Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

De fyra stånden i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ De fyra stånden


Information om De fyra stånden

Årtal: 1904
KonstnÀr: Johan Theodor Lundberg
Gjutare: OkÀnd
Material: Granit
Lat: 59.327804  Long: 18.068712

 

Om konstverket

De fyra stånden består av 4 skulpturer föreställande vart och ett av de fyra stånden i den gamla ståndsriksdagen, bönder, borgare, präster och adeln. De står högst upp på det Östra riksdagshuset mot Riksplan under statyn av Moder Svea.

Böndernas staty, längst till vänster, föreställer bonden Per Olsson. Han blev utsedd av kung Karl XI att representera bönderna som deras talman, han fick också stå fadder till den blivande kungen Karl XII vid dennes dop.

Borgarnas staty, andra från vänster, föreställer finansmannen Louis de Geer. Han har kallats för den svenska industrins fader och var dessutom initiativtagare till de första handelskompanierna.

Prästernas staty, tredje från vänster, föreställer biskopen i Västerås Johannes Rudbeckius. Han var en av Sveriges mest betydelsefulla kyrkomän och ledde bl.a. arbetet på den första bibeln på det svenska språket år 1617. Han grundade även Sveriges första gymnasium och Sveriges första skola för flickor.

Adelns staty, längst till höger, föreställer rikskanslern Axel Oxenstierna. Han grundade mycket av det som idag utgör statens administration, t.ex. Posten, Riksarkivet, Vitterhetsakademien och en rad andra samhällsfunktioner i det moderna Sverige.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 5454 x 3000 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Johan Theodor Lundberg

Skulptör.

Han studerade vid Konstakademien i Stockholm och i Paris för Falguiére samt i Rom.

Blev 1908 ordinarie professor vid Konstakademien och direktör 1911-1920 varefter han bosatte sig i Rom.

Hans konst är genomgående manlig och onumentalt betonad, men kan även bli poetiskt natursymbolisk. Han slog igenom med Fosterbröderna i brons som är placerad utanför Nationalmuseum i Stockholm, samt i Statens Museum för Kunst i Köpenhamn.

Offentlig utsmyckning: Vågen och stranden i marmor 1897, Kungliga slottet i Stockholm och på yttre borggården Kristina Gyllenstierna, Sorg i marmor, Nationalmuseum i Stockholm, Olaus Petri, framför Storkyrkan, Stockholm, Gosse med svan, fontän, Djurgården, Gunnar Wennerberg, Uppsala, flera porträttbyster, Erik Dahlberg Karlskrona, porträttmedaljonger och gravmonument. Hans för Poltava avsedda, Svea och den fallne karolinen, fick 1902 sin plats på Artillerigården i Stockholm. Han ledde även kopieringen i brons av S:t Göran och draken i Storkyrkan nu uppställd i Storkyrkobrinken i Stockholm.Test