Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Arken i Gamla Stan i Stockholm

 


Information om Arken

Årtal: 2014
KonstnÀr: Jan HÄfström
Gjutare: OkÀnd
Material: KÀrnfuru, jÀrn, plÄt, granit
Lat: 59.325484  Long: 18.068347

 

Om konstverket

Konstverket "Arken" stÄr inom ett rum avgrÀnsat av galler, enligt konstnÀren sjÀlv skall det symbolisera "Ett skyddsrum för nÄgot heligt". Det finns ocksÄ likheter med sarkofagerna i gravkapellen i Riddarholmskyrkan som ursprungligen var klosterkyrkan i GrÄmunkeklostret som givit grÀnden (Stora GrÄmunkegrÀnd) som konstverket finns vid sitt namn.

KonstnÀren sjÀlv beskriver ocksÄ Arken tillsammans med syndafloden i Bibeln som ett starkt symbolvÀrde som förstÀrks av nÀrheten till Riksdagens Demokrativerkstad vars fönster vetter ut mot gÄrden dÀr konstverket stÄr. "Ett skepp - liksom en demokrati - Àr beroende av att alla vet sin plats och sitt uppdrag inom kollektivet" fortsÀtter konstnÀren. Arken Àr en pÄminnelse om denna gemenskap.

Att Arken, precis som Noas ark i Bibeln, Àr gjord av trÀ Àr ingen tillfÀllighet. I detta fall har den, förutom kopplingen till Noas ark, ocksÄ en koppling till de gamla skeppsfynden och kajplatserna som har grÀvts upp i nÀrheten i de arkeologiska utgrÀvningar som skett pÄ denna del av ön Stadsholmen.

KonstnÀren sjÀlv avslutar sin beskrivning av Arken med följande "Furuarken vilar omgÀrdad av stÄl och granit. FrÄn Stora GrÄmunkegrÀnd sÀnder den en hÀlsning till framtida generationer om samarbete och medmÀnsklighet".

Info om bilden

Vi Àr tyvÀrr förhindrade att visa bilden pÄ detta konstverk p.g.a. en dom i Högsta Domstolen den 4:e april Är 2016. Du kan lÀsa mer om denna dom hÀr. För att hjÀlpa dig att ÀndÄ kunna se konstverket sÄ kan du klicka pÄ logon av Instagram och/eller Wikipedia under huvudrubriken överst pÄ sidan.

VÀljer du att göra det öppnas en ny flik i din webblÀsare med Instagram eller Wikipedias innehÄll, det Àr m.a.o. inte www.stockholmgamlastan.se och dÀrmed kan vi inte garantera bildens utseende, format eller kvalitet. Alla bilder pÄ Instagram eller Wikipedia skall vara uppladdade av privatpersoner och dÀrmed inte förhindrade att visas.

 

Om Jan HÄfström

Jan HÄfström föddes Är 1937 i Stockholm, son till Erik Gustaf HÄfström (författare och konstnÀr) och Helga HÄfström.

Jan studerad konsthistoria vid Lunds universitet och tog examen Är 1962 för att dÀrefter gÄ vidare pÄ Kungliga Konsthögskolan i Stockholm Ären 1963-1968.

Jan kallas ibland för en av de stora romantikerna i svensk nutidskonst. Han har fÄtt en rad priser och har förutom att vara konstnÀr Àven varit verksam som filmare och konstkritiker.

Han Àr mest kÀnd för konstverken Arken, Who is Mr Walker, Tornet tegelstenen och jord mm.Test