Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Atlanter i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Atlanter


Information om Atlanter

Årtal: 1630
KonstnÀr: OkÀnd
Gjutare: OkÀnd
Material: Ek
Lat: 59.322895  Long: 18.071373

 

Om konstverket

BursprÄket som skulpturerna bÀr upp pÄ sina axlar kallas för en "Kanarp" och byggdes troligen runt Är 1630, kanske utformades de av nÄgon elev (kanske gesÀllen Christian Julius Döteber) till bildsnidaren och mÀstaren MÄrten Redtmer som var ansvarig för utsmyckningen av regalskeppet Vasa dÄ det har samma form och utseende som utsmyckningen pÄ Vasa.

Kanarpen satt inte i det nuvarande huset frÄn början utan sannolikt i en av von der Lindeska palatset flyglar mot söder som inte strÀckte sig hela vÀgen ut till dagens Kornhamnstorg. Palatset förlÀngdes söderut pÄ 1650-talet och det var sannolikt dÄ "Kanarpen" ocksÄ flyttades och sattes in pÄ sin nuvarande plats. Palatsets södra del började under första halvan av 1700-talet att kallas för det Scharenbergska huset och har senare genomgÄtt en rad ombyggnader, den senaste 1937, och fÄtt dagens utseende medan Kanarpen behÄllit sitt 1630-tals utseende.

En Kanarp Àr en form av bursprÄk men med avsedd för bevakning och inte bara en utsmyckning, frÄn en kanarp kan man se utefter husets (skeppets) sidor och har dÀrmed ett 180 graders synfÀlt. Detta syns bl.a. pÄ regalskeppet Vasas akterparti som ocksÄ har skulpturer som bÀr upp Kanarpen pÄ sina axlar.

Skulpturerna kallas för Atlanter och Àr s.k. hermer gjorda i trÀ. En Herm Àr en figur som Àr skulpterad eller snidad pÄ en stödjande pelare och Àr vanliga inom arkitekturen. T.ex. sÄ har det Kungliga slottet i fasaden mot den Yttre BorggÄrden hela 10 hermer fast dÀr Àr det kvinnliga figurer och kallas dÀrför Karyatider. Atlanter Àr istÀllet mansgestalter av hermer. De kommer frÄn den romerska och grekiska mytologin.

Atlanterna Àr utformade i samma stil som MÄrten Redtmers andra figurer pÄ regalskeppet Vasa och Kopparmatte (figuren överst pÄ KÄken pÄ Stortorget) varför det Àr troligt att han var inblandad i dess skapande. Det var ocksÄ under den tiden Redtmer var som mest produktiv.

Det finns de som tror att nÄgra av Atlanterna Àr utformade efter Gustaf Gustafsson av Vasaborgs utseende, han var bror till Kung Gustav II Adolf och fick huset som gÄva av sin brorsdotter Drottning Kristina Är 1648. Det finns tveklöst en likhet men Atlanterna Àr gjorda ca 20 Är tidigare sÄ det Àr inte sÄ troligt.Test