Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl Larssons födelsehus i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Carl Larssons födelsehus

Årtal: 1920
Konstnär: Karl Hultström
Gjutare: Okänd
Material: Brons
Lat: 59.323163  Long: 18.072692

 

Om konstverket

Minnesplatta av Carl Larsson i brons som sitter på fasaden av huset vid Prästgatan nr 78 visar konstnären Carl Larsson med stativ och målapensel. Notera blommorna i den nedre vänstra delen av plattan.

Dödens Engel

I den övre vänstra delen syns ansiktet av en äldre man med skägg som håller något i sina händer. Vi på redaktionen tror att detta kan vara en anspelning på den illustration av "Dödens ängel" (se bilden ovan) som han gjorde till diktaren Johan Olof Wallin år 1880. Det stycket i versen som illustreras med liknande mansansikte är: "Och rum för alla, som tro och hoppas. För alla rum uti himlen är! Och som, när fikonträdet knoppas. I veten sommaren vara när. Alltså I kännen. Då dagens svalkas. Hur Himlavännen. Till eder nalkas. Och för till rummet, som han beredt. Der I med honom förblifver ett."

Längst ner på minnesplattan så står den följande: "Carl Larsson föddes här den 28 maj 1853 Stockholms-Gillet hugfäste minnet". Det var år 1920 (året efter hans död) som minnesplattan sattes upp av StockholmsGillet med pengar som de i huvudsak får in via sin populära julmarknad på Stortorget i Gamla stan.

Carl Larsson föddes i huset år 1853. Han föräldrar drev då ett värdshus där de inte serverade någon sprit men god mat, det gick i konkurs då sprit var ett måste för dåtidens värdshus. Detta påverkade äktenskapet och hans pappa lämnade familjen åt sitt öde medan hans mamma och han själv blev vräkta.

 

Om Karl Hultström

Karl Hultström föddes i Stockholm år 1884. Utbildades på Althins målarskola för att sedan studera på Konstakademien i Stockholm.

Hultström använde sig av en äldre skulpturtradition av jugentlik klassicism vilket gav stor framgång med många konstverk runt om i Sverige. Det mest kända är Engelbrektsmonumentet i Falun och monumentet över John Bauer i Jönköping.

Han har även gjort fontänen Befriaren i Örebro, samt fontänen S:t Kristoffer i Stockholm. Har dessutom gjort dekorativa reliefer, porträttbyster,av prins Carl och Gustaf Cederström, och även gjort medaljer. Representerad: Moderna Muséet i Stockholm, Nyköpings och Västerås muséer, samt i Wien. I Gamla Stan är han representerad via minnesmärket av Carl Larssons födelsehus på Prästgatan 78.

Karl Hultström var gift med Naemi Alsterlid och han dog år 1973 i StockholmTest