Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Karl Hultström

Bild på Karl Hultström

1884-7-9 - 1973-1-13

Gustaf Adolf Karl Maurits Hultström föddes i Stockholm år 1884. Hans far var handlaren Per Gustav Hultström och hans mor var Mary Westin. Han växte upp i Stockholm och studerade till journalist, vilket han också började arbeta som. Han kon dock ganska snart att ändra inriktning och i början av 1900-talet började han på Althins målarskola på Grevegatan för att fortsätta på Konstakademien åren 1906-1910 och under samma period tog han kurser vid Axel Tallbergs etsningsskola. Tallbergs etsningsskola var i praktiken en del av Konstakademien och kallades normalt för "den Tallbergska etsningskursen".

Efter Konstakademien gjorde Hultström ett antal resor till Danmark, Tyskland och Italien och år 1916 ställde han ut på Liljevalchs vilket skulle följas av flera utställningar i bl.a. Wien, Malmö, Stockholm, Köpenhamn mm.

Hultström arbetade främst som skulptör i material som betong, granit, trä, gips, terrakotta mm. Han har gjort allt från stora monumentala skulpturer till gravyr av medaljer, lampfötter och reliefer. Hans kanske mest kända verk är Engelbrektsmonumentet i Falun (1919), det skulle egentligen varit Christian Eriksson med Bågspännaren som skulle stå där då han vann tävlingen. Juryn tyckte dock att det var för modernt och valde istället Hultströms mera traditionella skulptur. Bågspännaren står idag på Kornhamnstorg i Stockholm vilket kan ses som lite ironiskt för det var just där som Hultström och hans hustru skulle komma att bo i större delen av sitt liv.

Andra kända konstverk av Hultström är "John Bauer" i Jönköping (1930), "Carl Larssons födelshus" i Stockholm (1920), Altarskåpet i katarina kyrka i Stockholm (1940), fontängruppen "Befriaren" i Örebro (1914), "Kvinna" vid Alviks terrass i Stockholm (1942) m.fl.

Hultström använde sig av en äldre skulpturtradition av jugendlik klassicism vilket gav stor framgång med många konstverk runt om i Sverige, idag kan den kännas lite tung och monumental. Det finns dock undantag från denna stil och det är t.ex. fontänfiguren "Susanna och gubbarna" som får anses vara mer humoristisk och lättsam. De flesta av hans konstverk har den runda stiliserade formen gemensamt.

Karl Hultström gifte sig med Anna Naemi Alsterlind år 1920 och de bodde i många år vid Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm. Han dog år 1973 och det gjorde även hans hustru (i maj). Båda ligger begravda på den Norra begravningsplatsen i Stockholm.Test