Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

De fyra stÄnden i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ De fyra stÄnden


Information om De fyra stÄnden

Årtal: 1904
KonstnÀr: Johan Theodor Lundberg
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327804  Long: 18.068712

 

Om konstverket

De fyra stĂ„nden bestĂ„r av 4 skulpturer förestĂ€llande vart och ett av de fyra stĂ„nden i den gamla stĂ„ndsriksdagen, bönder, borgare, prĂ€ster och adeln. De stĂ„r högst upp pĂ„ det Östra riksdagshuset mot Riksplan under statyn av Moder Svea.

Böndernas staty, lÀngst till vÀnster, förestÀller bonden Per Olsson. Han blev utsedd av kung Karl XI att representera bönderna som deras talman, han fick ocksÄ stÄ fadder till den blivande kungen Karl XII vid dennes dop.

Borgarnas staty, andra frÄn vÀnster, förestÀller finansmannen Louis de Geer. Han har kallats för den svenska industrins fader och var dessutom initiativtagare till de första handelskompanierna.

PrÀsternas staty, tredje frÄn vÀnster, förestÀller biskopen i VÀsterÄs Johannes Rudbeckius. Han var en av Sveriges mest betydelsefulla kyrkomÀn och ledde bl.a. arbetet pÄ den första bibeln pÄ det svenska sprÄket Är 1617. Han grundade Àven Sveriges första gymnasium och Sveriges första skola för flickor.

Adelns staty, lÀngst till höger, förestÀller rikskanslern Axel Oxenstierna. Han grundade mycket av det som idag utgör statens administration, t.ex. Posten, Riksarkivet, Vitterhetsakademien och en rad andra samhÀllsfunktioner i det moderna Sverige.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 5454 x 3000 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Johan Theodor Lundberg

Skulptör.

Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och i Paris för Falguiére samt i Rom.

Blev 1908 ordinarie professor vid Konstakademien och direktör 1911-1920 varefter han bosatte sig i Rom.

Hans konst Àr genomgÄende manlig och onumentalt betonad, men kan Àven bli poetiskt natursymbolisk. Han slog igenom med Fosterbröderna i brons som Àr placerad utanför Nationalmuseum i Stockholm, samt i Statens Museum för Kunst i Köpenhamn.

Offentlig utsmyckning: VÄgen och stranden i marmor 1897, Kungliga slottet i Stockholm och pÄ yttre borggÄrden Kristina Gyllenstierna, Sorg i marmor, Nationalmuseum i Stockholm, Olaus Petri, framför Storkyrkan, Stockholm, Gosse med svan, fontÀn, DjurgÄrden, Gunnar Wennerberg, Uppsala, flera portrÀttbyster, Erik Dahlberg Karlskrona, portrÀttmedaljonger och gravmonument. Hans för Poltava avsedda, Svea och den fallne karolinen, fick 1902 sin plats pÄ ArtillerigÄrden i Stockholm. Han ledde Àven kopieringen i brons av S:t Göran och draken i Storkyrkan nu uppstÀlld i Storkyrkobrinken i Stockholm.Test