Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

BÄgspÀnnaren i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ BÄgspÀnnaren


Information om BÄgspÀnnaren

Årtal: 1916
KonstnÀr: Christian Eriksson
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons och granit
Lat: 59.322813  Long: 18.070986

 

Om konstverket

BÄgspÀnnaren som stÄr pÄ Kornhamnstorg Àr ett monument över Engelbrekt som avtÀcktes söndagen den 29:e oktober Är 1916. Det Àr gjutet i brons och stÄr pÄ en hög sockel med reliefer gjord av granit.

Om Engelbrekt1

Engelbrekt Engelbrektsson föddes pÄ 1390-talet och ledde det s.k. Engelbrektupproret mot kung Erik av Pommern Är 1434. Det grundades i ett stort missnöje med kung Eriks kyrkopolitik, skatter, utlÀndska (frÀmst danska) fogdar mm. Han hade stor framgÄng och kungen avsattes men sjÀlv mördades han pÄ en holme i sjön HjÀlmaren den 27:e april Är 1436. Han blev dock stor folkhjÀlte och symboliserar Àn idag folkets rÀtt till frihet och rÀttvisa samt Sveriges sjÀlvstÀndighet.

Bakgrund1

BÄgspÀnnaren skulle frÄn början stÄ i Falun dÀr man Är 1902 hade arrangerat en tÀvling avseende ett monument för Engelbrekt. De första förslagen godtogs inte och det var först Är 1904 nÀr konstnÀrerna Christian Eriksson och Carl Milles lÀmnade in tvÄ förslag som arbetet med att vÀlja ut ett monument började pÄ riktigt. Efter ett antal turer sÄ lÀmnade Eriksson in ett nytt omarbetat förslag Är 1909 men Àven det förkastades av juryn i Falun, detta förslag med tillhörande provmodell köptes dÄ istÀllet av Föreningen för Stockholms prydande och Är 1911 erbjöd de Stockholms stad att överta konstverket. Detta accepterades och som plats valde man Kornhamnstorg.

Ur historisk synpunkt kan detta sÀgas var en lite felaktig plats, men bara lite. För det var nÀmligen pÄ gatorna runt Söderport som Engelbrekt och hans mannar stred mot det danska riksrÄdet Erik Nilsson Gyllenstiernas soldater Är 1436. Dessa strider vanns av Engelbrekt med hjÀlp av Karl Knutsson Bonde som angrep vÀsterifrÄn. Fast vid den hÀr tiden lÄg Kornhamnstorg utanför stadsmuren och striderna fördes innanför, men det finns ingen bra plats för det stora monumentet pÄ dessa gator och grÀnder sÄ Kornhamnstorg Àr det nÀrmast man kommer dÀr det finns ett stort öppet torg.

Utformning1

Konstverket bestÄr av tvÄ delar, sjÀlva skulpturen i brons som pÄstÄs vara modellerad efter konstnÀren Christian Erikssons goda vÀn Gösta Fagerlind. Skulpturen visar en muskellös ung man som spÀnner en armborst för att skjuta mot förtryckaren Erik av Pommern och hans mÀn. Den gjöts av Herman Bergman Är 1916 i brons.

Även den höga och stora sockeln i granit Ă€r ritad av Christian Eriksson och pĂ„ den finns reliefer pĂ„ alla sidor som visar Engelbrekts kamp mot Erik av Pommern. Notera gĂ€rna den norra sidans relief dĂ€r Engelbrekt och hans mĂ€n sitter till hĂ€st, hĂ€sten nĂ€rmast heter Stig. Mittfiguren pĂ„ södra sidan Ă€r Engelbrekt sjĂ€lv.

Det var Föreningen för Stockholms prydande som köpte modellen till konstverket frÄn Falun men det var Eva Bonniers konstnÀmnd som betalade 26 000 kronor inkl. ersÀttningen till konstnÀren Christian Eriksson för att göra konstverket. Enligt konstnÀren sjÀlv rÀckte inte pengarna utan han fick betala en del av kostnaderna ur egen ficka, ca 15 000 kronor enligt uppgift. Stockholms stad betalade inget dÄ de fick den till skÀnks.

AvtÀckelsen1

Söndagen den 29:e oktober Är 1916 stod det vackra konstverket klart och invigdes i nÀrvaro av mÄnga prominenta personer, kronprins Gustaf (blivande kung Gustav VI Adolf), prins Eugen, professor Leche som ocksÄ invigningstalade, Stockholms stadsfullmÀktige samt flera hundra privatpersoner. Det var kronprins Gustaf som avtÀckte konstverket.

 

Om Christian Eriksson

Skulptör.

Han studerade först vid Tekniska skolan i Stockholm, var sedan anstÀlld som möbelarkitekt och modellör i Hamburg och kom dÀrpÄ till Paris, dÀr Falguiére var hans lÀrare. Han utbildades till ornamentbildhuggare i Stockholm, Hamburg och slutligen Paris. För att utbilda sig till skulptör gick Christian fyra Är pÄ Ecole des Beaux-Art.

Ett av hans första arbeten var Martyren, 1888, för vilken han fick medalj och stipendium. Året dĂ€rpĂ„ utförde han bronsvasen Tjusning, Nationalmuseum i Stockholm. Offentlig utsmyckning: 1890 vasen Blindbock, Göteborgs Konstmuseum. LinnĂ© kolossalrelief i Nationalmuseum i Stockholm, Konstforskningen för portal till Nationalmuseum i Stockholm, L. J. Jierta Stockholm, Jenny Lind, marmor i Operan, Stockholm, Johan Tuuri. Idyll Stockholm, Diana, HĂ€lsingborg, S:t Göran och draken, samt Engelbrektsmonumentet, bĂ„da i Stadshuset i Stockholm, postament till flaggstĂ€nger i Saltsjöbaden, BĂ„gspĂ€nnaren Stockholm, den graciösa Dansa pĂ„ tĂ„ samt, lapp Göteborgs Konstmuseum, de bĂ„da sista i trĂ€. Offentlig utsmyckning: av Kiruna kyrka. En hel del av förlagorna till detta arbete finns i hans hus Oppstuhage.Test