Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Departementsfrisen i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Departementsfrisen


Information om Departementsfrisen

Årtal: 1936
KonstnÀr: Stig Blomberg
Gjutare: OkÀnd
Material: Kalksten
Lat: 59.326556  Long: 18.067285

 

Om konstverket

Departementsfrisen sitter på den vita fasaden på ledamotshusets gård från Rådhusgränd. Bilden visar frisen uppdelad på 3 delar där den övre delen är den till vänster på frisen, den mittersta delen av den mittersta delen på frisen och den under delen är den högra delen på frisen.

På departementsfrisen står texterna:

"LAND SKALL MED LAG BYGGAS"

" SOCIAL VÄLFÄRD"

"VETT BLEV PLANTAT"

"JÄRNHÅRT SPRÅK BLEV BRUTET"

"VIJ MOSTE BEKYMBRA OSS OM FÄDERNESALNDZENS VELLFÄRDH

Konstverket är ett minne av den äldre bebyggelsen, bl.a. det Kungliga myntet, som revs när det nya kanslihuset byggdes.

Storlek: Ca 0,95 x 13,5 meter

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format (då är inte bilden uppdelad i tre delar utan är en enda väldigt stor bild), bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 24592 x 1948 pixlar i 240 dpi (136Mb). I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Stig Blomberg

Stig Blomberg föddes år 1901 i Linköping

Blomberg studerade vid konsthögskolan i Stockholm på 1920-talet och år 1923 fick han kungens medalj samt ett stipendium för att kunna resa till Italien, Frankrike, Spanien och USA för att studera. I Frankrike bodde han i Paris och studerade på konstkolan Academie Scandinavie Maison Watteau.

År 1951 utsågs han till professor vid vid Konsthögskolan och kom att stanna till år 1961. Han blev känd för sina barn och ungdomsskulpturer som framställdes med glädje och humor. Han har ett stor antal verk uppställda runt om i Sverige.

I Olympiska spelen i Berlin år 1936 fanns konst på tävlingschemat och Blomberg fick en bronmedalj med verket "Tampande pojkar".

Bland hans arbeten kan nämnas ett monument över Andrée-expeditionen, i Stockholms Stadshus. Han har även arbetat med bokillustrationer. Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum, Norrköpings och Linköpings museum.

Han var gift med Ven Nyberg åren 1932-1942 och senare med inga Boren från 1945.Test