Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl von Linne minnesmärke i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Carl von Linne minnesmärke

Årtal: 1978
Konstnär: Åsmund Arle
Gjutare: Okänd
Material: Lera
Lat: 59.321986  Long: 18.073711

 

Om konstverket

Minnesmärket av Carl von Linne sitter på Räntmästarhusets fasad mot Slussplan och sattes upp av Samfundet Kungliga Myntkabinettets vänner den 10:e januari år 1978, på 200 års dagen av hans död.

På själva minnesmärket står det "CARL VON LINNÉ" i överkant och sedan årtalet 1707 till vänster och 1778 till höger om själva bilden, det är årtalen när han föddes (den 13:e maj i Råshult, Småland) resp. dog (den 10:e januari i Uppsala). I sin vänstra hand håller han blomma, kanske är det en Nyponros som hade läkande egenskaper och Linné tyckte mycket om den. På vänster sida av minnesmärket finns också Linnés namn skrivet på latin "C Linneaus" på latin. Notera även att konstnärens namn och årtal ÅSMUND ARLE 1978 är inristat längst ner på minnesmärket.

Under själva minnesmärket finns det en skylt där det står "CARL VON LINNÉ DEN STORE BOTANISTEN BEDREV LÄKARPRAKTIK I DETTA HUS ÅREN 1739-1742" och längre ner på samma skylt står det "Medaljongen av Åsmund Arle. Gåva av Samfundet Kungl. Myntkabinettets vänner"

Carl von Linné öppnade sin läkarpraktik i Räntmästarhuset som minnesmärket sitter på år 1739 och var kvar fram till 1742 då han blev Professor i Uppsala. Under åren som läkare i Gamla Stan fick han merparten av de ledande personerna i staden som sina kunder. Han blev också utsedd till amiralitetsläkare samt var med och grundade Vetenskapsakademin.

 

Om Åsmund Arle

Åsmund Arle föddes på den bondgård utanför Malmö år 1918 där han växte upp. Han gick på den Skånska målarskolan åren 1940-1941 och sedan på Konstakademien i Stockholm 1944-1949. År 1961 blev han professor i skulptur vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Hans konstverk kännetecknas av grov ytbehandling av skulpturer i brons och är mest känd för sina skulpturer av hästar i rörelse och vila. Han har sagt att han via sina konstverk "försöker ge uttryck för det utlämnade och oskyddade, för det skrämda som söker skydd och kärlek". Han står själv skulptur på Sjödalstorget i Huddinge centrum.Test