Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Aleksandr Artijlovitj Bagrationi i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Aleksandr Artijlovitj Bagrationi


Information om Aleksandr Artijlovitj Bagrationi

Årtal: 1996
KonstnÀr: OkÀnd
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.32203  Long: 18.073561

 

Om konstverket

Medaljongen och minnesmÀrket sitter pÄ RÀntmÀstarhusets fasad mot Slussplan och sattes upp av Stockholms stadsmuseum vid en ceremoni Är 1996 med professorn och ordföranden för Aleksandre och Peter Bagrationi internationella stiftelse, Djuansher Vateishvili, som hedersgÀst och talare.

PÄ medaljongen stÄr det (till höger pÄ georgiska och under pÄ svenska):

I denna byggnad levde Ären 1701-1710 som krigsfÄnge den berömde georgiske författaren och generalen, Peter I:s vÀn och vapenbroder, tronföljaren ("prinsen av Melite"). Aleksandr Artjlovitj Bagrationi (1674-1711). UtvÀxlades med Greve Carl Piper, krigsfÄnge i Ryssland..

Aleksandr Artjlovitj Bagrationi var frÄn Imeretien i Georgien och föddes Är 1674 i Moskva och vÀxte upp tillsammans med Tsar Peter de store. Han tillfÄngatogs av svenska trupper i slaget vid Narva Är 1700 och kom den 28:e maj Är 1701 till Stockholm som krigsfÄnge. Det var dock först Är 1706 som han inkvarterades i RÀntmÀstarhuset dÀr medaljongen sitter.

Han var kvar i Stockholm till Är 1711. Prinsen skulle efter den ryska segern vid Viborg utvÀxlas mot svenska krigsfÄngar, dock inte Carl Piper (han dog Är 1716 i rysk fÄngenskap), som det felaktigt stÄr pÄ tavlan. PÄ vÀg hem till Ryssland dog Bagrationi i PiteÄ den 3:e januari Är 1711, hans kvarlevor fördes sedan till Don-klostret i Moskva dÀr han Àr begravd.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3200 x 3817 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test