Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Atlanter i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Atlanter


Information om Atlanter

Årtal: 1630
KonstnÀr: OkÀnd
Gjutare: OkÀnd
Material: Ek
Lat: 59.322895  Long: 18.071373

 

Om konstverket

Burspråket som skulpturerna bär upp på sina axlar kallas för en "Kanarp" och byggdes troligen runt år 1630, kanske utformades de av någon elev (kanske gesällen Christian Julius Döteber) till bildsnidaren och mästaren Mårten Redtmer som var ansvarig för utsmyckningen av regalskeppet Vasa då det har samma form och utseende som utsmyckningen på Vasa.

Kanarpen satt inte i det nuvarande huset från början utan sannolikt i en av von der Lindeska palatset flyglar mot söder som inte sträckte sig hela vägen ut till dagens Kornhamnstorg. Palatset förlängdes söderut på 1650-talet och det var sannolikt då "Kanarpen" också flyttades och sattes in på sin nuvarande plats. Palatsets södra del började under första halvan av 1700-talet att kallas för det Scharenbergska huset och har senare genomgått en rad ombyggnader, den senaste 1937, och fått dagens utseende medan Kanarpen behållit sitt 1630-tals utseende.

En Kanarp är en form av burspråk men med avsedd för bevakning och inte bara en utsmyckning, från en kanarp kan man se utefter husets (skeppets) sidor och har därmed ett 180 graders synfält. Detta syns bl.a. på regalskeppet Vasas akterparti som också har skulpturer som bär upp Kanarpen på sina axlar.

Skulpturerna kallas för Atlanter och är s.k. hermer gjorda i trä. En Herm är en figur som är skulpterad eller snidad på en stödjande pelare och är vanliga inom arkitekturen. T.ex. så har det Kungliga slottet i fasaden mot den Yttre Borggården hela 10 hermer fast där är det kvinnliga figurer och kallas därför Karyatider. Atlanter är istället mansgestalter av hermer. De kommer från den romerska och grekiska mytologin.

Atlanterna är utformade i samma stil som Mårten Redtmers andra figurer på regalskeppet Vasa och Kopparmatte (figuren överst på Kåken på Stortorget) varför det är troligt att han var inblandad i dess skapande. Det var också under den tiden Redtmer var som mest produktiv.

Det finns de som tror att några av Atlanterna är utformade efter Gustaf Gustafsson av Vasaborgs utseende, han var bror till Kung Gustav II Adolf och fick huset som gåva av sin brorsdotter Drottning Kristina år 1648. Det finns tveklöst en likhet men Atlanterna är gjorda ca 20 år tidigare så det är inte så troligt.Test