Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Departementsfrisen i Gamla Stan i StockholmInformation om Departementsfrisen

Årtal: 1936
KonstnÀr: Stig Blomberg
Gjutare: OkÀnd
Material: Kalksten
Lat: 59.326556  Long: 18.067285

 

Om konstverket

Departementsfrisen sitter pÄ den vita fasaden pÄ ledamotshusets gÄrd frÄn RÄdhusgrÀnd. Bilden visar frisen uppdelad pÄ 3 delar dÀr den övre delen Àr den till vÀnster pÄ frisen, den mittersta delen av den mittersta delen pÄ frisen och den under delen Àr den högra delen pÄ frisen.

PÄ departementsfrisen stÄr texterna:

"LAND SKALL MED LAG BYGGAS"

" SOCIAL VÄLFÄRD"

"VETT BLEV PLANTAT"

"JÄRNHÅRT SPRÅK BLEV BRUTET"

"VIJ MOSTE BEKYMBRA OSS OM FÄDERNESALNDZENS VELLFÄRDH

Konstverket Àr ett minne av den Àldre bebyggelsen, bl.a. det Kungliga myntet, som revs nÀr det nya kanslihuset byggdes.

Storlek: Ca 0,95 x 13,5 meter

Info om bilden

Vi Àr tyvÀrr förhindrade att visa bilden pÄ detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april Är 2016. Du kan lÀsa mer om denna dom hÀr. För att hjÀlpa dig att ÀndÄ kunna se konstverket sÄ kan du klicka pÄ logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst pÄ sidan.

VÀljer du att göra det öppnas en ny flik i din webblÀsare med Instagram eller Wikipedias innehÄll, det Àr m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och dÀrmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder pÄ Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och dÀrmed inte förhindrade att visas.

 

Om Stig Blomberg

Stig Blomberg föddes Är 1901 i Linköping

Blomberg studerade vid konsthögskolan i Stockholm pÄ 1920-talet och Är 1923 fick han kungens medalj samt ett stipendium för att kunna resa till Italien, Frankrike, Spanien och USA för att studera. I Frankrike bodde han i Paris och studerade pÄ konstkolan Academie Scandinavie Maison Watteau.

År 1951 utsĂ„gs han till professor vid vid Konsthögskolan och kom att stanna till Ă„r 1961. Han blev kĂ€nd för sina barn och ungdomsskulpturer som framstĂ€lldes med glĂ€dje och humor. Han har ett stor antal verk uppstĂ€llda runt om i Sverige.

I Olympiska spelen i Berlin Är 1936 fanns konst pÄ tÀvlingschemat och Blomberg fick en bronmedalj med verket "Tampande pojkar".

Bland hans arbeten kan nÀmnas ett monument över Andrée-expeditionen, i Stockholms Stadshus. Han har Àven arbetat med bokillustrationer. Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum, Norrköpings och Linköpings museum.

Han var gift med Ven Nyberg Ären 1932-1942 och senare med inga Boren frÄn 1945.Test