Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Arken i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

 

Information om Arken

Årtal: 2014
Konstnär: Jan Håfström
Gjutare: Okänd
Material: Kärnfuru, järn, plåt, granit
Lat: 59.325484  Long: 18.068347

 

Om konstverket

Konstverket "Arken" står inom ett rum avgränsat av galler, enligt konstnären själv skall det symbolisera "Ett skyddsrum för något heligt". Det finns också likheter med sarkofagerna i gravkapellen i Riddarholmskyrkan som ursprungligen var klosterkyrkan i Gråmunkeklostret som givit gränden (Stora Gråmunkegränd) som konstverket finns vid sitt namn.

Konstnären själv beskriver också Arken tillsammans med syndafloden i Bibeln som ett starkt symbolvärde som förstärks av närheten till Riksdagens Demokrativerkstad vars fönster vetter ut mot gården där konstverket står. "Ett skepp - liksom en demokrati - är beroende av att alla vet sin plats och sitt uppdrag inom kollektivet" fortsätter konstnären. Arken är en påminnelse om denna gemenskap.

Att Arken, precis som Noas ark i Bibeln, är gjord av trä är ingen tillfällighet. I detta fall har den, förutom kopplingen till Noas ark, också en koppling till de gamla skeppsfynden och kajplatserna som har grävts upp i närheten i de arkeologiska utgrävningar som skett på denna del av ön Stadsholmen.

Konstnären själv avslutar sin beskrivning av Arken med följande "Furuarken vilar omgärdad av stål och granit. Från Stora Gråmunkegränd sänder den en hälsning till framtida generationer om samarbete och medmänsklighett".

 

Om Jan Håfström

Jan Håfström föddes år 1937 i Stockholm, son till Erik Gustaf Håfström (författare och konstnär) och Helga Håfström.

Jan studerad konsthistoria vid Lunds universitet och tog examen år 1962 för att därefter gå vidare på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm åren 1963-1968.

Jan kallas ibland för en av de stora romantikerna i svensk nutidskonst. Han har fått en rad priser och har förutom att vara konstnär även varit verksam som filmare och konstkritiker.

Han är mest känd för konstverken Arken, Who is Mr Walker, Tornet tegelstenen och jord mm.



Test