Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl von Linne minnesmärke i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Carl von Linne minnesmärke


Information om Carl von Linne minnesmärke

Årtal: 1978
KonstnĂ€r: Åsmund Arle
Gjutare: OkÀnd
Material:
Lat: 59.321986  Long: 18.073711

 

Om konstverket

Medaljongen och minnesmärket sitter på Räntmästarhusets fasad mot Slussplan och sattes upp av Kungliga Myntkabinettets vänner år 1978.

På själva medaljongen står det "CARL VON LINNÉ" och sedan årtalet 1707 till vänster och 1778 till höger. I underkant står det konstnärens namn, Åsmund Arle. På vänster sida i höjd med axeln finns också Linnés signatur "C Linneaus". Under medaljongen finns en skylt och på den står det "CARL VON LINNÉ DEN STORE BOTANISTEN BEDREV LÄKARPRAKTIK I DETTA HUS ÅREN 1739-1742". På samma skylt under texten står det "Medaljongen av Åsmund Arle. Gåva av Samfundet Kungl. Myntkabinettets vänner".

År 1739 öppnade Carl von Linné sin läkarpraktik här och var kvar fram till 1742 då han blev Professor i Uppsala. Under åren som läkare i Gamla Stan fick han merparten av de ledande personerna i staden som sina kunder. Han blev också utsedd till amiralitetsläkare samt var med och grundade Vetenskapsakademin.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3133 x 3048 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Åsmund Arle

Åsmund Arle föddes på den bondgård utanför Malmö år 1918 där han växte upp. Han gick på den Skånska målarskolan åren 1940-1941 och sedan på Konstakademien i Stockholm 1944-1949. År 1961 blev han professor i skulptur vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Hans konstverk kännetecknas av grov ytbehandling av skulpturer i brons och är mest känd för sina skulpturer av hästar i rörelse och vila. Han har sagt att han via sina konstverk "försöker ge uttryck för det utlämnade och oskyddade, för det skrämda som söker skydd och kärlek". Han står själv skulptur på Sjödalstorget i Huddinge centrum.Test