Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Amor Dei i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Amor Dei


Information om Amor Dei

Årtal: 1667
KonstnÀr: Jean Baptista Dieussart
Gjutare: OkÀnd
Material: Bly
Lat: 59.325785  Long: 18.065332

 

Om konstverket

Skulpturen Amor Dei Àr gjord av bildhuggaren Jean Baptista Deiussart Ären 1667-1669 i bly som Àr mÄlad med förgyllda fÀrger (stofferad). Amor Dei Àr en allegori (en bildframstÀllning av en berÀttelse) av kÀrleken till Gud i form av en kvinna som hÄller korset i den högra handen och bibeln i den vÀnstra. Den stÄr pÄ Riddarhusets vÀstra kortsida. PÄ 1600-talet nÀr skulpturen gjordes var skulpturer i form av allegorier ansedda som den högsta konstformen och det var inte sjÀlva skulpturen i sig som var betydelsefull utan berÀttelsen den representerade.

Skulpturerna, allegorierna, som stĂ„r pĂ„ Riddarhusets tak Ă€r alla del i en lĂ€rodikt som berĂ€ttar om husets innehĂ„ll och anvĂ€ndning med avsikt att inprĂ€nta lĂ€rosatser till de som vistas i huset, men Ă€ven att berĂ€tta för de utanför om dessa vĂ€rden. Det var arkitekten Jean de la VallĂ©e som föreslog att skulpturerna pĂ„ taket skulle adliga dygder vĂ€rda att efterstrĂ€va. År 1659 presenterade han sitt förslag som antogs och redan Ă„r 1661 började man hugga in texterna pĂ„ frisen som löper runt huset.

De tvÄ skulpturerna pÄ vardera kortsidan av Riddarhuset Àr gjorda av Jean Baptista Dieussart i bly medan de övriga 6 skulpturerna pÄ lÄngsidorna Àr gjorda av Heinrich Lichtenberg i sandsten.

Allegorin

Amor Dei representerar kÀrleken till Gud som en adelsman skulle ha i sin gudstro. KÀrleken till Gud symboliseras av en kvinna som hÄller det heliga korset i den högra handen medan hon hÄller/lÀser ur bibeln i den vÀnstra handen. Det Àr bÄde genom att lyssna och lÀsa som man förvÀrvar kunskaper om den sanna tron Àr budskapet.

Nedanför Amor Dei lÀngs takfrisen stÄr devisen "DIVINO SINE NUMINE FAUSTUM EST NIHIL" som betyder Utan Guds makt Àr ingenting lyckosamt. Skulpturen Àr gjord i bly av konstnÀren Jean Baptiste Dieussart Ären 1667-1669.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 1621 x 2358 pixlar i 240 dpi . I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.

 

Om Jean Baptista Dieussart

Jean Baptista Dieussart föddes troligen i Vallonien i Frankrike Är 1625 som son till bildhuggaren Francois Dieussart frÄn Arquinghem i Hainaut. Han hade minst en bror, Charles Philippe Dieussart som Àven han var bildhuggare och verksam i bl.a. Köpenhamn, Berlin, Hamburg och Bayreuth.

Den 19:e oktober Är 1664 anstÀlldes han av Magnus Gabriel de la Gardie och kom till Stockholm tillsammans med sin fru som senare dog Är 1668 och begravdes i Jakob kyrka i Stockholm. Han har utfört en rad skulpturer pÄ Magnus de la Gardies slott runt om i Sverige men Àr kanske mest kÀnd för de tvÄ stora blyskulpturerna pÄ Riddarhusets kortsidor, dess portaler samt ett par i VÀrnhems klosterkyrka vid det de la Gardiska gravkoret.

Det Àr okÀnt om han hade nÄgra barn och han lÀmnade Sverige nÄgon gÄng efter Är 1672. Han dog Är 1696, okÀnt var.Test