Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Arken i Gamla Stan i Stockholm

OBS: Den här bilden/bilderna har vi upphovsrätt för avseende fotografiet men inte det fotografiet avbildar, d.v.s. konstverket. Du kan köpa bilden av oss för en billig peng men först efter att du inhämtat tillstånd av konstnären eller de som representerar konstnären. Ofta går det bra att kontakta Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) som representerar många konstnärer.

Information om Arken

Årtal: 2014
Konstnär: Jan Håfström
Gjutare: Okänd
Material: Kärnfuru, järn, plåt, granit
Lat: 59.325484  Long: 18.068347

 

Om konstverket

Konstverket "Arken" står inom ett rum avgränsat av galler, enligt konstnären själv skall det symbolisera "Ett skyddsrum för något heligt". Det finns också likheter med sarkofagerna i gravkapellen i Riddarholmskyrkan som ursprungligen var klosterkyrkan i Gråmunkeklostret som givit gränden (Stora Gråmunkegränd) som konstverket finns vid sitt namn.

Konstnären själv beskriver också Arken tillsammans med syndafloden i Bibeln som ett starkt symbolvärde som förstärks av närheten till Riksdagens Demokrativerkstad vars fönster vetter ut mot gården där konstverket står. "Ett skepp - liksom en demokrati - är beroende av att alla vet sin plats och sitt uppdrag inom kollektivet" fortsätter konstnären. Arken är en påminnelse om denna gemenskap.

Att Arken, precis som Noas ark i Bibeln, är gjord av trä är ingen tillfällighet. I detta fall har den, förutom kopplingen till Noas ark, också en koppling till de gamla skeppsfynden och kajplatserna som har grävts upp i närheten i de arkeologiska utgrävningar som skett på denna del av ön Stadsholmen.

Konstnären själv avslutar sin beskrivning av Arken med följande "Furuarken vilar omgärdad av stål och granit. Från Stora Gråmunkegränd sänder den en hälsning till framtida generationer om samarbete och medmänsklighett".

 

Om Jan Håfström

Jan Erik Håfström föddes i Stockholm år 1937 (på Östermalm i Oscars församling), hans far var författaren och konstnären Erik Gustaf Håfström (1908-1979) och hans mor var Helga Karlsson (1908-2001). Han var det enda barnet och växte upp i Stockholm, år 1958 började han studera filosofi och konsthistoria vid Lunds universitet (examen år 1962). Under denna tid, år 1960, gifte han sig med översättaren Maria-Klara Hornyánsky (idag Ortman) och samma år fick de sonen Mikael Håfström (regissör).

De skilde sig dock efter bara några år (1963) och Jan Håfström flyttade tillbaka till Stockholm för att åren 1963-1968 studera på Kungliga Konsthögskolan. Han debuterade år 1966 med en utställning på Galleri Observatorium i Stockholm vilket kommer att följas av en lång rad egna utställningar i Stockholm, Lund, New York, Chicago, S:t Petersburg, Stavanger, Nationalmuseum i Stockholm, Venedig mm från 1966 fram till idag.

Håfström är säkert mest känd hos allmänheten för sin skulptur "Who is Mr. Walker" från år 2014 som står i Järnvägsparken i Stockholm. han har dock en lång karriär redan före denna skulptur med bl.a. "Tornet, tegelstenen och jord" år 2002 i Trädgårdsparken i Tungelsta och "Arken" i Gamla Stan år 2014.

Håfström har också var aktiv inom många områden. Han regisserade filmens "Dömd till dårhus" år 1976, skrev manuset till filmen "Den magiska cirkeln" år 1970, har som skådespelare deltagit i filmen "Ondskan" (regisserad av hans son Mikael) år 2003 basera på Jan Guillous bok med samma namn. Han har även skrivit en rad böcker som t.ex. Nattens industri" och "Den eviga återkomsten".

År 1972 gifter han sig för andra gången, nu med koreografen Barbro Margareta Åsberg (Jönsson som ogift) och de får tillsammans sonen Dan Håfström (journalist). Även detta äktenskap slutar dock i en skilsmässa (1991) men Håfström gifter om sig än en gång vilket även det slutar i en skilsmässa.

År 1978 blir han ledamot i Konstakademien, år 2007 får han Prins Eugen medaljen (instiftad av kung Gustaf V år 1945) och år 2013 får han det Kungliga priset (instiftat av kung Karl XIV Johan år 1835) av Svenska Akademien som årets författare.

Håfström kallas ibland för en av de stora romantikerna i svensk nutidskonst.Test