Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl von Linne minnesmÀrke i Gamla Stan i StockholmInformation om Carl von Linne minnesmÀrke

Årtal: 1978
KonstnĂ€r: Åsmund Arle
Gjutare: OkÀnd
Material:
Lat: 59.321986  Long: 18.073711

 

Om konstverket

Medaljongen och minnesmÀrket sitter pÄ RÀntmÀstarhusets fasad mot Slussplan och sattes upp av Kungliga Myntkabinettets vÀnner Är 1978.

PĂ„ sjĂ€lva medaljongen stĂ„r det "CARL VON LINNÉ" och sedan Ă„rtalet 1707 till vĂ€nster och 1778 till höger. I underkant stĂ„r det konstnĂ€rens namn, Åsmund Arle. PĂ„ vĂ€nster sida i höjd med axeln finns ocksĂ„ LinnĂ©s signatur "C Linneaus". Under medaljongen finns en skylt och pĂ„ den stĂ„r det "CARL VON LINNÉ DEN STORE BOTANISTEN BEDREV LÄKARPRAKTIK I DETTA HUS ÅREN 1739-1742". PĂ„ samma skylt under texten stĂ„r det "Medaljongen av Åsmund Arle. GĂ„va av Samfundet Kungl. Myntkabinettets vĂ€nner".

År 1739 öppnade Carl von LinnĂ© sin lĂ€karpraktik hĂ€r och var kvar fram till 1742 dĂ„ han blev Professor i Uppsala. Under Ă„ren som lĂ€kare i Gamla Stan fick han merparten av de ledande personerna i staden som sina kunder. Han blev ocksĂ„ utsedd till amiralitetslĂ€kare samt var med och grundade Vetenskapsakademin.

Info om bilden

Vi Àr tyvÀrr förhindrade att visa bilden pÄ detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april Är 2016. Du kan lÀsa mer om denna dom hÀr. För att hjÀlpa dig att ÀndÄ kunna se konstverket sÄ kan du klicka pÄ logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst pÄ sidan.

VÀljer du att göra det öppnas en ny flik i din webblÀsare med Instagram eller Wikipedias innehÄll, det Àr m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och dÀrmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder pÄ Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och dÀrmed inte förhindrade att visas.

 

Om Åsmund Arle

Åsmund Arle föddes pĂ„ den bondgĂ„rd utanför Malmö Ă„r 1918 dĂ€r han vĂ€xte upp. Han gick pĂ„ den SkĂ„nska mĂ„larskolan Ă„ren 1940-1941 och sedan pĂ„ Konstakademien i Stockholm 1944-1949. År 1961 blev han professor i skulptur vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Hans konstverk kÀnnetecknas av grov ytbehandling av skulpturer i brons och Àr mest kÀnd för sina skulpturer av hÀstar i rörelse och vila. Han har sagt att han via sina konstverk "försöker ge uttryck för det utlÀmnade och oskyddade, för det skrÀmda som söker skydd och kÀrlek". Han stÄr sjÀlv skulptur pÄ Sjödalstorget i Huddinge centrum.Test