Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Carl Larssons födelsehus i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Carl Larssons födelsehus


Information om Carl Larssons födelsehus

Årtal: 1920
KonstnĂ€r: Karl Hultström
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.323163  Long: 18.072692

 

Om konstverket

Reliefen som sittet på fasaden på huset vid Prästgatan 78 visar Carl Larsson med stativ och målarpensel. På nedre delen står det "Carl Larsson föddes här den 28 maj 1853 Stockholms-Gillet hugfäste minnet". Reliefen sattes upp år 1920.

Hans föräldrar drev här ett värdshus där ingen sprit serverades vilket inte hade stora förutsättningar att gå bra i dåtidens Gamla Stan. Resultatet blev också att verksamheten gick konkurs. Carl Larssons pappa lämnade familjen i samband med konkursen och Carl Larsson och hans mamma blev vräkta och hamnade på gatan.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2456 x 3918 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Karl Hultström

Karl Hultström föddes i Stockholm år 1884. Utbildades på Althins målarskola för att sedan studera på Konstakademien i Stockholm.

Hultström använde sig av en äldre skulpturtradition av jugentlik klassicism vilket gav stor framgång med många konstverk runt om i Sverige. Det mest kända är Engelbrektsmonumentet i Falun och monumentet över John Bauer i Jönköping.

Han har även gjort fontänen Befriaren i Örebro, samt fontänen S:t Kristoffer i Stockholm. Har dessutom gjort dekorativa reliefer, porträttbyster,av prins Carl och Gustaf Cederström, och även gjort medaljer. Representerad: Moderna Muséet i Stockholm, Nyköpings och Västerås muséer, samt i Wien. I Gamla Stan är han representerad via minnesmärket av Carl Larssons födelsehus på Prästgatan 78.

Karl Hultström var gift med Naemi Alsterlid och han dog år 1973 i StockholmTest