Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Aleksandr Artijlovitj Bagrationi i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Aleksandr Artijlovitj Bagrationi


Information om Aleksandr Artijlovitj Bagrationi

Årtal: 1996
KonstnÀr: OkÀnd
Gjutare: OkÀnd
Material: Brons
Lat: 59.32203  Long: 18.073561

 

Om konstverket

Medaljongen och minnesmärket sitter på Räntmästarhusets fasad mot Slussplan och sattes upp av Stockholms stadsmuseum vid en ceremoni år 1996 med professorn och ordföranden för Aleksandre och Peter Bagrationi internationella stiftelse, Djuansher Vateishvili, som hedersgäst och talare.

På medaljongen står det (till höger på georgiska och under på svenska):

I denna byggnad levde åren 1701-1710 som krigsfånge den berömde georgiske författaren och generalen, Peter I:s vän och vapenbroder, tronföljaren ("prinsen av Melite"). Aleksandr Artjlovitj Bagrationi (1674-1711). Utväxlades med Greve Carl Piper, krigsfånge i Ryssland..

Aleksandr Artjlovitj Bagrationi var från Imeretien i Georgien och föddes år 1674 i Moskva och växte upp tillsammans med Tsar Peter de store. Han tillfångatogs av svenska trupper i slaget vid Narva år 1700 och kom den 28:e maj år 1701 till Stockholm som krigsfånge. Det var dock först år 1706 som han inkvarterades i Räntmästarhuset där medaljongen sitter.

Han var kvar i Stockholm till år 1711. Prinsen skulle efter den ryska segern vid Viborg utväxlas mot svenska krigsfångar, dock inte Carl Piper (han dog år 1716 i rysk fångenskap), som det felaktigt står på tavlan. På väg hem till Ryssland dog Bagrationi i Piteå den 3:e januari år 1711, hans kvarlevor fördes sedan till Don-klostret i Moskva där han är begravd.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3200 x 3817 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test