Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Bågspännaren i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Bågspännaren


Information om Bågspännaren

Årtal: 1916
KonstnÀr: Christian Eriksson
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.322813  Long: 18.070986

 

Om konstverket

Bågspännaren står mitt på Kornhamnstorg på en hög granitsockel som har reliefer på alla fyra sidorna.

Skulpturen som är skapad till minne av Engelbrekt Engelbrektssons frihetskamp på 1400-talet mot Erik av Pommern och hans hårdhänta regim i Sverige, konstverket visar en ung man som spänner sin armborst. Det påstås att det var konstnärens gode vän Gösta Fagerlind som stod som modell för den unga mannen. På den höga sockeln finns reliefer av frihetskämparna och Engelbrekt på alla sidorna.

Skulpturen var ursprungligen avsedd att placeras i Falun, men där tyckte man att den var för socialistiskt. Föreningen för Stockholms prydande med konstverk och Eva Bonniers konstnämnd köpte då statyn och skänkte den till Stockholms stad som satte upp den på torget år 1916.

Konstnär är Christian Eriksson och gjutningen är gjord av Herman Bergman år 1916. Sockeln är gjord i granit och är: 5,5 x 1,7 x 1,3 meter och själva konstverket är ca 1,9 x 1,7 x 1,5 meter.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2581 x 2581 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Christian Eriksson

Skulptör.

Han studerade först vid Tekniska skolan i Stockholm, var sedan anställd som möbelarkitekt och modellör i Hamburg och kom därpå till Paris, där Falguiére var hans lärare. Han utbildades till ornamentbildhuggare i Stockholm, Hamburg och slutligen Paris. För att utbilda sig till skulptör gick Christian fyra år på Ecole des Beaux-Art.

Ett av hans första arbeten var Martyren, 1888, för vilken han fick medalj och stipendium. Året därpå utförde han bronsvasen Tjusning, Nationalmuseum i Stockholm. Offentlig utsmyckning: 1890 vasen Blindbock, Göteborgs Konstmuseum. Linné kolossalrelief i Nationalmuseum i Stockholm, Konstforskningen för portal till Nationalmuseum i Stockholm, L. J. Jierta Stockholm, Jenny Lind, marmor i Operan, Stockholm, Johan Tuuri. Idyll Stockholm, Diana, Hälsingborg, S:t Göran och draken, samt Engelbrektsmonumentet, båda i Stadshuset i Stockholm, postament till flaggstänger i Saltsjöbaden, Bågspännaren Stockholm, den graciösa Dansa på tå samt, lapp Göteborgs Konstmuseum, de båda sista i trä. Offentlig utsmyckning: av Kiruna kyrka. En hel del av förlagorna till detta arbete finns i hans hus Oppstuhage.Test