Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl Larssons födelsehus i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Carl Larssons födelsehus

Årtal: 1920
Konstnär: Karl Hultström
Gjutare: Herman Bergman
Material: Brons
Lat: 59.323163  Long: 18.072692

 

Om konstverket

Minnesplatta av Carl Larsson i brons som sitter på fasaden av huset vid Prästgatan nr 78 visar konstnären Carl Larsson med stativ och målapensel. Notera blommorna i den nedre vänstra delen av plattan.

Dödens Engel

I den övre vänstra delen syns ansiktet av en äldre man med skägg som håller något i sina händer. Vi på redaktionen tror att detta kan vara en anspelning på den illustration av "Dödens ängel" (se bilden ovan) som han gjorde till diktaren Johan Olof Wallin år 1880. Det stycket i versen som illustreras med liknande mansansikte är: "Och rum för alla, som tro och hoppas. För alla rum uti himlen är! Och som, när fikonträdet knoppas. I veten sommaren vara när. Alltså I kännen. Då dagens svalkas. Hur Himlavännen. Till eder nalkas. Och för till rummet, som han beredt. Der I med honom förblifver ett."

Längst ner på minnesplattan så står den följande: "Carl Larsson föddes här den 28 maj 1853 Stockholms-Gillet hugfäste minnet". Det var år 1920 (året efter hans död) som minnesplattan sattes upp av StockholmsGillet med pengar som de i huvudsak får in via sin populära julmarknad på Stortorget i Gamla stan.

Är du riktigt skarpögd så kanske du också ser att det nästan längst ner till höger står "Herman Bergman Fud". Det är gjutarmärket som de som gjöt konstverket har satt dit, i detta fallet är det m.a.o. Herman Bergmans Konstgjuterier som gjutit minnestavlan. Undrar du var F.u.d betyder så är det "fudit" vilket på latin betyder ungefär "har gjutit".

Carl Larsson föddes i huset år 1853. Han föräldrar drev då ett värdshus där de inte serverade någon sprit men god mat, det gick i konkurs då sprit var ett måste för dåtidens värdshus. Detta påverkade äktenskapet och hans pappa lämnade familjen åt sitt öde medan hans mamma och han själv blev vräkta.

 

Om Karl Hultström

Gustaf Adolf Karl Maurits Hultström föddes i Stockholm år 1884. Hans far var handlaren Per Gustav Hultström och hans mor var Mary Westin. Han växte upp i Stockholm och studerade till journalist, vilket han också började arbeta som. Han kon dock ganska snart att ändra inriktning och i början av 1900-talet började han på Althins målarskola på Grevegatan för att fortsätta på Konstakademien åren 1906-1910 och under samma period tog han kurser vid Axel Tallbergs etsningsskola. Tallbergs etsningsskola var i praktiken en del av Konstakademien och kallades normalt för "den Tallbergska etsningskursen".

Efter Konstakademien gjorde Hultström ett antal resor till Danmark, Tyskland och Italien och år 1916 ställde han ut på Liljevalchs vilket skulle följas av flera utställningar i bl.a. Wien, Malmö, Stockholm, Köpenhamn mm.

Hultström arbetade främst som skulptör i material som betong, granit, trä, gips, terrakotta mm. Han har gjort allt från stora monumentala skulpturer till gravyr av medaljer, lampfötter och reliefer. Hans kanske mest kända verk är Engelbrektsmonumentet i Falun (1919), det skulle egentligen varit Christian Eriksson med Bågspännaren som skulle stå där då han vann tävlingen. Juryn tyckte dock att det var för modernt och valde istället Hultströms mera traditionella skulptur. Bågspännaren står idag på Kornhamnstorg i Stockholm vilket kan ses som lite ironiskt för det var just där som Hultström och hans hustru skulle komma att bo i större delen av sitt liv.

Andra kända konstverk av Hultström är "John Bauer" i Jönköping (1930), "Carl Larssons födelshus" i Stockholm (1920), Altarskåpet i katarina kyrka i Stockholm (1940), fontängruppen "Befriaren" i Örebro (1914), "Kvinna" vid Alviks terrass i Stockholm (1942) m.fl.

Hultström använde sig av en äldre skulpturtradition av jugendlik klassicism vilket gav stor framgång med många konstverk runt om i Sverige, idag kan den kännas lite tung och monumental. Det finns dock undantag från denna stil och det är t.ex. fontänfiguren "Susanna och gubbarna" som får anses vara mer humoristisk och lättsam. De flesta av hans konstverk har den runda stiliserade formen gemensamt.

Karl Hultström gifte sig med Anna Naemi Alsterlind år 1920 och de bodde i många år vid Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm. Han dog år 1973 och det gjorde även hans hustru (i maj). Båda ligger begravda på den Norra begravningsplatsen i Stockholm.

 

Om Herman Bergman

Per Herman Bergman föddes år 1869 och grundade sitt första konstgjuteri år 1895, då i form av en atelje. År 1899 slogs ateljen ihop med Förenade konstgjuterierna och fram till år 1908 arbetade han där. Det året grundade han Herman Bergmans Konstgjuteri som så småningom skulle bli ett av Skandinaviens största konstgjuterier.

Ursprungligen låg företaget på Roslagsgatan 31 (åren 1906-1948) men flyttade år 1948 till nya lokaler i Enskede söder om Stockholm. Under 1950-talet hade man sin guldålder med upp till 150 anställda och gjorde inte bara gjutningar till konstverk utan tillverkade även maskindelar till båtmotorer, kassaapparater mm. Kanske hade det varit bäst att hålla kvar vid kärnverksamheten för under 1950-talet gick företaget konkurs två gånger. En av orsakerna var dock kanske att år 1955 dog den största kunden, Carl Milles som flitigt hade anlitat konstgjuteriet för sina verk.

År 1954 dog Per Herman Bergman och verksamheten togs över av sonen Per-Gösta (kallad PG) Bergman och verksamheten begränsades till enbart konstgjuteri. När PG dog år 1977 tog tre anställda över (Jean Minne, Ingvar Gunnars och Gösta Bergqvist). Idag är företaget ett av de äldsta konstgjuterierna i Skandinavien med en rad kända konstnärer som kunder. Antalet anställda är ca 10 st.

Kända arbeten som har gjutits av Herman Bergmans konstgjuteri är Bågspännaren på Kornhamnstorg i Gamla stan i Stockholm, Brantingmonumentet vid Norra Bantorget i Stockholm, Orfeusgruppen vid Hötorget i Stockholm, Strindbergsmonumentet vid Tegnerlunden i Stockholm mm.Test