Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl von Linne i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Carl von Linne


Information om Carl von Linne

Årtal: 1900
KonstnÀr: Johan Axel Wetterlund
Gjutare: OkÀnd
Material: Zink överdragen med koppar
Lat: 59.326151  Long: 18.071555

 

Om konstverket

De stora statyerna i nischerna pÄ det Kungliga slottets södra fasad förestÀller snillen som gjort nÄgot för nationen Sverige, de stÄr pÄ Nationens sida av slottet. De bestÀlldes av kung Oskar II i samband med den stora renoveringen av slottet vid sekelskiftet och sattes upp Ären 1899-1902.

Carl von Linne

Carl von Linne föddes i SmÄland den 13:e maj Är 1707 och blev en av vÀrldens mest kÀnda botaniker. Hans frÀmsta insats var att lÀgga grunden för den moderna nomenklaturen och systematiken inom biologin som grupperar vÀxter och djur. Han var dessutom en av de sex grundarna av Kungliga Vetenskapsakademien.

Hans mest kÀnda verk Àr "Systema naturae" dÀr naturens tre riken systematiseras avseende ordning, slÀkten och ras. Han var under en tid verksam som lÀkare i Stockholm och bodde i Gamla Stan, han blev mycket populÀr hos sin patienter för att han verkligen hade kunskap och inte bara "kapade ben".

Statyn

Statyn av Carl von Linne gjordes i gipsmodell av Johan Axel Wetterlund och gjöts av Erik Pettersson hos AB Förenade Konstgjuterierna. Statyn Àr gjord i zink men överdragen med koppar för att se ut som en kopparstaty. Zink anvÀndes för att minska kostnaden.

Linne Àr iklÀdd en typisk drÀkt frÄn 1700-talet. LÄngrock som under Rokokon blev lite kortare, kallades för manteau, knÀlÄnga byxor och knÀhöga strumpor. Skor med lÄga klackar och ett spÀnne upptill. Skjortan har utsmyckningar, s.k. krÄs. Notera peruken som var vanlig för förnÀmare mÀn vid den hÀr tiden, ofta vitpudrade. I sina hÀnder hÄller han delar av vÀxter som var hans stora intresse och kÀnnetecken. Notera Àven kÀppen som stÄr pÄ hans vÀnstra sida.

Statyn Àr ca 2,8 meter hög och vÀger ca 300 kilo. Den finansierades av kronprinsessan Victoria av Baden. Statyn togs ner för rengöring hos Cai Zetterström och Leif Larsson Är 1993 och sattes tillbaka igen Är 1995.

 

Om Johan Axel Wetterlund

Johan Axel Wetterlund föddes i Habo i VĂ€stergötland den 15:e januari Ă„r 1857. Hans far var snickaren Johan Wetterlund (dog 1876) och mor Sofia Kristina Karp. Han vĂ€xte upp med syskonen Oscar Wilhelm (1866-1913, Kyrkoherde), Augusta Carolina (1862-1931, utvandrade till USA Ă„r 1888), Carl Edwin (1868-?) och Ernst Bernhard (1871-?). År 1865 flyttade familjen frĂ„n Habo till Karstorp dĂ€r Johan Axel började i skolan.

Han lÀste senare pÄ Slöjdskolan i Stockholm för att sedan börja som modellör hos bildhuggaren Sven Scholander. Han gjorde Àven en lÀngre resa till Tyskland, Frankrike och Italien Ären 1904-1905.

Wetterlund kom framförallt att arbeta som skulptur med dekorativa skulpturverk, inspirerad av den stora franska bildhuggaren Jacques Philippe Bouchardon (1711-1753). Det finns ett stort antal skulpturer av Wetterlund utanför det Kungliga slottet, samtliga 8 statyer av berömda svenska mÀn lÀngs den södra lÀngan mot Slottsbacken, de 4 medaljongerna pÄ slottsflyglarna mot Strömmen och de 4 allegoriska skulpturerna pÄ balustraden mot Strömmen. De senare Àr arbeten utförda av Wetterlund med Bouchardons stil som direkt förlaga.

Han var gift med Anna Maria Wetterlund, det Àr okÀnt om de fick nÄgra barn.

Wetterlund begravdes den 1:a november Är 1927 pÄ Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test