner, varav tvĂ„ i Stockholm, en i marmor, samt en bronsversion pĂ„ Strömparterren. En andra version i brons köptes av göteborgskrögaren Sophus Petersen. Den placerades i Lorensbergsparken, Göteborg, 1914, och stod dĂ€r fram till 1964. Sedan 1975 har den stĂ„tt i TrĂ€dgĂ„rdsföreningen inköpt av Charles Felix Lindbergs donationsfond. VĂ„gen och Dimman, huggen i marmor, Nationalmuseum i Stockholm, Amoriner med snĂ€cka, vas i brons, Göteborgs Konstmuseum, dopfunt i Johannes kyrka, Stockholm, flera skulpturer i Hallwylska palatset, Stockholm, Komedien, pĂ„ Dramaten i Stockholm. Han var ansluten till KonstnĂ€rsförbundet.

 


Fatal error: Call to undefined function utf8_encodes() in /home/sgs/domains/stockholmgamlastan.se/public_html/utforska/utomhuskonst.php on line 251